notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Őszi feladatok a kertben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

9 feladat, amit minden ősszel és télen el kell végezned a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész

A legtöbb ember tavaszi és nyári projektként tekint a kertészkedésre. A hűvösebb évszakok más dolgokra terelik a figyelmünket, és ilyenkor előszeretettel hanyagoljuk el virágágyásainkat és parcelláinkat, míg az idő (és a talaj) újra melegebbé nem válik. 

Házi kerti feladatok ősszel

Azonban még ősszel és télen is számos tennivaló vár azokra kertészekre, akik szeretnének élelmiszereket termeszteni és fel akarnak készülni a következő tenyészidőszakra. Az alábbiakban felsorolunk egy kis feladatlistát, amelyen a hűvös idő beálltával érdemes végigmenni.

1. A talajtakaró aranyat ér

A talajtakaró nem csak a gyomok elfojtása és a kert csinosítása céljából hasznos. Ezeken kívül a talaj melegen és nedvesen tartásában is segít. Habár ez nem elegendő ahhoz, hogy az évelők inaktívvá váljanak vagy hogy az egynyáriak elpusztuljanak, a lebomló organikus anyag hőt termel. Egy védelmező talajtakaró réteg segíthet, hogy a gyökerek és hagymák valamivel tovább maradjanak biztonságban a közelgő fagy elől.

Az ősz és a tél továbbá nagyon száraz évszakoknak számítanak a tavaszhoz és a nyárhoz képest. A fedetlen, védtelen talaj sokkal gyorsabban veszít nedvességtartalmából a hidegben, mint a meleg időszakokban. A talajtakaró továbbá védelmet biztosít a különböző áttelelő jótékony állatok számára is.

2. Tájékozódj a zónádról

Mielőtt hozzákezdenél bármilyen hideg időszakkal kapcsolatos kertészei projekthez, tisztában kell lenned azzal, hogy a fagy nagyjából milyen mélyre hatol a talajba, illetve hogy várhatóan mikor érkezik az első keményebb fagy a zónádba. Ha nem vagy benne biztos, hogy mely zónába tartozol, érdemes ellenőrizni azt egy USDA zónatérképen, amit ITT találhatsz meg! A következő oldalon folytatom! 

Házi kerti feladatok ősszel

3. A hagymák kezelése

A hagymákkal elvégzendő feladatok az adott terület klímazónájától függenek, illetve hogy ebből adódóan milyen mélyre jut le a fagy a talajba. A hűvösebb éghajlatokon javasolt felásni és hideg, sötét helyen tartani a hagymákat, míg a fagyok el nem múlnak. Az olyan területeken, ahol a hagymákat biztonságosan a talajban lehet hagyni, szintén érdemes felásni őket, majd szétválogatni, és újra elültetni azokat, amelyek valamilyen karbantartást igényelnek.

Az idő lehűlése után akár új hagymák is ültethetők, de minden esetben győződj meg róla, hogy a körülmények megfelelőek az ültetett növények számára, és hogy elegendő idejük legyen gyökeret növeszteni, mielőtt a hőmérséklet túlságosan alacsonnyá válna. Ilyen esetben érdemes csontlisztet, vagy más alacsony nitrogéntartalmú trágyát szórni az ültető lyuk aljába, hogy valamivel felgyorsítsd a gyökerek növekedését.

hirdetes

4. Nyújtsd el a tenyészidőszakot

Ha szeretnél egész évben friss terméseket fogyasztani, de nem engedhetsz meg magadnak egy saját üvegházat, akkor alakíts ki inkább alagutakat. A közvetlenül elvetendő magok számára érdemes alacsony alagutakat építeni az ágyások felett, így akár három héttel korábban is elvégezhető az ültetés. Ugyan így a nyári zöldségek termesztésének időszakát is kitolhatják néhány héttel a hideg idő beállta utánig. A magasabb alagutak szintén remek megoldások a télen szüretelhető zöldségek számára, habár ezeket valamivel tovább tart elkészíteni.

Házi kerti feladatok ősszel

5. Zöldségek a hideg időszakban

hirdetes

Bizonyos növények pont a hidegebb időszakokban teremnek a legkiválóbban. Ha ősszel még nem vagy kész lemondani a friss termésekről, akkor ültess például brokkolit, karfiolt, káposztát, borsót vagy bimbós kelt. A takarmánykáposzta, a szareptai mustár, a spenót, a fejes káposzta, a salátagalambbegy és más salátafélék mind kedvelik a hűvösebb hőmérsékleteket. A gyökeres opciók közé tartozik a tarlórépa, a cékla, a retek, és a karórépa is.

