.../2006. (...) FVM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendelem el:
1. §
A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
2. §
Ez a rendelet 2007. július 1-jén lép hatályba.
3. §
Ez a rendelet a következõ irányelveknek való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 79/1067/EGK irányelve (1979. november 13.) az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejtermékek vizsgálatára szolgáló közösségi elemzési módszerek megállapításáról,
b) a Tanács 83/417/EGK irányelve (1983. július 25.) az emberi fogyasztásra szánt egyes tejfehérjékre (kazeinekre és kazeinátokra) vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
c) a Bizottság 85/503/EGK irányelve (1985. október 25.) az étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszereirõl,
d) a Bizottság 86/424/EGK irányelve (1986. július 15.) az étkezési kazeinek és kazeinátok vegyi elemzéséhez szükséges közösségi mintavételi módszerek megállapításáról,
e) a Bizottság 87/524/EGK irányelve (1987. október 6.) a tartós tejtermékek vizsgálatára szolgáló vegyi elemzéshez szükséges közösségi mintavételi módszerek megállapításáról,
f) a Tanács 2001/112/EK irányelve (2001. december 20.) a gyümölcslevekrõl és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekrõl.
Melléklet a ..../2006. (......) FVM rendelethez
I.
1. Az R. mellékletének 35. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"35. 1-3-83/417 Emberi fogyasztásra szánt tejfehérjék (kazeinek és kazeinátok) (2. kiadás) A Tanács 83/417/EGK irányelve 2007. július 1."
2. Az R. mellékletének 43. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"43. 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékek (2. kiadás) A Tanács 2001/112/EK irányelve 2007. július 1."
3. Az R. mellékletének 48. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"48. 3-1-79/1067 Sûrített tej és tejporfélék vizsgálata (2. kiadás) A Bizottság 79/1067/EGK irányelve 2007. július 1."
4. Az R. mellékletének 50. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"50. 3-1-85/503 Étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszerei (2. kiadás) A Bizottság 85/503/EGK irányelve 2007. július 1."
5. Az R. mellékletének 51. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"51. 3-1-86/424 Az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszerei (2. kiadás) A Bizottság 86/424/EGK irányelve 2007. július 1."
6. Az R. mellékletének 52. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"52. 3-1-87/524 Sûrített tej és tejporfélék mintavételi módszerei (2. kiadás) A Bizottság 87/524/EGK 2007. július 1."
II.
Az R. mellékletének 2. sorszámú, az élelmiszerek tápérték jelölésérõl szóló 1-1-90/496 számú elõírás 1. §-a 4. bekezdésének j) pontja a következõk szerint módosul:
[Ezen elõírás szempontjából:]
"j) "az élelmi rost" az elõállító által használt módszerrel meghatározott rost érték;"
Korszerű öntözési módszerek: így lehet egyszerűbb a kertészkedés
Természetes, hogy minden kertész arra törekszik, hogy a növényei a legjobban fejlődjenek, miközben időt és vizet takarít meg. A korszerű öntözési technikák nemcsak...
Ezért is nevelj kurkuma virágot orchidea helyett: egyszerű a gondozása
A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia), más néven sziámi tulipán, nemcsak különleges szépségével, hanem egyszerű gondozhatóságával is kiváló választás a szobanövények...
5 jótanács a futórózsa őszi metszéséhez, hogy még több virágot hozzon
A futórózsa csodálatos dísze lehet a kertnek, de megfelelő gondozás és metszés nélkül elveszítheti formáját és szépségét. Az őszi metszés kulcsfontosságú a növény...
5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)
A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...
Gyönyörű szabadgyökerű rózsa ültetése: alakítsd ki álmaid rózsakertjét
A rózsák királynőként uralják a kertet, és szabadgyökerű változataik igazi kincsnek számítanak a tapasztalt kertészek körében. Ezek a növények sokkal ellenállóbbak,...
Meseszerű völgycsillag: ismerd meg ezt a különleges évelő virágot
A kertészek világában időről időre felbukkannak olyan növények, amelyek nemcsak szépségükkel, hanem különlegességükkel is lenyűgöznek. Az Astrantia, vagy magyar nevén nagy...
Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal
Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...
Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad
A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...
Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted
A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...
5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát
A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...
Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!
Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...
Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek
Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...