Vess te is uborkát és duplázd meg az eddigi terméseidet ezekkel a profi trükkökkel!

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az uborka az egyik kedvenc nyári növényem, amit évről évre szívesen termesztek a veteményeskertemben. Ez a zöldség nemcsak ízletes, hanem rendkívül változatos is. Számos fajtát kipróbálhatunk, a jól ismert 'Marketmore' és 'Passandra' típusoktól kezdve az egzotikusabb 'Kaiser Alexander' és a különleges fajtákig. Minden fajtának megvan a maga egyedi jellege, így a termesztésük is izgalmas kihívásokkal teli. Az alábbiakban bemutatom, hogyan maximalizálhatod az uborka termésedet néhány egyszerű, de hatékony trükkel.

uborka termés növelése

A vetés: kezdd jól a szezont!

Az uborka sikeres termesztése a vetéssel kezdődik. Egyenesen, külön-külön 9 cm-es cserepekbe vetem a magokat, így elkerülhető a későbbi átültetés okozta stressz. Fontos, hogy a magokat ne túl mélyre helyezzük a komposztba, körülbelül 2-3-szorosa legyen a mag méretének. Ez csökkenti a magok rothadásának esélyét. A magkeveréket enyhén tömörítsd, és ügyelj rá, hogy a magokat csak az oldalukon nyomd bele a komposztba.

Csírázás: meleg és fény

Az uborka melegkedvelő növény, így a csírázás ideális hőmérséklete körülbelül 21 Celsius-fok. A magokat kupolás szaporítóval és hőszőnyeggel látom el, de ha ez nem áll rendelkezésre, egy napos, déli fekvésű ablakpárkány is megteszi. A csírázás általában egy héten belül megtörténik. Ebben az időszakban a túlöntözést kerülni kell, mivel az fiatal növények még nem igénylik a sok vizet.

Kiültetés: az igazi levelek jelzik az időt

Az uborka kiültetésének ideális időpontja általában május közepétől kezdődik, amikor már elmúltak az utolsó tavaszi fagyok és a talaj hőmérséklete is megfelelően felmelegedett. 

Amikor a növényeknek már három valódi levele van, készen állnak a kiültetésre. Ekkor már elég erősek ahhoz, hogy szembeszálljanak a külső környezeti tényezőkkel. A kiültetés előtt érdemes a palántákat "megedzeni", azaz fokozatosan szoktatni őket a kültéri körülményekhez. Ez segít megelőzni a sokkot, amit a hirtelen környezetváltozás okozhat.
 

Tippek a bőséges uborka terméshez

Támogatás és gondozás: víz, támasz, táplálás

Ahogy a növények növekednek, figyelni kell a megfelelő támogatás biztosítására. Az uborka szereti a kapaszkodást, így hasznos lehet felfuttatni őket rácsokon vagy más támasztékokon. Ez nemcsak helytakarékos megoldás, hanem segít megőrizni a gyümölcsök egészségét is, mivel távol maradnak a talajtól, ahol könnyebben megfertőződhetnek különböző kórokozókkal.

A vízigényük a növekedési szakaszban megnő, így a növények fejlődésének első 3-4 hetében bő vizet igényelnek, de továbbra is kerüljük a túlöntözést. A rendszeres és mérsékelt öntözés a kulcs. Emellett táplálás szempontjából érdemes komposztteával vagy hígított folyékony tápoldattal rendszeresen etetni őket, különösen virágzás és gyümölcstermés idején.

Védekezés: legyél előrelátó!

Végezetül, de nem utolsósorban, fontos az uborka növényeid védelme a kártevők és betegségek ellen. Rendszeres ellenőrzésekkel és megfelelő növényvédelmi intézkedésekkel minimalizálhatod a károkat. Az időben észlelt problémák gyors kezelése elengedhetetlen a bőséges és egészséges uborkaterméshez.

Általában, ha májusban ülteted ki az uborka palántákat, akkor a szüretelést már július elejétől kezdheted, és ez a késő nyár végéig, szeptember elejéig is eltarthat. Az uborkát rendszeresen kell szedni, hogy ösztönözd a növény további terméshozatalát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

60/2006. (VIII. 18.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program második félévének szabályozásáról A mezõgazdasági és... Tovább

juvenilitás

növények erőteljes növekedést folytató fiatalkori állapota; virágzásra még nem képesek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Zöldség Zöldségtermesztés