Gyümölcsfék tavaszi metszése márciusban egy kertész tippjeivel

A kertész titkos fegyvere: így metszd gyümölcsfáidat a bőséges termésért

Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tél elmúltával, a tavasz beköszöntével a kertészek aktivizálódnak, és elkezdik a kert gondozását. A tavaszi munkák sorában a gyümölcsfák metszése is fontos szerepet játszik. Sokan úgy gondolják, hogy a metszésre csak a téli hónapokban van lehetőség, de ez nem feltétlenül igaz. A tavaszi metszésnek is megvannak a maga előnyei, és márciusban még nem késő elvégezni a szükséges beavatkozásokat, Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész átfogó tanácsait hoztuk el!

gyümölcsfa metszés

A gyümölcsfa metszés fontossága

A téli metszést már elvégezték, de akik még nem fogtak hozzá nincsenek lekésve róla, De mielőtt nekiállnánk előtte nézzük meg, melyek azok a növények, amiket ilyenkor kell metszeni. Ezek nem mások, mint az almatermésűek. Ebbe a csoportba soroljuk az almát, körtét, birset, naspolyát. Ezeket a gyümölcsöket mélynyugalmi állapotban kell metszenünk. 

Mikor van az almatermésűek mélynyugalmi állapota?

Mélynyugalom egy olyan állapot egy növény életében, amely a lombhullás befejezésével kezdődik, és egy genetikailag kódolt időszak. Ez azt jelenti, hogy fajonként és fajtánként is eltérő lehet a hossza, és míg a kényszernyugalmat álltalában a hőmérséklet oldja fel, erre nincs hatással. 

Mélynyugalomban a növényben nincs nedvkeringés, épp ezért nem is tud megfagyni. A metszést mindig olyan napokra időzítsük, amikor a napközbeni hőmérséklet 0°C felett van. A metszés megkezdése előtt élezzük meg a szerszámokat, valamint több fa metszése esetében célszerű alkoholos fertőtlenítővel kezelni az ezközeinket két növény metszése között. 

Almatermésűek metszése szakszerűen

A metszés és a koronaformák kapcsolata az almatermésűeknél

A metszés eltérő lehet koronaformáktól eltérően. Jellemzően az almatermésűeknél a kombinált koronaforma jellemző, a metszés menetét ezen koronaforma kialakítása mentén vesszük végig. A kombinált koronaforma ahogy a neve is sejteti két kialakulást ötvöz. Az első, amit ki kell alakítani, az egy álsudaras orsó, vagy ágemeletes koronaforma melyeken 2-3 emeletet alakítunk ki. Amennyiben ez megvalósult utána kivágjuk a sudarat, és nem nevelünk a helyére álsudarat, ezt úgy nevezzük, hogy kikatlanozzuk. A tematikában a friss ültetéstől haladunk évente, valamint a kialakított koronaforma metszését vesszük végig. 

Az első két év az almatermésűeknél 

Első azaz az ültetés évében, a fő feladat a drasztikusabb visszametszés, és az első ágemelet kialakítása. Ezt úgy tudjuk elvégezni, higy hogy a törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetszük a fát, majd az itt kihajtott rügyekből alakítjuk ki az első ágemeletet. Erre 3-5 hajtásra lesz szükség, melyeket a térben egyenlő számban kell elhelyezni. Az első évben, valamint a második évben ezeknek a karoknak a metszése, alakítása a cél. 

A második évben el kell kezdeni nevelni az álsudarat, melyet körülbelül 80-100cm re nevelünk, és ugyan úgy ahogy az ültetéskor 4-6rüggyel felette metsszük. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a kívánt emeletszámot el nem érjük, majd a legvégén a katlanozáskor annyi a feladatunk, hogy kivágjuk a sudarat, de már nem nevelünk helyette másikat. 

Koronaforma kialakítása egy almatermésű gyümölcsfánál

Egy koronakialakítás álltalában 4-6 évbe telik, ez alatt termőre fordul a fánk, és a kialakítás közben már tudunk betakarítani gyümölcséből. A termő korú, valamint kialakított koronaforma esetén más a teendőnk. Első körben szemrevételezzük a fát, megnézzük vannak e nem kívánatos meredeken feltörő visszhajtások, vagy sérült, elszáradt részek.

Ezeket ki is vehetjük teljesen tőből. Minden egyes fajnál tudnunk kell, hogy mely hajtásokból alakulnak ki a termőrészek, és ezek arányára figyelnünk kell, nehogy túl sok legyen rajta a fán, evvel megborítva a termőegyensúlyát a fának. 

A második lépésben ezeket a hajtásokat válogatjuk, valamint a hosszabb hajtásokat vágjuk vissza. Ezeket úgy tegyük meg hogy nagyjából a hajtás 13-ada kerüljön levágásra, maximum és indokolt esetben a fele. Az óvatosabb metszés azért fontos, mert minél drasztikusabb a metszés annál erősebb a következő évben a hajtásnövekedés. 

Amikor idősödik a fánk, figyelnünk kell a termőkarok ifjítására, melyet szintén emeletenként egy két kart, fánként maximum 2 emeletet ifjítsunk egyszerre. Ezt úgy végezzük el, hogy amikor kivesszük a termőkart, vagy karokat, akkor utába ne sokat metszünk már a fán. Mire a fa elér abba a korba, hogy ifjítani kelljen, addigra elérte a 12-15 éves kort. Ezért ezek már olyan vastag ágak, hogy nem a tövében kell elvágni, hanem inkább az alkarnyi ágaknál vágjuk vissza, és ott ifjítsunk. 

Mire van szükségünk az almatermésű fák metszése során?

A metszés során fától függően szükség lesz metszőollóra, karos ollóra, nagyobb fáknál fűrészre. Abban az esetben, ha a metszési seb felülete nagyobb egy 100ft-osnál, akkor mindenképp használjunk sebkezelőt, mellyel lezárjuk a sebet, és így a kórokozók nem tudnak bejutni a növénybe. 

Lapozz a következő oldalra, hogy megismerd a CSONTHÉJASOK metszését!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szalmatrágya

régebben szokás volt a fölös szalma nedves erjesztése tipratott kazalban (10 t szalmához 40 t... Tovább

zárvatermők (Angiospermatophyta)

a növényvilág legfejlettebb törzse. A magkezdeményt a termőlevelekből kialakult zárt termő... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs