notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Építsünk fóliaházat

Hirdetés

Így építs magadnak egy 28 négyzetméteres fóliaházat

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokan szeretnének maguknak saját fóliaházat építeni, de csak kevesen mernek belevágni. Pedig egy fóliaház felállítása sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnhet. Minél több apró lépésre bontod le, annál egyszerűbbé válik a projekt, hiszen így egyszerre csak egy-egy apró mozzanatra kell koncentrálnod.

Így építhetsz fóliaházat

Egy 3,65 x 7,3 méteres, 2 méter magas fóliaházat fogunk elkészíteni, és az említett méretek is ehhez igazodnak majd – ez nagyjából 28 négyzetméternyi termőterületet biztosít. A te méreteid a rendelkezésre álló helytől és igényeidtől függően eltérőek lehetnek, ezért érdemes még az anyagok beszerzése előtt papírra vetni a saját tervrajzodat!

 

A megfelelő hely kiválasztása

Hogy a nap a lehető legnagyobb felületen érje a fóliát, keletről nyugati irányba érdemes hosszában elhelyezni azt. Ideális esetben a nyári napokban a napfény legalább délután 4-5 óráig kell érje a fóliát – erre is ügyelj a hely kiválasztásakor! Ügyelj rá, hogy a fóliaház déli oldaláról semmilyen másik épület ne árnyékolja, ugyanis ez télen csökkenti a belső hőmérsékletet. Ha teheted, helyezd el úgy, hogy az árnyékolás északról érkezzen. Ez védi a fóliát a széltől, és segít a hő megtartásában is.

 

Nem túlzás azt mondani, hogy akár egy évbe is telhet, mire rájössz, hogy hol lenne a legideálisabb hely fóliád számára. Télen és nyáron is rendszeresen figyeld meg, hogy mekkora terület kap közvetlen napfényt, és hogy mik azok a részek, amelyek még télen is folyamatosan napfényt kapnak tiszta időben. Válassz sík területet, vagy olyat, ami kisimítható. Ne helyezd a fóliaházat olyan pontra, ami más, magasabb részek vízelvezetési területe (pl. domboldal mellé), különben a lefolyó víz beszivároghat a fólia alatti talajba. A következő oldalon folytatom! 

 

Így építhetsz fóliaházat

Ha a meglévő talajt szeretnéd használni legfelső rétegként, akkor némi előkészítésre lesz szükséged, beleértve a kijelölt terület felszántását is. Egy másik megoldás kiteríteni egy elválasztó réteg anyagot, és arra termőtalajt rétegezni, azonban ilyen esetben csak a kisebb gyökerű növényeknek kedveznek majd a körülmények.

 

Ez után ellenőrizd a meglévő talaj pH értékét, és egészítsd ki szükség szerint. Nem lesz szükség mintát venni a meglévő talajból, mert ez a réteg 10-15 centinyi hozzáadott felső talajréteg alá kerül majd. Ha például tavasszal kezdesz neki az építkezésnek, akkor elképzelhető, hogy lesz némi maradék hamud, a téli fatüzelésből. Többek között akár ez is használható a pH érték szabályozására.

 

Igyekezz nem összekeverni a meglévő talajt az újonnan hozott talajjal – ez segít visszatartani a gyomokat és a talajban terjedő betegségeket is. A következő oldalon elmondom, hogyan épül a fóliaház! 

 

Így építhetsz fóliaházat

Emlékeztető: saját igényeid és a rendelkezésedre álló hely alapján eltérő méretekre lehet szükséged.

 

Az alapkeret

 1. Először is szükséged lesz 6 db 0,6 x 1,8 x 3,6 méteres deszkára.
 2. Erősíts össze két ilyet egy 0,6 x 1,2 méteres deszkával – ez az összesen 7,3 méter hosszú darab alkotja majd a hosszabb oldalt, ezért összesen két ilyet kell készítened.
 3. Fektesd le a deszkákat egy téglalapba a kijelölt területed köré.
 4. Ellenőrizd, hogy a keret deszkái tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz. Csavarozd össze a keleti oldalt, támaszd ki karókkal a sarkokat, míg összeilleszted a nyugati oldalt, majd a nyugati oldalt is támaszd ki karókkal (a karókat a kereten kívülre helyezd).
 5. A deszkákat csavarozd össze 3”-os csavarokkal. Ügyelj rá, hogy a rövidebb oldalak a hosszabb deszkák közé kerüljenek. Ez biztosítja majd, hogy a merevítő csövek megfelelő távolságra legyenek egymástól (így bőven lesz függőleges hely a fólián belül).
 6. Ellenőrizd le, hogy minden megfelelő szögben áll-e.

 

A merevítő csövek rögzítői

 1. Szükséged lesz 26 db 0,6 méteres betonvasra. A leginkább költségbarát megoldás, ha veszel néhány hosszabb (10mm vastag) rudat, és saját magadnak vágod méretre őket.
 2. Ha nem méretre vágottan szerzed be őket, akkor egy orrfűrész és megfelelő fűrészlap segítségével vághatod le belőle a szükséges darabokat.
 3. Szúrd be a betonvasakat a földbe, az alapszerkezet deszkáitól 0,3 cm-re. A betonvasak és a deszkák közötti helyre azért van szükség, hogy a vasakra rácsúsztathasd a merevítő csöveket.

 

Így építhetsz fóliaházat

Az ajtókeretek

Az ajtókat beton oszlopnyílásokba helyezzük el, majd hozzákötjük őket az alapkerethez. Ez a lépés nagyon fontos annak biztosítása érdekében, hogy a szerkezet szélálló legyen. Az ajtókereteket továbbá a középső merevítő is segít majd megtámasztani – ezt a keretek után készítjük majd el!

 

 1. Szükséged lesz 5 db 0,6 x 1,2 x 2,4 méteres deszkára és 2x22 kg betonra.
 2. Az ajtókeretet 90 cm szélesre és 2,4 méter magasra csináld, de csak felül erősítsd össze a két oldalsó deszkát.
 3. Keresd (szükség esetén jelöld is) meg az alapkeret deszkáinak közepét a keleti és nyugati (rövidebb) oldalakon.
 4. Hirdetés
 5. A középponttól jobbra és balra is mérj ki 45 cm távolságot – erre a két, a középpontból 45 centire eső helyre kerülnek majd az ajtókeret oszlopai.
 6. Áss egy-egy 45 cm méter mély lyukat a két megjelölt pont mellett – a lyukakat úgy alakítsd ki, hogy ha később belehelyezd az ajtókeretek oszlopait, akkor azok tökéletesen illeszkedjenek az alapkeret deszkáihoz (össze kell majd csavaroznod őket).
 7. Helyezd az ajtókeret két oszlopát a lyukakba.
 8. Egy vízmértékkel ellenőrizd, hogy a felső összekötő deszka vízszintben van-e.
 9. Győződj meg róla, hogy az oszlopok egyenesen álljanak, és hogy lent és fent is egyenlő távolságra legyenek egymástól.
 10. Csavarozd az oszlopokat az alapkeret deszkájához.
 11. Öntsd a betont a lyukakba az oszlopok köré, és hagyd megkötni.
 12. Érdemes egy-egy kisebb deszkával kitámasztani őket, hogy biztosan ne mozduljanak el száradás közben.

 

A merevítő

Most egy középső merevítőt, vagy „gerincet” fogunk készíteni a fóliaházhoz. Erre nem csak a szél elleni védelemben segít majd, de az egész szerkezetet sokkal stabilabbá is teszi. Az egyetlen hátránya talán csak az, hogy a belső tér így kevésbé lesz szabad, de hacsak nem itt akar vendégeket fogadni az ember, ez nem igazán jelent majd problémát.

