Alakítsunk ki konyhakertet könnyedén

hirdetes

Négy egyszerű lépés a tökéletes konyhakert kialakításához

Szélesi Ferenc
Konyhakert kialakítása – Tippek konyhakert kialakításához

Konyhakert tervezése – A növények ültetése

Kora tavaszra már eljutottunk odáig, hogy kiválasztottuk a területet, a talajt is előkészítettük, most már jöhet az ültetés ideje. Ha szeretnél részletesen megtudni mindent a magvetésről, akkor olvasd el korábbi remek cikkünket, melynek címe: A nagy magvetési kisokos, csak ajánlani tudom, minden részlet benne van, amire szükséged lesz!

Az ültetésről most csak annyit mondanék el, hogy érdemes ásni a növények számára egyesével 25-30 centiméter átmérőjű és ugyanolyan mély gödröt. Ezt töltsük fel komposzttal és kerti földdel úgy, hogy a talajszint fölé púposodjon 8-10 centiméterrel. A köztes részt töltsük ki kartonpapírral, a felszínét pedig borítsuk szalmával, vagy avarral.

hirdetes

A fagyok elmúltával elérkezik az ültetés ideje, a gödrökből emeljünk ki egy kis földet, gazdagítsuk a talajt komposzttal és ültessük be a növényt, a földdel való takarás után érdemes még egy kis komposztot tenni a növény köré, ezzel tudjuk növelni a talaj tápanyagellátását, és a gyomosodás esélyét is csökkentjük. 

hirdetes

Konyhakert tervezése – A konyhakert fenntartása

Konyhakertünk gondozásánál nagyon fontos tehát, hogy védekezzünk a gyomok ellen. Ehhez érdemes használnunk komposztot, főleg azért, mert ezzel nemcsak a gyomoktól szabadulunk meg, hanem a kertünk talaját is kiváló minőségűvé varázsoljuk. Érdemes időnként újra és újra megújítanunk a mulcsot, ezáltal megőrizhetjük a talaj nedvességtartalmát.

A konyhakert fenntartásánál ne feledkezzünk meg az öntözésről, főleg, ha meleg, száraz az idő – ilyenkor érdemes minden nap jól belocsolnunk a talajt, hogy a víz le tudjon vándorolni a teljes gyökérzónába. Az öntözést a legjobb, ha hajnalban vagy reggel végezzük, még felmelegedés előtt. Fenntartás, gondozás során ügyeljünk arra, hogy tapossuk le a növényeket, és a közelükben a talajt is próbáljuk meg óvni. Amire még fontos figyelnünk, az a növényvédelem, mindig vizsgáljuk meg a növényeket és végezzük el a szükséges műveleteket! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-09-09

Miért olyan jó az édesburgonya? Az édesburgonya 5 meglepő pozitív hatása

Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, de vajon tényleg olyan jó, vagy csak drága? Miért jobb az édesburgonya, mint a sima krumpli? Hogyan használható?

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-08-31

5 őszi kertészkedési tipp- szeptemberi legfontosabb teendők a kertben

Minél több munkát végzel most, annál kevesebb munkát kell végezned, ha visszatér a tavasz Íme 5 őszi kerti tipp, amelyek segítségével formába hozhatod a kerted!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

További cikkek ebben a témában


Szegedi Tudományegyetem

Egyetem Mezõgazdasági Fõiskolai Kar Cím:... Tovább

Zala Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Zalaegerszeg Mártírok útja 35-39. 8900 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Zöldség