Termesszünk hagymát újra ültetéssel, mutatjuk hogyan tedd meg ezt hatékonyan!

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hagyma termesztése az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy folyamatosan ellássuk magunkat friss zöldségekkel a veteményeskertből. Sokan nem tudják, de a hagyma egy kétéves növény, amelynek termesztési ciklusa során az első évben kifejleszti azt a hagymát, amit általában fogyasztunk, míg a második évben virágzó szárat hoz, amelyet a beporzó rovarok is kedvelnek. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan használhatod újra a hagymáidat évről évre, megszabadulva ezzel a magvásárlás szükségességétől.

hagyma újraültetés

A hagyma újratelepítése

A hagymák újratelepítése egy egyszerű, de hatékony módszer arra, hogy soha többé ne kelljen magot vásárolnod. A folyamat kezdődhet a magról vetett hagymákkal, amelyek kiváló minőségű termést hoznak, de lehetőség van készletből származó, éretlen hagymák ültetésére is. Ezek a hagymák az első évben kifejlődnek, majd, ha 

A hagymákat a második évre a földben hagyva vagy az első év végén eltávolítva, majd újraültetve teheted meg ezt. Fontos, hogy elegendő helyet hagyj közöttük, mivel hajlamosak elágazni. Legalább 8-10 hagymát ültess ugyanabból a fajtából, hogy biztosítsd a megfelelő keresztbeporzást.

Ilyen távolságban ültessük újra hagymáinkat

A virágzás és a magtermelés

A második évben a hagymák magas, virágzó szárakat hoznak, amelyek nemcsak ízletes termést, hanem díszítő értéket is adnak a kertednek. Amint a hagymák virágzani kezdenek, figyelmesen kövesd nyomon a folyamatot. Amikor a magok kezdenek megkötni a virágfejeken, helyezz egy újrafelhasználható zsinóros zacskót a fejre. Ez segít elkapni a magokat, amint azok beérik és elfeketednek – ezek lesznek a következő szezon vetőmagjai.

Magmentés és tárolás

Amikor a magok megérettek és a zacskóban összegyűltek, óvatosan szedd le őket, és tárold őket száraz, hűvös helyen. A magokat jól záródó edényekben vagy papírzacskókban érdemes tárolni, hogy elkerüld a nedvességet és az esetleges penész kialakulását.

Az új szezon: a ciklus kezdete

Mikor eljön az új ültetési szezon, egyszerűen vesd el a megőrzött magokat. A hagyma termesztési ciklusa így újra és újra kezdődhet, anélkül, hogy újabb magokat kellene vásárolnod. Ez nemcsak gazdaságos megoldás, hanem lehetőséget ad arra is, hogy kísérletezz különböző hagymafajtákkal és megtaláld azokat, amelyek a legjobban teljesítenek a kertedben.

Tippek a sikeres hagymatermesztéshez

•    Talaj és öntözés: Ügyelj arra, hogy a hagymák számára jól lecsapolt, tápanyagokban gazdag talajt biztosíts. A túlöntözést kerüld, mivel ez elősegítheti a hagymák rothadását.
•    Napfény: A hagyma szereti a napot, így olyan helyre ültesd, ahol naponta több órán át éri őket a napfény.
•    Társnövények: A hagyma jól társítható más növényekkel, mint a sárgarépa vagy a paradicsom, amelyek segíthetnek a kártevők távol tartásában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

len növényvédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás megbetegedések, majd a fejlődő növény szeptóriás... Tovább

makkoltatás

majdnem kizárólag a régi parlagi sertések és a mangalica sertés ősi, extenzív hizlalási... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Zöldség Zöldségtermesztés