Mit kell tudni a málnáról? Hogyan kell termeszteni a málnát? Egy kertész tanácsaival segítünk a málnatermesztésben!

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden kertben megtalálható félcserje, melynek termése leválik a vacokról, ez a málna. A málna termesztése nem bonyolult, gondozása minimális odafigyelést igényel, így bárki kertjében megteremhet ez a finom és egészséges gyümölcs. Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertész tippjeit hoztuk most el nektek.

kertész tippjei a málnatermesztéshez

Milyen gyümölcs a málna?

Magyarországon őshonos növény, Európa mérsékelt égövén, Szibériáig, mediterrán részek déli részéig, az Alpok magasabb részéig mindenütt megtalálható. 
Morfológiája sajátos, föld alatti tarackokkal szaporodik. Magassága változó, de nem ritka a 1,5-2 méter magasságú málnabokor sem. Hajtásrendszere fásodó szárból áll, melyet nagyon apró tüskék fednek, melyek olyan vékonykák, hogy szőrösnek hatnak. Vannak nemesített fajták melyeknek szára csupasz, tüske nélküliek. Levelei páratlanul tagolt, összetett, leggyakrabban 3-5 levélkékből áll. Levelek felszíne sima, és zöld színű, fonák oldala szőrös, valamint világosabb. Fűrészes vagy fűrészes fogas levélszél jellemzi. 

A málna termése

A fajták között vannak olyanok, melyek az egyéves vesszőn hozzák a termést, viszont vannak sarjon-termő fajták, melyek a friss hajtások végén hozzák a virágaikat, majd a termést. Virágai bugákban vagy fürtökben lazán állnak, fehérek. Virágzási ideje májustól augusztusig tart. Termése terméscsoport, melyben sok csonthéjas vörös bogyó foglal helyet. Legfőbb jellemzője, hogy a beérés után a termés leválik az úgynevezett vacokról. 

Málna termése

Milyen hely való a kertben a málnának?

Ha málnát szeretnénk a kertünkben, akkor nézzünk neki egy félárnyékos párás helyet. Talajban szereti a jó vízelvezetésű üde tápdús talajokat. A jó fejlődéshez sok felvehető nitrogén, azaz nitrát szükséges. A talajvizet nem szereti, a gyökerek betegségei könnyen fertőzik meg ilyenkor. Ültetés előtt szükséges egy alapos feltöltőtrágyázás, valamint egy forgatás. Mivel tarackoló növény, így a gyökerein tud szaporodni. Amennyiben szeretnénk kordában tartani, alkalmazzunk gyökércsapdát. A felásott sarjakból jó szaporítóanyag készíthető. Leggyakrabban fás dugvánnyal szaporítják, de a gyökérsarjakat is használják, valamint a tőosztást. 

Milyen fajta málnát válasszak?

Nagyon sok fajtával rendelkezik, szinte lehetetlen felsorolni mindet. Ennél a gyümölcsnél is, van, aki bizonyos fajtákra esküszik, vannak akik másra. Néhány szempont, ami fontos lehet a fajtaválasztásnál:

A szín:

A fajtái között nem csak a különböző érési időkben van különbség, hanem a málna színében is. Vannak a hagyományos piros színű (’Malling Exploit’, ’Fertődi zamatos’, ’Autum Bliss’, ’Tulameen’) fajtákon kívül sárga színű (’Fertődi aranyfürt’, ’Allgold’, ’Golden Everest’) fajták, valamint fekete színű (’Black Jewel’, Black Hawk’) málnák is. Ez utóbbi a málnáknál egy külön alnemzetségbe sorolják. 

Érési idő:

Érési idő szerint megkülönböztetünk korai, középkorai, és kései málnákat.  A korai málnákat már május végén szüretelhetjük, ilyen a ’Lucana’, ’Malling Promise’, ’Fertődi vénusz’ fajták. Középkorai fajtákat június közepe végén szedhetjük, ide tartozik a teljesség igénye nélkül  a’Meeker’, ’Fertődi zamatos’, ’Malling Exploit’ ,’Fertődi aranyfürt’ ,’Autum Bliss’ fajták. Kései érésű, július végén augusztus elején termő ’Polka’, ’Schoenemann’, ’Tulameen’ fajták. 

Hányszor terem:

Vannak olyan fajták, amelyek a kétéves hajtásokon hozzák a virágokat, ők az egyszer termő fajták, valamint azok amelyek a friss hajtásokon hozza a virágokat, ők a kétszer termő, vagy közismertebb nevükön folytontermő fajták. 

Málna locsolás tipp

A málna növényvédelme

Növényvédelmében az általánoskórokozók, és kártevőkön (levéltetvek, molyok, hernyók, araszolók, peronoszpóra, lisztharmat, tafrinás levélfodrosság) felül főleg a vesszőbetegségek jellemzők, és a legveszélyesebbek. Ellenük legjobb védekezés a letermett elszáradt vesszőket ősszel lemetszeni, és elégetni, ha nincs lehetőség, akkor viszont dobjuk bele a kukába, vitessük el zöldhulladékkal. Ez azért fontos, ugyanis az elszáradt vesszőkön telelnek át, majd tavasszal fertőznek a betegségek. 

Hogyan fogyasszuk a málnát?

Felhasználása széleskörű. Elsődlegesen friss fogyasztásra használják fel, de lekvárok, dzsemeket főznek belőle. Nem ritka, hogy szezonális gyümölcsről lévén szó leveseket készítenek, melyek a nyári hőségben üdítően hatnak. Italok, koktélokban is találkozhatunk vele, bizonyos helyeken bort készítenek belőle. Fagyasztani lehet, de kiengedés után állaga nem lesz kívánatos, ezért nem nagyon jellemző. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bórműtrágyák

a bór főleg a meszezett erdőtalajokon hiányozhat, ezért célszerű meszezéskor egyben... Tovább

Animal-Save Állatmentõ Szolgálat

Állatvédõ szervezet Állatmentés, állatbefogás. Típus: állatotthon, menhely Adószám:... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet