Közeleg a zöldbab vetés ideje: a zöldbabvetés lépései, a kertész tanácsai zöldbab vetéséshez

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is vetéek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot? Szerencsémre egy profi kertész válaszolt meg a kérdéseimet. Téged is érdekelnek a válaszok? Mutatom!

zöldbab vetés lépései és időpontja

A zöldbab vetés ideális időpontja

A zöldbab vetés is hasonlóan történik, mint a zöldborsóé, de a zöldbabnak melegebb körülményekre van szüksége a csírázáshoz és a növekedéshez.  A zöldbabot akkor érdemes elvetni, amikor már elmúltak a késői tavaszi fagyok veszélyei. A talajhőmérsékletnek legalább 10 °C körül kell lennie a sikeres csírázáshoz, de ideális esetben 15-18 °C vagy magasabb. Hazánkban azt lehet mondani, hogy május elejétől lehet biztonságosan vetni a zöldbabot, persze attól függően, hogy milyen az adott év időjárása. Tehát hamarosan itt a zöldbab vetés ideális időpontja. Ezért érdekes a kérdés, hogy hogyan a zöldbabot elvetni. Mik a zöldbab vetés lépései? Mutatjuk!

Zöldbab vetés előkészítése

A zöldbab optimális pH-szintje 6,0 és 6,8 között van. Ha szükséges, végezz talajtesztet, és állítsd be a talaj pH-ját megfelelően. Bár a babfélék képesek nitrogént megkötni a levegőből, elősegítheted növekedésüket foszforban és káliumban gazdag műtrágya alkalmazásával. Kerüld a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, mert azok levélnövekedést ösztönözhetnek a termés rovására. 

A zöldbab vetés lépései

Mint a zöldborsó, a zöldbab is jól nő jól vízelvezető, termékeny talajban. Lazítsd fel a talajt és szükség esetén adj hozzá komposztot a tápanyagok pótlására. Vesd a babmagokat körülbelül 2,5-5 cm mélységbe. A sorok közötti távolság legyet 30-60 cm, a magok közötti távolság pedig 8-15 cm, attól függően, hogy milyen típusú babot ültetsz (például bokorbab vagy futóbab ideális lehet).

A zöldbab vetemények gondozása

A zöldbab önporzó, tehát nincs szükség külön beporzó növényekre vagy rovarokra a termékenyüléshez. Ez egyszerűsíti a termesztést, mivel nincs szükség keresztporzásra. A zöldbab szabályos, mérsékelt öntözést igényel, különösen a virágzás és a termésképződés idején. Ügyelj arra, hogy ne öntözd túl, mert a bab gyökerei érzékenyek a túl nedves körülményekre. Ha futóbabot vetsz, biztosíts számára megfelelő támasztékot, mint például karókat vagy hálót. 

A zöldbab vetés utáni betakarítás

A zöldbabot akkor szedd le, amikor a hüvelyek teljesen kifejlődtek, de még mielőtt túléretté válnának. A hüvelyeknek még rugalmasnak és ropogósnak kell lenniük.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antidotumok

olyan készítmények, amelyek más ->növényvédő szereknek a kultúrnövényre gyakorolt... Tovább

magvak sürűsége

a térfogategység tömegét (kg/m3) jelenti. (A gyak.-ban a kg/dm3 v. a g/cm3 használatos.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Talajművelés Zöldség