6. Őszi talajművelés

Azokon a területeken ahol a telek enyhébbek, érdemes organikus anyagot, például kipusztuló félben lévő gazt és udvari hulladékot a földbe munkálni, hogy az időjárás elemei természetes komposzttá alakítsák azt a tél során. Ez természetesen nem mindenki számára lehetséges. Amennyiben az USDA zónád alapján környékeden hűvösebb telek a megszokottak, érdemes egy vékony fűből és gazból álló réteget hagyni a talaj felszínén, ezek ugyanis segíthetnek a talaj fagy elleni védelmében. A fűt és a gazt akkor is érdemes megtartani, ha a kerted lejtőn helyezkedik el, mert így megakadályozható a talaj eróziója is.

Nagyobb birtokokon javasolt minden négy sorból csupán hármat felszántani. Ezzel egy kevés menedéket biztosíthatsz a kertedbe telelni érkező jótékony élőlények számára. Ne feledd, hogy a szántásra akkor a legalkalmasabb a talaj, amikor elég puha ahhoz, hogy a kezedben nagyobb darabokra essen szét. A túl könnyedén szétmorzsolódó talajt nem a legoptimálisabb a szántásra.

Házi kerti feladatok ősszel

7. Takaró szövetek

Az évelőket gyakori szokás zsákokkal vagy más fejjel lefelé fordított tárolókkal letakarni a tél leghidegebb napjaira. Habár ez a módszer valóban megvédi a növényeket a fagy káros hatásaitól, ha nem alkalmazzák megfelelően, akkor többet árthat, mint amennyit használ. Ha szeretnéd letakarni növényeidet, akkor csak szövetet használj erre a célra minden más anyag helyett. Semmiképpen ne alkalmazz műanyagot, sem más olyan anyagokat, amelyek csapdába ejthetik a növény körüli nedvességet. Ha végső esetben kénytelen vagy műanyagot használni, akkor biztosítsd, hogy az átmeneti búra falai nem érintkeznek a növény leveleivel, ágaival vagy és száraival, mert a megfagyó lecsapódott pára súlyos károkat tehet bennük.

8. Óvd a fiatal fákat és bokrokat

Ha kemény téli időjárásra számítasz, akkor érdemes letakarni kerted fiatal facsemetéit és bokrait is. A zsákvászon és más természetes anyagok ideálisak opciók a növények fagyoktól való megvédésére. Amint azonban a hőmérséklet ismét fagypont felé emelkedik, azonnal távolítsd el a védőtakarókat. Ellenkező esetben ugyanis felébresztheted növényeidet a téli álmuk kellős közepén.

9. Gyomkezelés télen

Az év leghidegebb napjai kiválóan alkalmasak a virágágyásokban és parcellákban elterjedt gyomok eltávolítására. Amint az idő enyhülni kezd, a gyomok lesznek az elsők, amik csírázni kezdenek. Amint a hajtások megjelennek, máris húzd ki őket. Ha a talaj elég puha, akkor akár bele is munkálhatod őket egy kis extra tápanyag érdekében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-04-08

Egyszerű ötletek kerti szerszámaid tárolására

Itt a tavasz és a kerti munkák ideje, felrántod a gumicsizmádat, kiballagsz a melléképülethez, feltéped az ajtót, de legszívesebben vissza is csuknád.

2020-03-26

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Érdemes tavasszal is gondolnunk a jövőre, éppen ezért most mindent elmondok nektek a tavaszi befőzésről, nézzük, milyen ételeket készíthetünk el a tavaszi befőzés alkalmával!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-04-10

Növények rozsdabetegségei – Felismerésük és a legjobb védekezési módok

Növények rozsdabetegségei, ismerjétek meg a növények rozsdabetegségeit, és a rozsdabetegségek elleni leghatékonyabb védekezési módokat, itt mindent elmondunk a rozsdabetegségekről!

2020-05-07

A leggyakoribb betegségek és kártevők a rózsánál

Mindenki szeretne gyönyörűen virágzó, színes rózsakeretet. Most bemutatjuk a leggyakoribb problémákat, amelyek a rózsánál jelenhetnek meg, és hogy hogyan tegyél ellenük!

2020-05-22

8 tipp időseknek a könnyedebb kertészkedéshez

8 remek tippet hoztam időseknek, amik segíteni fognak abban, hogy könnyedebb és kényelmesebb legyen a kertészkedés. Nézzük, milyen szuper tippek fognak segíteni.

2020-05-08

Gumikert létrehozása – Takaros zöldségeskert régi autógumikból

Gumikert létrehozása, régi autógumikat használhatsz fel takaros zöldségeskert kialakításához. Megmutatom, hogyan hozhatsz létre gumikertet könnyedén!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

Kapuvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Kapuvár Fõ tér 1. 9330 Magyarország Tovább

PR36K20 (X 1021 B)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert