Tolódik a szüret időpontja Tokaj-Hegyalján

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt nem kezdődött meg hétfőn a szüret a Tokaj-hegyalaji történelmi borvidéken, a térség legnagyobb borászati cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. vélhetően péntektől kezdi meg a szőlő felvásárlását a vele szerződésben lévő termelőktől - közölte Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke újságírókkal.
Tolódik a szüret időpontja Tokaj-Hegyalján
A Tokaj Kereskedőház Zrt. várhatóan szeptember 24-én kezdi meg a korán érő hegyaljai szőlőfajták, köztük a sárgamuskotályos felvásárlását, ennek ellenére többen már az elmúlt napokban hozzáláttak a szürethez, mentették, ami még menthető - közölte Marcinkó Ferenc, aki egyúttal az állami társaság termelési igazgatója is.

Magyarázatként hozzátette: a borvidék termésének alig öt százalékát kitevő korai szőlőfajták megsínylették az elmúlt hetek esős időjárását, sok helyütt rothadásnak indult a szőlő, ezért a gazdák igyekeznek megmenteni a termést.

A kedvezőtlen időjárás miatt egyébként lényegesen kevesebb szőlő terem az idén a történelmi borvidéken, a korábbi 30 százalékra becsült terméskiesést mára már 40 százalékra teszik a szakemberek.

A kereskedőház a vele szerződésben álló mintegy kétezer termelőnek a muskotályos szőlő kilójáért 80 forintot, az egyéb korai fajtákért pedig 65 forintot fizet. Ez, mintegy 25 százalékkal haladja meg az elmúlt évi árakat. A gazdák december 15-ig megkapják pénzüket.

A hagyományos tokaji fajták, a furmint, a hárslevelű szüretelése október 10-énél hamarabb nem kezdődik meg.

A Tokaj Kereskedőház idén 90 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi, a borvidéken pedig korábban mintegy 250 ezer mázsa szőlővel számoltak, ám ez vélhetően most már kevesebb lesz.

MTI

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

mechanikus víztelenítés

a nedves anyagokból, így a nagy víztartalmú takarmányokból a felesleges víznek mechanikus... Tovább

xénia

egyes —>keresztezésekben bizonyos apai tulajdonságok nemcsak az utódokon, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés