Igen eltérő a búza minősége

Igen eltérő a búza minősége

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bár a korábbi esős idő félbeszakította Jász-Nagykun- Szolnok megyében az aratást, az elmúlt hét elejétől azonban mihelyt tehették, ismét elkezdték az aratást a termelők. Mára így a 19 ezer hektárt meghaladó vetésterülettel bíró őszi árpa aratása a végéhez közeledik - tájékoztatott Kiss Róbert, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója.
Igen eltérő a búza minősége

A hektáronként elért 3,4 tonnás megyei termésátlag az előzetes termésbecslések eredményeit fölülmúlja, de jócskán elmarad az optimális mértéktől. Az őszi búza aratása szintén megkezdődött. A mintegy 132 ezer hektáros betakarítandó területből jelenleg 37 ezer hektáron vágták le a búzát. A megyei termésátlag eddig 3,4-3,5 tonnára tehető. Ez abból adódik, hogy vannak olyan termőterületek, ahol a termés mennyisége hektáronként alig haladja meg a 2 tonnát, míg vannak olyan táblák, ahol a mai fajtáktól elvárható termésmennyiséget takarítanak be.

Hirdetés

A március közepétől június elejéig tartó csapadékszegény, aszályos, majd erősen csapadékos időjárás miatt a betakarított termés minősége nagy mértékű szóródást mutat. Jelentős mennyiséget képvisel az euro- és takarmány minőség a betakarított tételekből. A felvásárlási árak információink szerint megyénkben jelenleg a következőképp alakulnak: a takarmány minőségű búzáért 22-25 ezer, euro minőségűért 26-28 ezer, míg az étkezési búzáért 29-30 ezer forintot kínálnak a felvásárlók. Az őszi káposztarepce betakarítása 21 ezer hektáron történt meg, az aszályos időszak miatt a termésátlag megyei szinten 1,5-1,6 tonnára tehető hektáronként.
Ahhoz, hogy a megyében az aratás megfelelő ütemben haladjon, és a búzatermés jelenlegi minősége ne romoljon tovább jelentősen, az elkövetkezendő 10-14 napban csapadékmentes időjárásra lenne szükség - hangsúlyozta Kiss Róbert.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

borjúnevelés

azon munkák összessége, amelyek célja egészséges, életerős növendékek nyerése. Az... Tovább

zárványok (tartalmi részek)

a sejt anyagcseréjében közvetlenül részt nem vevő, a sejtekben ideiglenesen v. tartósan... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés