Földterületek: túl sok a hátrányos helyzetű

Földterületek: túl sok a hátrányos helyzetű

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Áprilisban az Európai Bizottság megkezdi a hátrányos helyzetű mezőgazdasági területekre vonatkozó szabályozás reformját – közölte egy interjúban a testület agrárfelelőse.
Földterületek: túl sok a hátrányos helyzetű

 Mariann Fischer Boel szerint tarthatatlan, hogy a jelenlegi laza szabályozást kihasználva a tagországok nyakló nélkül folyósítanak ilyen címen támogatásokat.

A hátrányos helyzetű térségek közé sorolhatók a hegyvidéki körzetek mellett a „különleges természeti hátrányokkal” küzdők, továbbá azok is, amelyeket a kormányok egyéb okok miatt érdemesítenek extra támogatásra.

 

Visszásságokat szül a támogatás

 

Éppen ez utóbbi kategóriát alkalmazzák a leggyakrabban a tagországok, és ez egyebek mellett olyan visszásságokat szül, mint hogy a leggazdagabb tagállamnak számító Luxemburg területének 95 százaléka hátrányos helyzetűként van feltüntetve. Összességében a tagállamokban működő agrárgazdaságok több mint fele hátrányos helyzetűnek számít, és a részükre kiutalt extra támogatások évente kétmilliárd euróra rúgnak. Ennek felét a közösség, másik felét a tagállamok állják.

Hirdetés

 

Rendszer pontosítása

 

Hirdetés


Fischer Boel arra készül, hogy áprilisban ajánlást tesz közzé az „egyéb” jogosultsági kategória pontosítására vonatkozóan. Várhatóan az általános talaj- és időjárási adottságokra, a vízháztartásra és más hasonló, számszerűsíthető adatokra összpontosít a brüsszeli ajánlás.
A rendszer persze csak akkor fog jól működni, ha a tagországok kellően megbízható adatokat szolgáltatnak az egyes területek adottságairól. Ez ma távolról sincs így: főleg az új tagállamokat éri sok támadás amiatt, hogy nem teszik „átláthatóvá” földterületeiket. Fischer Boel az adatszolgáltatás javítására szeretné kötelezni a kormányokat, és abban bízik, hogy 2009 végére a bizottság ki tudja dolgozni az új szabályozás tervét.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

gyökér- és tarlómaradványok trágyaértéke

gazd. növényeink betakarítása után a táblán visszamaradó szervesanyag-maradványok... Tovább

vérkép

Tájékoztat a ->vér egységnyi mennyiségében lévő ->vörösvérsejtek és ->fehérvérsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés