genetikai kód
a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav nukleotidsorrendjében tárolt információt az mRNS (ribonukleinsavak) átírja, és közvetlenül a fehérjeszintézisben irányítja a polipeptidlánc szerkezetének kialakulását. A DNS-molekulában négyféle nukleotid van, egy nukleotid nem lehet "jel", mert az csak négy aminosav beépülését képes szabályozni. Ha két nukleotid képezne egy-egy jelet, akkor 42=16 jel jöhetne létre, ami 16 aminosav beépülését irányítaná. A húszféle aminosav beépüléséhez három nukleotid jelrendszere szükséges, ez 43=64 aminosavhoz lenne elegendő. A genetikai kód megfejtése 1966-ban fejeződött be, ezután állították össze az ún. kódszótárt, amelyben az mRNS-molekula nukleotidhármasai (kodon) és az általuk szabályozott aminosavak találhatók. A genetikai kód leglényegesebb jellemzői: 1. egységes, minden élőlényre igaz, ez az élőlények egységes eredetének leglényegesebb bizonyítéka; 2. a DNS-molekulák folyamatosan tartalmazzák a nukleotídhármasokat (tripleteket), a leolvasás kihagyás- és átfedésmentes; 3. degenerált, ugyanazon aminosavat többféle jel is kódolhat. A kezdő jel mindig azonos kodon (ún. lánckezdő), az általa kódolt aminosav a fehérjelánc elejéről később ált. leszakad. A kódszótár három olyan jelet is tartalmaz, amely nem irányít egyetlen aminosavbeépülést sem, ezek a fehérjeszintézis "stop" jelei.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...