anya

Kiszállító és termelő kereső

anya

hirdetes

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől méreteiben különbözik; feltűnő megkülönböztető jele a szárnyain túlnyúló potroha. 16—20 mm hosszú, tömege 150—300 mg. A párzatlan v. ún. szűz a tömege 150—200, a petézőé 280—300 mg. Egy méhcsaládban csak egy a. van, több a. csak akkor lehet, amikor a méhcsalád megoszlásra (rajzásra) készül, és a kirajzó új család (v. családok) részére anyákat nevel. Az a. hosszabb életű, átlagos élettartama 3—4 év, ritkábban 5 évig is élhet. Korszerű méhészetekben 2—3 évenként rendszeresen cserélik. Két petefészke egyenként 150—160 petetömlőből áll; a petetömlők egy-egy petevezetékben futnak össze, ezek közös csatornában egyesülnek. Ehhez csatlakozik a magtarisznyának nevezett, kb. 1,5—2 mm átmérőjű hólyagocska. A szaporítószerv a hüvelyben folytatódik, amely a potroh végén a ->fullánk, valamint a végbél közös nyílásában végződik. A peték fejl.-e a petetömlők kezdetén, a petefészkek csúcsában indul meg. A peték innen a potroh vége felé haladnak; mire odáig jutnak, elérik teljes fejlettségüket. A pete ált. 1,6 mm hosszú, 0,132 mg-os. Az a. feladata az utódok létrehozása. Átveszi a heréktől a hím ivarsejteket, és azokat szervezetében tárolja; petézés közben szükség szerint gazdálkodik ezzel. Petézés közben megkeresi a petézésre kellően előkészített sejteket, és elhelyezi bennük az érett petéket. A megtermékenyült a.-tól függ a család népessége, a különböző nemű egyedek aránya. Napi teljesítménye a család lendületes fejlődésének idején ált. 1500—2000 pete. Az —>anyabölcsőbe került petéből nagy, tökéletesen fejlett nőnemű egyed, a. lesz. Az ->álca az a.-bölcsőben három nap múlva búvik ki a petéből. A bölcső alján azonban már parányi pempőcsepp várja. Dajkái ettől kezdve bőségesen ellátják táplálékkal. Ugyanolyan pempőt kap, amilyet a munkásálca háromnapos koráig. Ezt azonban nem a szájába adják, hanem bölcsőjének fenekére ömlesztik. Nagy mennyiségű táplálékot kap, ezt nem képes elfogyasztani, ezért jókora tartalék gyűlik fel körülötte. Később a pempő tetején úszik. Eledelének összetételén dajkái nem változtatnak. Álcakorának teljes ideje alatt kizárólag pempőt fogyaszt.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Hasznos tudnivalók a pozsgafáról

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

Érdemes neked is szerezned egy pozsgafát, ugyanis nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, ráadásul úgy működik, mint egy igazi pénzmágnes! Mutatom, hogy gondozd helyesen! 

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni...

Paprikák tartósítása

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

A paprikák sokoldalú gyümölcsök, amikből sokan előszeretettel termesztenek nagyobb mennyiségekben kertjükben. Vannak azonban olyan évek, amikor az ember nem tudja, vagy nem akarja...

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

Karácsonyi kaktusz gondozása

Habár a karácsonyi kaktusz több néven is ismert (például húsvéti kaktuszként), a növény tudományos neve, „Schlumbergera bridgesii”. Ez a népszerű, télen virágzó...

Termesszünk sikeresen málnát

Málnatermesztési kisokos mindenkinek

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcsünkről fogunk most beszélni, ami nem más, mint a málna! És hogy miért éppen most? Mert ősszel kell telepítenünk a málnatöveket ahhoz,...

Minden az örökzöldekről

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

Az örökzöld fákat egész évben zöld leveleikért és kecses formájukért tartják nagy becsben. Ha megfelelő helyre ültetik őket, valójában nem igényelnek túl sok...

Minden a banánfa teleltetéséről

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

Ha úgy döntöttél, hogy banánfát szeretnél nevelni birtokodon, akkor bizonyára utána néztél már annak is, hogy ezek a trópusi növények nem feltétlenül tűrik jól azt a téli...

Tudj meg mindent a levendula metszéséről

Hogyan metsszük a levendulát?

Szívósságának és hosszú virágzási szezonjának köszönhetően ezt a napsütést és szárazságot is jól tűrő félcserje tűrőképessége és jellegzetes, utánozhatatlan illata...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Szőlőlekvár készítésének menete

Szőlőlekvár készítése

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit...

Komposztálás hidegben

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani,...