notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Orchidea locsolásának titkai

Hirdetés

Hogyan locsoljuk az orchideát, hogy hosszú életű legyen

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legtöbb embernek gondot szokott okozni az orchidea nevelése, gondolása. Leginkább az a legnagyobb gond, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell helyesen nevelni az orchideát. A most következő cikkben szakértőnk segít az orchidea locsolásában, tegyél meg mindent te is azért, hogy hosszú életű legyen!

Tudd meg te is, hogyan kell locsolni az orchideát

Az orchidea az egész világ egyik legcsodálatosabb növénye, szinte minden házban megtalálható, hiszen az emberek többsége imádja kecsességét és egzotikus szépségét. Hazánkban is a legnagyobb számban eladott növényként tartják számon, sokan csak a „Virágok kiránynője”-ként emlegetik.

 

Sokan azonban még a mai nap sem tudják, hogyan lehet hosszú életű az orchideájuk, egy korábbi cikkünkben már megosztottunk veletek pár trükköt, ezeket a dolgokat nem mondjuk el újra, ha szeretnétek elolvasni szakértőnk korábbi tanácsait, akkor kattintsatok ide. Most viszont egy teljesen különálló gondozással fogunk foglalkozni, ami nem más, mint a locsolás.

 

Bármennyire is furcsa vagy éppen hihetetlen, a locsolás az a dolog, amivel sok esetben a legtöbbet árthatunk, ha nem vagyunk tisztában pár alapszabállyal. Ha viszont tudjuk, mit hogy kell csinálni és mikor, akkor az orchideánk sokáig csodálatosan szép éke lesz lakásunknak, éppen ezért szakértőnk elmondja, hogyan kell locsolni az orchideát!

Hirdetés

 

Orchidea locsolása – mit NE tegyél!

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy soha ne hagyj vizet az orchidea kaspójában. Tudni kel, hogy eredeti élőhelyükön a fákon nőnek ezek a szépségek, és a fák kérgére tapadnak a léggyökerei, a fákat élőhelyként kezelik, nem élősködnek rajtuk. Mivel az összes gyökere léggyökér, nem tesz jót neki az, hogy napokon keresztül ázik a vízben! A másik nagy hiba az, hogy amikor megvesszük a növényt, nem vesszük ki a cserépből.

Hirdetés

 

Kevesen tudják azt is, hogy a legtöbb orchideát olyan közegbe ültetik, amiket könnyű nedvesen tartani, természetesen a gyors növekedés érdekében, így a növény hamarabb lesz virágzóképes, viszont ahogy növekszik a tő, nem szokták kiszedni, hanem egyszerűen átrakják egy nagyobb cserépbe az egészet és fenyőkérget raknak köré. Ha nem szedjük ki a cserépből, elkezdenek ráncosodni a levelek, és a növény el fog pusztulni.  

 

Orchidea locsolása – mit kell tenned! 

Először is, amikor megvásárolod a növényt, és hazaviszed, azonnal szedd ki a cserépből, hámozd ki a tövét és csak a fenyőkéregbe ültesd vissza. Lehet kapni a boltban kimondottan orchidea földkeveréket is, de ezt senkinek sem ajánlom, ugyanis nem lehet tudni, hogy milyen anyagokat tartalmaz, sajnos sok esetben ez a földkeverék okozza a növény elpusztulását.

 

Locsolni általában 8-10 naponta kell az orchideákat, leginkább esővízzel kellene, vagy pedig állott csapvízzel. Minden második vagy harmadik locsolásnál használjunk orchidea tápoldatot, amit sima vízbe is elkeverhetünk. Öntözésnél vegyük le a kaspókat és töltsük fel az öntözésre szánt vízzel. Ezután nagyjából fél órán keresztül hagyjuk ázni benne a növényt, majd öntsük ki a vizet. Fontos, hogy még egy csepp se maradjon benne! Másik módszerként rakjuk a növényeket egy kád vízbe, de ügyeljünk arra, hogy a kéregdarabokat ne verjük ki belőle és zuhanyoztassuk le a leveleket langyos vízzel.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
529 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
529 953
Közösség

injektoros feltöltés

nagynyomású szivattyúval felszerelt növényvédő gépek permetlétartályának feltöltésekor... Tovább

hiperplázia (hyperplasia)

a sejtek szaporodásából eredő szövet-, ill. szervmegnagyobbodás. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem