Szőlőbemutató volt Keszthelyen

Szőlőbemutató volt Keszthelyen

Hirdetés

Magnélküli csemegeszőlőt és a korábban megismerteknél korábban érő vörösszőlő-fajtát mutatott be vendégeinek a Pannon egyetem keszthelyi Georgikon mezőgazdaságtudományi kara. Az őszi fajtabemutatót sikeresnek könyveli el a kertészeti tanszék.
Szőlőbemutató volt Keszthelyen, nemesítés, cserszegi fűszeres, magnélküli csemegszőlő, Annabella, Sába királynője, vörös szőlő

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Egy új szőlőfajta kinemesítése 10 évet is igénybe vesz. Először kiválasztanak 20-25 lehetséges fajtát, pár év alatt ebből marad egy tucatnyi. Ismét eltelik néhány év, s kiderül, melyikkel érdemes tovább foglalkozni, végül pedig a piac dönti el, hogy a sikeresnek ítélt 4-5 közül melyik jelenik meg a szőlősgazdáknál is.


A keszthelyi nemesítőknek a cserszegi fűszeres az eddigi legnagyobb sikerük, de ilyen egy nemesítő életében egynél többször nem nagyon adódik - mondja Kocsis László tanszékvezető. Az idei fajtabemutatón elsősorban a magnélküli csemegszőlőkre koncentráltak: az Annabella és a Sába királynője nevő fajták kevésbé fagyérzékenyek és ízletesebbek, mint a korábban nálunk elterjedtizralei és amerikai szőlőfajták. Ahogy Kocsis László fogalmazott: mindkjettő ízletes, ropogós, zamatos, muskotályos gyümölcs.

Hirdetés


Ugyancsak szép eredményei vannakl a tanszéknek a vörös szőlőkkel: itt az a cél, hogy 1-2 héttel korábbra hozhassák a szőlők érési idejét, hogy nagyobb biztonsággal termeszthetők legyenek a magyar éghajlaton. 24 fajtajelölttel kezdtek, a tesztek után most 6 fajta szerepel a kísérletekben, de ez a nemesítés még bnem fejeződött be - mondta összefoglalóul a kertészeti tanszék vezetője.

Hirdetés

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

enzoócia (endémia)

kisebb körülhatárolt területeken (egy-egy állományban) jelentkező és nem terjedő fertőző... Tovább

84/2006. (XII. 12.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.