Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned: mutatjuk mikor és hogy kell tavasszal kivenni a növényeket!

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Mikor, hogyan és melyik szobanövényt kell kivinned tavasszal? Mutatjuk!

Ezeket a szobanövényeket vidd ki most

Melyik növényeket kell kivinni tavasszal?

  • Citrusfélék (pl. citrom, narancs): A citrusfélék szeretik a sok napfényt, így tavasszal és nyáron élvezhetik a külső körülményeket. Ügyelj arra, hogy fokozatosan szoktasd hozzá őket a külső hőmérséklet és napfény változásaihoz.
  • Leander: A mediterrán leander itthon is nagyon népszerű szabadtéri növénynek számít a melegebb hónapokban. Teljes napfényt igényel és jól viseli a nyári hőt.
  • Hibiszkusz: A hibiszkusz szereti a napfényt, így tavasszal és nyáron kiválóan fejlődik a szabadban. Gyönyörű virágai lesznek, ha elegendő fényt kap. A hibiszkusz teleltetéséről itt olvashatsz részleteket. https://www.agraroldal.hu/hibiszkusz-teleltetese-zeni.html
  • Fikuszok: Néhány fikusz fajta, mint például a Fikusz benjamina, élvezi a kültéri életet a melegebb hónapokban. Az átmeneti időszakban óvatosnak kell lenni, hogy ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek vagy hirtelen hőmérséklet-változásoknak.
  • Pálmafák: Sokféle pálma, mint például a parlor pálma vagy a kentiapálma, jól érzi magát kültéren a melegebb hónapokban. Fontos, hogy ne tegyük őket közvetlen, erős napfénybe hirtelen.

Hogyan kell kivinni a szobanövényeket?

Mielőtt kivinnéd a növényeket, szoktasd hozzá őket fokozatosan a külső körülményekhez. Kezd azzal, hogy naponta néhány órára viszed ki őket egy árnyékos, védett helyre, majd fokozatosan növeld a kültéren töltött időt és a közvetlen napfény mennyiségét. Ügyelj arra, hogy éjszakára vidd be őket, ha még mindig fennáll a fagy veszélye.

Mikor lehet a szobanövényeket kivinni?

Tavasszal a beltéri növényeket akkor érdemes a szabadba vinni, amikor a külső hőmérséklet stabilan meghaladja a 10°C-ot éjszaka. Fontos, hogy a növényeket csak akkor vigyük ki, amikor biztosak lehetünk benne, hogy a fagyveszély már elmúlt, mivel a legtöbb szobanövény nem bírja a fagyot. Általánosságban a magyarországi időjárás esetében ez általában május közepétől május végéig szokott lenni, de ez változhat az adott év és a földrajzi helyzet függvényében, például most már április elején igen jó idő van. Tehát már most ki lehet vinni? Igen, de mindig figyeld az aktuális időjárás-előrejelzést, és légy kész arra, hogy ha hirtelen hidegfront érkezik, vissza kell hozni a növényeket beltérre.

A szobanövények visszahelyezése

A nyár végén vagy kora ősszel, amikor a hőmérséklet kezd csökkenni, fokozatosan szoktasd vissza a növényeket a beltéri körülményekhez, hasonlóan, ahogy tavasszal kivitted őket. Mindig figyelembe vedd a specifikus növényeid igényeit és az aktuális időjárási körülményeket, mielőtt döntést hozol arról, hogy kiviszed-e őket a szabadba.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

istállólevegő szennyezettsége

a zárt istálló levegőjének összetétele a gáz-, a por és a mikroorganizmus-szennyezettség... Tovább

szuperinfekció

A már valamely kórokozóval fertőzött szervezet újrafertőződése ugyanavval a kórokozóval. Tovább

Tovább a lexikonra
virág