genetikai kód
a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav nukleotidsorrendjében tárolt információt az mRNS (ribonukleinsavak) átírja, és közvetlenül a fehérjeszintézisben irányítja a polipeptidlánc szerkezetének kialakulását. A DNS-molekulában négyféle nukleotid van, egy nukleotid nem lehet "jel", mert az csak négy aminosav beépülését képes szabályozni. Ha két nukleotid képezne egy-egy jelet, akkor 42=16 jel jöhetne létre, ami 16 aminosav beépülését irányítaná. A húszféle aminosav beépüléséhez három nukleotid jelrendszere szükséges, ez 43=64 aminosavhoz lenne elegendő. A genetikai kód megfejtése 1966-ban fejeződött be, ezután állították össze az ún. kódszótárt, amelyben az mRNS-molekula nukleotidhármasai (kodon) és az általuk szabályozott aminosavak találhatók. A genetikai kód leglényegesebb jellemzői: 1. egységes, minden élőlényre igaz, ez az élőlények egységes eredetének leglényegesebb bizonyítéka; 2. a DNS-molekulák folyamatosan tartalmazzák a nukleotídhármasokat (tripleteket), a leolvasás kihagyás- és átfedésmentes; 3. degenerált, ugyanazon aminosavat többféle jel is kódolhat. A kezdő jel mindig azonos kodon (ún. lánckezdő), az általa kódolt aminosav a fehérjelánc elejéről később ált. leszakad. A kódszótár három olyan jelet is tartalmaz, amely nem irányít egyetlen aminosavbeépülést sem, ezek a fehérjeszintézis "stop" jelei.
5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)
A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...
Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal
Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...
Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad
A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...
Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted
A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...
5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát
A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...
Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!
Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...
Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek
Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...
Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt
A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...
A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen
A kertészkedés örömeit gyakran árnyékolhatják be a különféle kártevők, amelyek megfertőzik a növényeinket, tönkreteszik a termést, és komoly károkat okozhatnak a...
Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során
Az elmúlt években tapasztalt aszályos időjárás, korai tavasz, kései ősz és a gyümölcsfa korai érésének jelenségei jelentős hatással voltak a gyümölcsfák gondozására...
Íme 5 bevált tipp és hasznos tanács a banánfa teleltetésének sikeréhez
A banánfa egzotikus szépsége otthonunk és kertünk igazi ékköve lehet, de a hideg téli hónapok komoly kihívást jelenthetnek számára, különösen, ha a szabadban marad. Ha a...
Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel
Az almamoly (Cydia pomonella) következő generációja megjelent, ami komoly kihívást jelent az alma- és más gyümölcsfák tulajdonosai számára. Ez a kártevő nemcsak esztétikailag...