notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Orchidea locsolásának titkai

Hirdetés

Hogyan locsoljuk az orchideát, hogy hosszú életű legyen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legtöbb embernek gondot szokott okozni az orchidea nevelése, gondolása. Leginkább az a legnagyobb gond, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell helyesen nevelni az orchideát. A most következő cikkben szakértőnk segít az orchidea locsolásában, tegyél meg mindent te is azért, hogy hosszú életű legyen!

Tudd meg te is, hogyan kell locsolni az orchideát

Az orchidea az egész világ egyik legcsodálatosabb növénye, szinte minden házban megtalálható, hiszen az emberek többsége imádja kecsességét és egzotikus szépségét. Hazánkban is a legnagyobb számban eladott növényként tartják számon, sokan csak a „Virágok kiránynője”-ként emlegetik.

 

Sokan azonban még a mai nap sem tudják, hogyan lehet hosszú életű az orchideájuk, egy korábbi cikkünkben már megosztottunk veletek pár trükköt, ezeket a dolgokat nem mondjuk el újra, ha szeretnétek elolvasni szakértőnk korábbi tanácsait, akkor kattintsatok ide. Most viszont egy teljesen különálló gondozással fogunk foglalkozni, ami nem más, mint a locsolás.

 

Bármennyire is furcsa vagy éppen hihetetlen, a locsolás az a dolog, amivel sok esetben a legtöbbet árthatunk, ha nem vagyunk tisztában pár alapszabállyal. Ha viszont tudjuk, mit hogy kell csinálni és mikor, akkor az orchideánk sokáig csodálatosan szép éke lesz lakásunknak, éppen ezért szakértőnk elmondja, hogyan kell locsolni az orchideát!

Hirdetés

 

Orchidea locsolása – mit NE tegyél!

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy soha ne hagyj vizet az orchidea kaspójában. Tudni kel, hogy eredeti élőhelyükön a fákon nőnek ezek a szépségek, és a fák kérgére tapadnak a léggyökerei, a fákat élőhelyként kezelik, nem élősködnek rajtuk. Mivel az összes gyökere léggyökér, nem tesz jót neki az, hogy napokon keresztül ázik a vízben! A másik nagy hiba az, hogy amikor megvesszük a növényt, nem vesszük ki a cserépből.

Hirdetés

 

Kevesen tudják azt is, hogy a legtöbb orchideát olyan közegbe ültetik, amiket könnyű nedvesen tartani, természetesen a gyors növekedés érdekében, így a növény hamarabb lesz virágzóképes, viszont ahogy növekszik a tő, nem szokták kiszedni, hanem egyszerűen átrakják egy nagyobb cserépbe az egészet és fenyőkérget raknak köré. Ha nem szedjük ki a cserépből, elkezdenek ráncosodni a levelek, és a növény el fog pusztulni.  

 

Orchidea locsolása – mit kell tenned! 

Először is, amikor megvásárolod a növényt, és hazaviszed, azonnal szedd ki a cserépből, hámozd ki a tövét és csak a fenyőkéregbe ültesd vissza. Lehet kapni a boltban kimondottan orchidea földkeveréket is, de ezt senkinek sem ajánlom, ugyanis nem lehet tudni, hogy milyen anyagokat tartalmaz, sajnos sok esetben ez a földkeverék okozza a növény elpusztulását.

 

Locsolni általában 8-10 naponta kell az orchideákat, leginkább esővízzel kellene, vagy pedig állott csapvízzel. Minden második vagy harmadik locsolásnál használjunk orchidea tápoldatot, amit sima vízbe is elkeverhetünk. Öntözésnél vegyük le a kaspókat és töltsük fel az öntözésre szánt vízzel. Ezután nagyjából fél órán keresztül hagyjuk ázni benne a növényt, majd öntsük ki a vizet. Fontos, hogy még egy csepp se maradjon benne! Másik módszerként rakjuk a növényeket egy kád vízbe, de ügyeljünk arra, hogy a kéregdarabokat ne verjük ki belőle és zuhanyoztassuk le a leveleket langyos vízzel.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-18

Legkedveltebb télálló növényeink – A csarab és erika

A csarab és az erika egész télen mutatósak, feldobhatják kertünket és lakásunkat. Mostani cikkemben bemutatom nektek a csarabot és az erikát!

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-08-27

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

A csipkebogyó rendkívül sokoldalú, egészséges finomság, amit már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Most ti is mindent megtudhattok a csipkebogyóról.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
332 775
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 927 510
Közösség

küllős kapa

a tömődött, cserepesedett talajok porhanyítására, lazítására alkalmas egyszerű eszköz.... Tovább

szukcesszó

A természetes társulásokban végbemenő olyan változások sorozata, amely végső fokon... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem