A legjobb választás – Legyen idén mindenkinek élő karácsonyfája!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nyakunkon az ünnepek, és ha rátaláltál erre a cikkre, az azt jelenti, hogy idén szeretnéd végre helyesen lerendezni a karácsonyfa-kérdést. A karácsonyfa sokak számára az év utolsó heteinek fénypontját jelenti, hiszen gyönyörű díszekbe öltöztetve, és kellemes illatával ez az otthon legékesebb eleme. Azonban ahelyett, hogy idén vágott, vagy műanyag fát vásárolnál, gondolkodj el egy élő fa beszerzésén az ünnepek idejére. A következőkben eláruljuk, hogy miért ez a legjobb választás, hogy milyen fenyőfák között érdemes válogatnod, illetve hogy hogyan gondozd karácsonyfádat házon belül, amikor eljön a karácsonyozás ideje!

Ezt kell tudnod, ha élő karácsonyfa mellett döntesz!

Miért használj élő karácsonyfát?

Először is tisztázzuk, hogy mennyi előnye is van annak, ha karácsonyaidat egy élő fenyő társaságában töltöd otthonodban. Az élő fák sokkal környezettudatosabb megoldások, mint a műanyag alternatívák, hiszen ezek előállításukhoz rengeteg műanyagra van szükség, nem bomlanak le természetes úton, és gyártásuk során rengeteg káros anyag keletkezik.

A műanyag fákból továbbá az a kellemes illat is hiányzik, amit az igaziak árasztanak magukból. A kivágott fák már egy fokkal jobb megoldást jelentenek, de ezek idővel kiszáradnak, és tűzveszélyesekké válhatnak. Mindemellett egy kivágott fát már nem igazán lehet eredeti állapotában visszaadni a természetnek. Egy élő fát, miután vége a karácsonynak, gyökerestől visszaültethetsz a kertedbe, hogy a következő évben újra beöltöztethesd, és így tovább. Ha növénytartóban neveled, akkor még ezzel sem igazán kell vesződni, elég, ha csak a helyére gurítod. Egy élő fa továbbá táplálékforrásként és búvóhelyként szolgál az állatok számára.

hirdetes

Milyen fenyőfákat válassz élő karácsonyfának?

Érdemes tájékozódni arról, hogy a te környékeden milyen fenyőtípusok érzik jól magukat a szabadban. A következőkben felsorolunk néhány jó opciót, de ne az alapján válassz, hogy melyikük a legszebb, hanem hogy melyikük érezni magát a legjobban kertedben (egész évben). Amennyiben cserépbe ültetett fát vásárolsz, nézd meg, hogy nem-e nőtte be a tartóját. Ezt egyszerűen ellenőrizheted úgy, hogy megnézed, nem-e nőttek ki a gyökerei az alulsó vízelvezető nyílásokon. Ezen kívül ellenőrizd a talaj felső rétegét is, hogy nem-e látsz felduzzadt gyökereket. Lássuk tehát a legjobb opciókat élő karácsonyfáknak!

hirdetes

Simafenyő (Pinus strobus)

Az Egyesült Államok észak-keleti területein népszerű simafenyő akár 24 méter magasra is megnőhet, és ezzel ez az USA legmagasabb fenyőfája. Tűlevelei puhák és rugalmasak, és zöld színűek, enyhe kékes árnyalattal. A tűlevelek 5-12 cm hosszúak, és nehezen potyognak le a fáról. A simafenyő azonban nem olyan illatos, mint a többi fenyőfa, és nem ideálisak nehezebb díszek felakasztására sem. A termékeny, nyirkos talajt kedvelik, és 3-8-as USDA zónájú erdőkben találkozhatunk velük.

Szürke luc (Picea glauca)

A szürke luc egy strapabíró fenyő rövid, erős tűlevelekkel, amelyek zöldeskék színűek, és kellemes illatot kölcsönöznek a fának. Ágai még a nehezebb díszeket is elbírják. A szürke luc hátránya, hogy a lepotyogó, vagy összenyomott levelek illata savanykássá válhat, amit sokan nem kedvelnek. A szürke luc nagyon jól tűri a hideget, és 3-4 USDA zónákban is vígan eléldegél a szabadban. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet, mivel az élő karácsonyfák gondozását is elmondom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-12-16

Mindig van lejjebb – Itt a kaktuszalakú műfenyő karácsonyra…

Már nem elég, hogy van műfenyő, kitalálták a kaktuszalakú műfenyőt is. Mostani cikkemben elmondom, hol és mennyiért vásárolhatod meg a kaktuszkarácsonyfát!

2019-12-12

Karácsonyfaválasztási kisokos – Szakértői tippek mindenkinek

Karácsonyfaválasztási kisokos mindenkinek, cikkünkből mindent megtudhatsz a karácsonyfák típusairól, nézzük, mit kell tudni a karácsonyfaválasztáshoz!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2019-12-17

Ezt tedd, hogy sokáig friss és szép legyen a karácsonyfád!

Hogyan lehet hosszúéletű, sokáig üde, friss a karácsonyfa? Cikkünkben erre adunk nektek választ, nézzük, mit kell tenni ahhoz, hogy sokáig szép legyen a karácsonyfa!

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2020-09-10

Itt az ideje a facsemeték ültetésének - Szakértői útmutató!

Facsemete ültetése, mikor jön el a facsemete ültetésének ideje, hogyan végezzük el a facsemete ültetését? Szakértőnk mindent elmond nektek a facsemete ültetéséről!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


szőrtüszőatkakór (demodikózis, demodicosis)

Szőrtüszőatkák (különféle Demodex-fajok) által leggyakarabban kutyában okozott... Tovább

virágazt

Több ->virágból álló, levél nélküli szaporító hajtásrendszer, a ->megtermékenyítést... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Karácsony Karácsonyi díszek kert Környezetvédelem