Vessünk magot egyszerűen földkocka készítővel, amivel egyszerűbb lesz, mint valaha!

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Kiss Jázmin, kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva csökkenthetem a műanyag használatot. Éppen ezért a vetőmagok vetéséhez való földkocka készítés kitűnő alternatíva a műanyag cserépedények helyett. Ha még nem hallottál róla, vagy kevésbé ismered, akkor maradj itt és elmesélem neked, milyen szuper kis szerkezet ez!

Földkocka készítő

A földkocka készítő alapvető lépései: így vess magot könnyen

Az első és legfontosabb lépés a táptalaj előkészítése: megfelelően öntözzük be, hogy megőrizze formáját és ne száradjon ki gyorsan. A földkockák elkészítéséhez egy kis blokkolót használok (angolul: soil blocker, magyarul leginkább földkocka készítő), ami a táptalaj egyenletes elosztására szolgál. Erre a célra egy bambusz tálcát használok, ami nemcsak, hogy környezetbarát, de esztétikailag is kellemes látványt nyújt.

A talaj megfelelő tömörítéséhez előveszem az előzőleg egy régi raklapból készített alaptálcát. A blokkolóval határozottan nyomom bele a talajba, így tökéletes kis tömbök keletkeznek, amelyek ideálisak a magok vetésére. Ezt a módszert a kis magvak, mint például a spárgakáposzta magjainak elvetésére használom, ahol blokkonként egy magot helyezek el.

Fokozott hatékonyság a nagyobb földkocka blokkolóval

A nagyobb növények esetében a nagyobb blokkolót veszem elő, amely tökéletesen illeszkedik a kisebb kockák méreteihez. Ezt szintén erőteljesen nyomom a táptalajba, majd a kész kockák könnyen kipattannak a tálcára. 

A kis kockák ezt követően tökéletesen belehelyezhetők a nagyobbak belsejébe, mintha cserépbe raknánk őket, vagy a nagyobb kockákat használhatjuk nagyobb magok, például cukkini vetésére. 

Ezekbe a nagyobb kockákba közvetlenül helyezem a magokat, majd egy kis komposztot teszek a tetejére, és csak akkor ültetem ki, ha a magok már kifejlesztették a kezdeti gyökereiket.

Alternatívák a műanyag tálcákra magvetéshez

A műanyag tálcák hagyományos használatával szemben a fenntarthatóbb és hosszú élettartamú újrahasznosított tálcák, vagy a biológiailag lebomló rostos edények, mint a kókuszrost edények és a kedvelt farost cserepek, kiváló alternatívák. Ezek az edények nemcsak, hogy környezetbarátabbak, de esztétikailag is fokozzák a kertészeti élményt.

További tippek a tökéletes magvetéshez

  • Előkezelés: Bizonyos magok, mint a petrezselyem és a sárgarépa, előnyös, ha ültetés előtt csíráztatjuk őket. Ehhez nedves papírtörlőre helyezzük a magokat, majd tekerjük fel és meleg helyre tesszük. Amikor a magok kicsíráznak, ültethetjük őket a földlabdába.
  • Hőmérséklet: A magok csírázásához ideális hőmérséklet fajtánként változik. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb mag 20-25°C hőmérsékleten csírázik a legjobban. A földlabdákat tartsa meleg helyen, amíg a magok ki nem hajtanak.
  • Fény: A magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz. Helyezze a földlabdákat világos helyre, vagy szükség esetén használjon mesterséges fényt.
  • Öntözés: A földlabdákat nedvesen kell tartani, de ne áztassuk el őket. A legjobb, ha alulról öntözzük őket, hogy a víz ne mossa ki a magokat a talajból.
  • Párásítás: Bizonyos magok, mint a saláta és a paradicsom, magas páratartalomra van szükségük a csírázáshoz. Ehhez fedje le a földlabdákat átlátszó fóliával, hogy megtartsa a páratartalmat.
  • Ültetés: Amikor a magok kihajtanak, és megerősödnek, kiültethetjük őket a kertbe. A földlabdákat óvatosan távolítsa el a magok körül, és ültesse át őket a kívánt helyre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

génerózió

egy adott populációgen. állományának jelentős mértékű elszegényedése. A természetes... Tovább

immunizálás (védőoltás)

a fertőző betegségek megelőzésére, leküzdésére alkalmazott eljárás, amikor mesterségesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növénytermesztés