notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tervezd meg időben a konyhakertet – Minden, amit tudni kell a vetésforgóról!

Hirdetés

Tervezd meg időben a konyhakertet – Minden, amit tudni kell a vetésforgóról!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A konyhakert akkor az igazi, ha vetésváltót tervezünk. A növényeket térben és időben előre kidolgozott sorrend szerint termesszük, így a növények meghatározott idő elteltével kerülnek vissza eredeti helyükre. Ezzel jobban érvényesül a talaj tápanyagtartalma, csökken a kártevők, kórokozók elszaporodása, javul a növények kondíciója, és több lesz a termés. Ugye, megéri?

Tervezd meg időben a konyhakertet – Minden, amit tudni kell a vetésforgóról!

 

Konyhakert a kiskertben

 

A nálunk termesztett több mint negyvenféle zöldség közül termesszük azokat, amelyek a legértékesebbek, legkülönlegesebbek. Ezek nem tömegcikkek, de kielégíthetjük velük családunk igényeit. Miután csak saját fogyasztásra termelünk, kevesebb gondunk lesz a tárolással, és mindig friss zöldséghez jutunk. Talán mondani sem kell, hogy ezek beltartalmi értéke a legoptimálisabb. A konyhakert akkor az igazi, ha vetésváltót tervezünk. Ehhez ki kell választanunk a megfelelő fajtákat, és meg kell terveznünk az ágyásokat.


A következő oldalon elmondom, mi is az a vetésforgó, milyen előnyei vannak, és mit kell tennünk azért, hogy konyhakertünk egész évben hasznos legyen! 

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Tervezd meg időben a konyhakertet – Minden, amit tudni kell a vetésforgóról!

 

Mi a vetésforgó?

 

A növényeket térben és időben előre kidolgozott sorrend szerint termesztik, a növények meghatározott idő elteltével kerülnek vissza eredeti helyükre. Az adott vetésforgóban termesztett növényfajok száma változó, kiskertben 3-4 szokásos, ahol a növények azonos arányban fordulnak elő. A körforgás az az időtartam, ami alatt a körforgás befejeztével az adott növény ugyanarra a helyre kerül vissza.

 

A vetésforgó előnyei

 

Hogy kertünkben ne szaporodjanak el a kórokozók és kártevők, pl. a káposzta-gyökérgolyva vagy a burgonya-fonálféreg, termesszük zöldségeinket vetésforgóban. A vetésforgó a gyomirtás leghatékonyabb eszköze. A vetésváltással nem szipolyozzuk ki a talajt, elkerüljük a talajuntságot és optimálissá tesszük a tápanyag hasznosítást. A talaj fizikai állapota is kedvezőbben alakulhat.

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Tervezd meg időben a konyhakertet – Minden, amit tudni kell a vetésforgóról!

 

Vegyes kultúrák megtervezése

 

Osszuk a kertünket három részre. Ősszel és tavasszal adjunk az ágyásokhoz érett komposztot vagy zöldtrágyát.

 

1. ágyás

Az 1. ágyás növénye tápanyagigényesek. Mindegyikük a laza, szerves anyagban gazdag talajokat kedvelik. Olyan talajba valók, ahol előző ősszel trágyát vagy komposztot dolgoztunk a talajba.  Az első számú ágyásba kerüljenek a burgonya, padlizsán, paradicsom, paprika, cukkini, tök, dinnye, uborka, káposztafélék  (nagy fogyasztók).

 

2. ágyás

Hirdetés

A 2. ágyás növényei közepes tápanyagigényűek (közepes fogyasztók). Ide kerülhet a sárgarépa, a petrezselyem, a pasztinák, a zeller, a salátákat, a hagymafélék (mogyoróhagyma, vöröshagyma, póréhagyma), a cékla, a mángold és a spenót.

