Alakítsunk ki konyhakertet könnyedén

Négy egyszerű lépés a tökéletes konyhakert kialakításához

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Konyhakert kialakítása – Tippek konyhakert kialakításához

Konyhakert tervezése – A növények ültetése

Kora tavaszra már eljutottunk odáig, hogy kiválasztottuk a területet, a talajt is előkészítettük, most már jöhet az ültetés ideje. Ha szeretnél részletesen megtudni mindent a magvetésről, akkor olvasd el korábbi remek cikkünket, melynek címe: A nagy magvetési kisokos, csak ajánlani tudom, minden részlet benne van, amire szükséged lesz!

Az ültetésről most csak annyit mondanék el, hogy érdemes ásni a növények számára egyesével 25-30 centiméter átmérőjű és ugyanolyan mély gödröt. Ezt töltsük fel komposzttal és kerti földdel úgy, hogy a talajszint fölé púposodjon 8-10 centiméterrel. A köztes részt töltsük ki kartonpapírral, a felszínét pedig borítsuk szalmával, vagy avarral.

A fagyok elmúltával elérkezik az ültetés ideje, a gödrökből emeljünk ki egy kis földet, gazdagítsuk a talajt komposzttal és ültessük be a növényt, a földdel való takarás után érdemes még egy kis komposztot tenni a növény köré, ezzel tudjuk növelni a talaj tápanyagellátását, és a gyomosodás esélyét is csökkentjük. 

Konyhakert tervezése – A konyhakert fenntartása

Konyhakertünk gondozásánál nagyon fontos tehát, hogy védekezzünk a gyomok ellen. Ehhez érdemes használnunk komposztot, főleg azért, mert ezzel nemcsak a gyomoktól szabadulunk meg, hanem a kertünk talaját is kiváló minőségűvé varázsoljuk. Érdemes időnként újra és újra megújítanunk a mulcsot, ezáltal megőrizhetjük a talaj nedvességtartalmát.

A konyhakert fenntartásánál ne feledkezzünk meg az öntözésről, főleg, ha meleg, száraz az idő – ilyenkor érdemes minden nap jól belocsolnunk a talajt, hogy a víz le tudjon vándorolni a teljes gyökérzónába. Az öntözést a legjobb, ha hajnalban vagy reggel végezzük, még felmelegedés előtt. Fenntartás, gondozás során ügyeljünk arra, hogy tapossuk le a növényeket, és a közelükben a talajt is próbáljuk meg óvni. Amire még fontos figyelnünk, az a növényvédelem, mindig vizsgáljuk meg a növényeket és végezzük el a szükséges műveleteket! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-20

Levendula – nevelj otthon és készíts finomságokat!

Te is rajongsz a levendula illatáért és ízéért? Megmutatom, hogyan neveld akár otthon, cserépben, illetve, hogy milyen módon tudod felhasználni ezt a növényt!

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

2021-01-06

Megbízható vetőmagok listája – Őket válaszd, ha valóban jót akarsz!

Amikor még kint hideg van, akkor érdemes megterveznünk a kertünket, és beszereznünk a szükséges vetőmagokat. Mostani cikkemben azt mutatom meg nektek, hol találhatjuk meg a legmegbízhatóbb, legjobb vetőmagokat, tartsatok velem mindenképp!

2021-01-15

Hogyan nevelj koriandert?

A koriander egy nagyon kedvelt fűszernövény, ráadásul gyógynövényként is nagyszerű. Megmutatom, mit szeret és mit nem, hogy te is nevelhess otthon ilyen növényt!

További cikkek ebben a témában


triőrözés

A gabona egyik halmaztisztítási művelete.A triőr alak szerint válogatja ki a fajidegen magvakat... Tovább

bénulás (paralízis)

az a jelenség, amikor a központi idegrendszeri mozgatóingerekre az izmokban összehúzódás nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Zöldség