anya
a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől méreteiben különbözik; feltűnő megkülönböztető jele a szárnyain túlnyúló potroha. 16—20 mm hosszú, tömege 150—300 mg. A párzatlan v. ún. szűz a tömege 150—200, a petézőé 280—300 mg. Egy méhcsaládban csak egy a. van, több a. csak akkor lehet, amikor a méhcsalád megoszlásra (rajzásra) készül, és a kirajzó új család (v. családok) részére anyákat nevel. Az a. hosszabb életű, átlagos élettartama 3—4 év, ritkábban 5 évig is élhet. Korszerű méhészetekben 2—3 évenként rendszeresen cserélik. Két petefészke egyenként 150—160 petetömlőből áll; a petetömlők egy-egy petevezetékben futnak össze, ezek közös csatornában egyesülnek. Ehhez csatlakozik a magtarisznyának nevezett, kb. 1,5—2 mm átmérőjű hólyagocska. A szaporítószerv a hüvelyben folytatódik, amely a potroh végén a ->fullánk, valamint a végbél közös nyílásában végződik. A peték fejl.-e a petetömlők kezdetén, a petefészkek csúcsában indul meg. A peték innen a potroh vége felé haladnak; mire odáig jutnak, elérik teljes fejlettségüket. A pete ált. 1,6 mm hosszú, 0,132 mg-os. Az a. feladata az utódok létrehozása. Átveszi a heréktől a hím ivarsejteket, és azokat szervezetében tárolja; petézés közben szükség szerint gazdálkodik ezzel. Petézés közben megkeresi a petézésre kellően előkészített sejteket, és elhelyezi bennük az érett petéket. A megtermékenyült a.-tól függ a család népessége, a különböző nemű egyedek aránya. Napi teljesítménye a család lendületes fejlődésének idején ált. 1500—2000 pete. Az —>anyabölcsőbe került petéből nagy, tökéletesen fejlett nőnemű egyed, a. lesz. Az ->álca az a.-bölcsőben három nap múlva búvik ki a petéből. A bölcső alján azonban már parányi pempőcsepp várja. Dajkái ettől kezdve bőségesen ellátják táplálékkal. Ugyanolyan pempőt kap, amilyet a munkásálca háromnapos koráig. Ezt azonban nem a szájába adják, hanem bölcsőjének fenekére ömlesztik. Nagy mennyiségű táplálékot kap, ezt nem képes elfogyasztani, ezért jókora tartalék gyűlik fel körülötte. Később a pempő tetején úszik. Eledelének összetételén dajkái nem változtatnak. Álcakorának teljes ideje alatt kizárólag pempőt fogyaszt.

Meseszép gyepet szeretnél? Most eláruljuk annak titkát!
A megfelelően gondozott gyep könnyedén kertünk díszévé válhat, arról nem is beszélve, hogy csodás látképpel ajándékozhat meg. Rengetegen próbálkoznak minden évben...

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát
Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyári orgonáról!

Az esték szépsége – ismerd meg Te is a holdvirágot
Ez a gyorsan fejlődő szépség biztos lehetsz benne, hogy az esti légkört megtölti majd édeskés illatával. Mostani cikkemben egy nagyon különleges, éjszakai szépséget fogok...

Nyári virágözön – ezeket éri meg balkonládába ültetned
Amennyiben nem kertesházban élsz, de mégis szeretnél kertészkedni valamilyen szinten erkélyeden, mostani cikkünk Neked szól. Szuper tanácsokat hoztunk, hogy ne csak Te nézd...

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása
A Brahma tyúkok kétségtelenül a legnagyobb tyúkfajták közé tartoznak. Méretük azonban senkit se riasszon el, a Brahmákat ugyanis sokan kifejezetten jámbor és kedves...

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása
Egy nagyon különleges növényt mutatok be most nektek, ez a növény pedig nem más, mint gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence: a narancseper!

Tyúkfajták, amik több színben pompázó tojásokkal lepnek meg minket!
Habár a hímes tojásokat a legtöbben első sorban a húsvéttal párosítják, valóban léteznek olyan tyúkfélék, amelyek, ha díszítettekkel nem is, de színpompás tojásokkal...

Magyar burgonyafajták – Melyik burgonyát süssük, melyiket főzzük?
A burgonya az egyik legfontosabb növényünk, leginkább azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, alkalmas emberi fogyasztásra, állatok takarmányozására, valamint...

Mi fán terem a pisztácia?
Mi fán terem a pisztácia, mit kell tudnunk a pisztáciáról, nevelhetünk-e kertünkben pisztáciát? Rengeteg kérdést tettetek fel nekünk a pisztáciával kapcsolatban, éppen ezért...

Ezért együnk sok szőlőt – Íme, a szőlő jótékony hatásai!
A szőlőket már évezredek óta termeszti az emberiség, és már az ősi civilizációk is előszeretettel fogyasztották őket nyersen vagy éppen bor formájában. A szőlőknek számos...

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!
A ginzeng egy régóta ismert, csodálatos hatásokkal bíró növény, aminek a termesztésétől sokan félnek. Éppen ezért hoztam el nektek mostani írásomat, mindent megosztok veletek...

A kökény felhasználása, gondozása, nevelése
Folytatjuk sorozatunkat, melyben olyan csodanövényeket mutatunk be nektek, amik mára sajnos a feledés homályába távoztak. A kökény is egy ilyen növény, mivel azon ritka fajták...