Csodaszép, egyszerűen gondozható, és még gyógyhatása is van: Így ültess margarétát!

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van, és még ültetése, valamint gondozása is nagyon egyszerű. Szeretnéd ezzel a csodaszép virággal feldobni a kerted? Mutatjuk, hogyan ültethetsz margarétát!

Margaréta ültetés lépései

Mikor kell elültetni a margarétát?

A margaréta (Leucanthemum vulgare) valóban nagyon szép és kedvelt kerti virág, amely sokféle kertstílushoz jól illeszkedik. A margaréták ültetése és gondozása sem bonyolult, így kiváló választás lehet, ha valami látványos, de könnyen kezelhető virágot szeretnél a kertedbe. A margaréták ültetésére a legalkalmasabb időszak tavasszal van, miután elmúltak a fagyok, vagy ősszel, amikor még elég meleg van ahhoz, hogy a növények meggyökeresedjenek a tél előtt. Margaréták számára ideális a jól vízelvezető, közepesen termékeny talaj. Ha a talajod túlságosan agyagos vagy túl homokos, javítsd talajkeverékkel vagy komposzttal.

Margaréta ültetésének lépései

Mutatjuk a margaréta ültetésének lépseit.

  • Hely kiválasztása: A margaréták napfényt szerető növények, tehát válassz számukra napos helyet. Elviselik a részleges árnyékot is, de a legbőségesebben napos helyen virágoznak.
  • Távolság: Ültetéskor hagyj körülbelül 30-40 cm távolságot a növények között, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.
  • Ültetés: Áss egy lyukat, amely elegendően nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen benne a növény gyökércsomója. Helyezd a növényt a lyukba úgy, hogy a gyökértörzs teteje egyenlő legyen a talaj szintjével, majd tömörítsd vissza a földet és alaposan öntözd meg.

Margaréta ültetése és gondozása

Margaréta gondozása

Mint írtuk, a margaréták nem túlságosan igényes virágok, gondozásuk nem túl bonyolult. A margaréta viszonylag kevés gondozást igényel. Jól tűri a szárazságot, amint meggyökeresedett, és kevés kártevő vagy betegség fenyegeti. Ezt a pár lépést tartsd be!

  • Öntözés: A margaréták igénylik az egyenletesen nedves talajt, de kerüld a túlöntözést. Hagyd, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon öntözések között.
  • Tápanyag: Tavasszal és nyáron, növekedési időszakban, alkalmazz tápoldatot havonta, hogy elősegítsd a bőséges virágzást.
  • Metszés: Vágd vissza a kókadó virágokat (deadheading), hogy ösztönözd a további virágzást. Ősszel vagy tavasszal vágd vissza az elszáradt szárakat, hogy serkentsd az új hajtások növekedését.

Milyen pozitív tulajdonságai vannak a margarétának, miért érdemes margarétát ültetni?

Először is, mert csodaszép. A margaréta szép, fehér virágai és sárga közepük vonzó látványt nyújtanak, amelyek felpezsdítik a kertet és szépen kiemelik a többi növényt. Ráadásul viszonylag hosszú virágzási időszakkal rendelkezik.  A margaréta csak úgy vonzza a beporzókat, mint a méhek, pillangók és más rovarok, amelyek létfontosságúak a kerti ökoszisztéma fenntartásában. A margaréta jól illeszkedik vidéki kertekbe, vadkertekbe, hagyományos évelőágyásokba és konténeres kertészkedésbe is. Néhány kultúrában a margaréta kivonatát gyulladáscsökkentő és fertőzésgátló tulajdonságai miatt használják bőrirritációk és sebek kezelésére.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

hernyópázsit (Beckmannia eruciformis [L.] Hőst.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, laza bokrú, középmagas növésű, bojtos gyökerű,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert növény virág virágtermesztés