 

3. ágyás

A harmadik ágyásba jöhetnek a fűszernövények, hüvelyesek (bab, borsó, lóbab). Ezeknek a legkisebb a tápanyagigényük. De szerves trágyára nekik is szükségük van. A hüvelyesekre jellemző, hogy gyökerükön lévő gümőikben élő N gyűjtő baktériumok nitrogént gyűjtenek, amelyek a gumókban raktározódnak. Ezeket a növényeket a betakarítás után érdemes a talajba bedolgozni, így gazdagítva a talaj nitrogén tartalmát.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Tervezd meg időben a konyhakertet – Minden, amit tudni kell a vetésforgóról!

 

Ágyások kialakítása

 

Az ágyások legyenek jól elkülönültek. Az ágyásokat egymástól szegélynövényekkel választhatjuk el. Erre a célra használjunk gyógy- és fűszernövényeket, pl. zsályát. Az ágyásokon belül olyan kombinációkat állítsunk össze, hogy a helykihasználás is optimális legyen. Az alacsony termetű növények az ágyás szélén kapjanak helyet.
 

Vetésváltás

 

Úgy gondolkozzunk, hogy jövőre a legnagyobb tápanyagigényű növények kerüljenek a legkisebb igényűek helyére. Ez a talaj van ugyanis a legkevésbé kihasználva, de majd ezt is bőven fel kell tölteni tápanyaggal. A közepes igényűek a nagyfogyasztók helyére kerülnek, míg az alacsony tápanyag igényűek a nagyfogyasztók helyére kerülnek. A harmadik évben minden a régi helyére kerül vissza. Így a tápanyag minden morzsája elfogy.

Tartsuk szem előtt az alábbiakat:

  • gyökérzöldségek laza talajba valók. Különösen igaz ez a nagy répatestet fejlesztő növényekre. Kevésbe igényesek a zömök répatestet növesztő növények. Ennél is kevésbé igényes a pasztinák, amely kötöttebb talaj esetében talajlazítást igényel. A cékla az agyagos talajokat is viseli.
  • a kis bogyójú paradicsomfajták kevésbé érzékenyek a gombafertőzésekre.
  • a paprikát (chili paprika is), az uborkát, a hónapos retket száraz időben naponta öntözni kell. A paradicsomnak, káposztának kisebb a vízigénye.
  • a padlizsán termésérleléséhez melegre van szükség.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-30

Aranyat ér a lótrágya! – 2 ló elegendő egy család hőenergiaszükségletének fedezésére!

Nem mindennapi módon használják fel a lótrágyát, kiderült, hogy egy teljes család hőenergiaszükségletét lehet fedezni két ló segítségével!

2019-10-30

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek róluk, nézzük, kell-e tartanunk tőlük!

2019-10-25

A világ 10 legcsodálatosabb fája – Imádjuk mindet!

A világ 10 legcsodálatosabb fáját mutatjuk most be nektek, érdemes megismerni mindegyiket, ugyanis egytől-egyig lélegzetelállítók!

2019-11-06

Madáretető építése házilag – A legjobb, legolcsóbb megoldások

Madáretető építése házilag, mostani cikkemben elmondom, hogyan építhettek mutatós madáretetőt házilag. Tartsatok velem és tudjatok meg mindent a madáretetők házi építéséről!

2019-10-30

Így használják a japánok az erdő gyógyító erejét – Próbáld ki te is!

Az erdő gyógyító erejét már régóta használják az emberek, és most erre bíztatlak titeket is. Cikkemben bemutatom nektek a shinrin-yoku lényegét!

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-07

A világ leghülyébb traktorosai – Elképesztő képsorok…

Itt az idő, hogy megmutassuk nektek is a világ leghihetetlenebb traktorosait. Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg velük, elképesztő, hogy mit művelnek, nem találom a szavakat.

2019-10-24

Szakértői tanácsok az őszi trágyázáshoz

Az őszi trágyázás hihetetlenül fontos a kert életében, hiszen ilyenkor tudjuk megteremteni növényeink számára a fejlődés lehetőségét. Nézzük, mit érdemes tudni az őszi trágyázásról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

Encsi Földhivatal

Földhivatal Közeti Földhivatal   Cím: Encs Vasút út 2. 3861 Magyarország Telefon:... Tovább

fotoszintézis

a napfény energiájával a növényekben végbemenő felépítő folyamat. A napfény... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 173

Átlagos értékelés: 5.0

Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság