Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Nem hiszel nekünk? Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre. 

Hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz (Hibiscus) valóban gyönyörű növény, és viszonylag egyszerűen szaporítható dugványozással. A dugványozás egyik előnye, hogy a szaporított növény megőrzi az eredeti növény genetikai tulajdonságait. Íme, hogyan szaporíthatod a hibiszkuszt dugványozással lépésről lépésre:

1. Dugvány kiválasztása és előkészítése

 • Időpont: A legjobb időpont a késő tavasz vagy a korai nyár, amikor a növény aktív növekedési szakaszban van.
 • Dugvány választása: Válassz egy egészséges, betegségmentes hajtást az anyanövényről, amelyen már elhalványultak a virágok, vagy ami még nem virágzott. Az ideális dugvány hossza körülbelül 10-15 cm.
 • Levél eltávolítása: Távolítsd el a dugvány alsó leveleit, hogy a felső 2-4 levél maradjon. Ez csökkenti a párolgást és ösztönzi a gyökérképződést.

2. Gyökérképződés elősegítése

 • Gyökérkezdő hormon: Mártogasd a dugvány alsó végét gyökérkezdő hormonba, ami nem kötelező, de segíthet a gyökérképződés felgyorsításában és javításában.
 • Ültetőközeg: Helyezd a dugványt nedves, jó vízelvezetésű, tőzegmoha és perlit keverékébe vagy más, hasonló ültetőközegbe. Ügyelj arra, hogy a közeg ne legyen túl nedves.

3. Hely és gondozás

 • Helyszín: Tedd a dugványokat világos, de közvetlen naptól védett helyre. Az ideális hőmérséklet a gyökérképződéshez 18-24°C körül van.
 • Páratartalom: Helyezz egy átlátszó műanyag zacskót vagy üdítős palack vágott tetejét a dugvány fölé, hogy magas páratartalmat biztosíts, de ügyelj arra, hogy rendszeresen szellőztess, hogy elkerüld a penészedést.
 • Öntözés: Tartsd nedvesen az ültetőközeget, de kerüld a túlöntözést.

Hibiszkusz szaporításának lépései

4. Gyökérképződés ellenőrzése

 • Ellenőrzés: Körülbelül 3-4 hét után ellenőrizd, hogy a dugványok gyökeret eresztettek-e. Enyhe húzással megérzeted, ha ellenállás van, ami gyökérképződésre utal.
 • Átültetés: Amikor a gyökerek már jól kifejlődtek (általában 6-8 hét után), óvatosan ültesd át a dugványokat nagyobb cserépbe vagy a kertbe, ha az éghajlatod megengedi.

5. További gondozás

 • Növekedés támogatása: Az új növényeket rendszeresen öntözd, és alkalmazz tápoldatot, hogy támogasd a növekedésüket.
 • A hibiszkusz dugványozása türelmet és gondosságot igényel, de a folyamat végén nagyon megéri, amikor meglátod az első virágokat a saját szaporítású növényeden. 
   

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

epilepszia

eszméletvesztéssel járó, időszakosan jelentkező, az akarattól független rángógörcsös... Tovább

papillóma

a —>hámszövet jóindulatú, de a bőrben, a nyálkahártyákban gyakran több helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Nemesítés, biotechnológia virág