 

 1. Kelleni fog hozzá 2 db 1,2 x 1,2 x 2,4 méteres és 3 db 0,6 x 1,8 x 2,4 méteres gerenda, 3x22 kg beton, és 6 db 5 x 15 cm-es erősített sarokelem. A merevítő oszlopokat a 2 db 1,2 x 1,2 x 2,4 méteres gerenda alkotja majd.
 2. Áss lyukakat az oszlopoknak 2,4 méternyire az ablakkeretektől.
 3. Rögzítsd a erősített sarokelemeket, amik a középső merevítő gerincet tartják majd – 1-1 kerüljön az ajtókeretekre, és 2-2 mindkét középső merevítő oszlopra (ezek egymás, illetve a két ajtó felé nézzenek).
 4. Ellenőrizd, hogy a középső merevítő oszlopok pontosan középre kerüljenek – 2,4 méterre az ajtóktól és 1,8 méterre az oldalsó alapkeretektől.
 5. Keverj ki 22 kg-nyi betont.
 6. Helyezd a két merevítő gerendát (1,2 x 1,2 x 2,4 m) a kiásott lyukakba.
 7. Öntsd köréjük betont és várd meg, míg teljesen megköt.
 8. Helyezd a 0,6 x 1,8 x 2,4 méteres gerendákat a erősített sarokelembe, és rögzítsd őket. 

 

Ezzel elkészült a szerkezet „gerince”.

 

Így építhetsz fóliaházat

A talaj

Mielőtt a merevítő csövek a helyükre kerülnének, készítsd elő a termőtalajt növényeid számára. Szerezz be némi termőtalajt, és takard be vele az egész belső területet. Erre egy réteg tőzegmoha és legalább ugyan ennyi komposzt is kerüljön, illetve egy réteg virágföld. Persze, ez csak egy lehetséges talajkeverék – ha van saját „recepted”, akkor használd azt, ami neked bevált!


A merevítő csövek

 1. A csövek 6 méteres, 2 cm átmérőjű SCH 40-es PVC csövek alkotják majd, amelyekből, ha az itt leírt projekt méreteit használod, összesen 13 darabra lesz szükséged.
 2. Fogj egy csövet és húzd rá az egyik végét az egyik betonvasra, és nagyjából 2,5 centire nyomd bele a talajba.
 3. Fogd meg a cső másik végét, és ugyan így rögzítsd a szemközti oldalon is. 
 4. Ismételd meg az összes többi merevítő csővel ugyan ezt – óvatosan, nehogy véletlenül eltörd vagy megrepeszd őket.
 5. Rögzítsd a csöveket a merevítő gerendákhoz fémszíjak segítségével, de ne húzd őket túl szorosra, hagyd őket egy kicsit lazára.
 6. Miután minden csövet rögzítettél, ellenőrizd, hogy egy vonalban vannak-e egymással, és ha szükséges igazítsd meg őket.
 7. Ha minden cső megfelelően áll, akkor térj vissza a szíjakhoz, és hajtsd be szorosabban a csavarokat, hogy többet ne lehessen mozgatni őket – ne csavarozd őket túl szorosra, hiszen fémről és műanyagról van szó.
 8. A következő lépéshez jó minőségű szigetelőszalagra lesz szükséged. Fogd a szalagot, és ragaszd be vele végig az összes cső felső oldalát (a fémszíjakat is). Erre azért van szükség, hogy a PVC csövek és a polivinil ne lépjenek reakcióba egymással. E nélkül elveszítheted a fólia garanciáját. Szigetelőszalag helyett filcet is használhatsz, bár az egy lényegesen költségesebb megoldás.

 

Így építhetsz fóliaházat

Végfalak

Ez egy összetettebb munkafolyamat, ezért ajánlott legalább plusz egy fő segítségét kérni hozzá.

 

 1. Ehhez a részhez 10 db 0,6 x 1,2 x 1,8 méteres deszkára lesz szükséged
 2. Készítsd 4 db kis téglatestet (amilyet a képen is látsz), és csavarozd őket hozzá az alapkerethez. Helyezd el őket úgy, hogy nagyon szorosan illeszkedjenek a csövek tövéhez. Itt csatlakozik majd a végfal, és ez a megoldás biztosítja, hogy a csövek nem rongálódnak meg a folyamat során.
 3. Mérd le a távolságot a kis fatégla és az ajtókeretek oszlopai között, és vágj ki egy ilyen hosszú darabot egy 0,6 x 1,2 méteres deszkából. Ez lesz az alsó párkányod.
 4. Hirdetés
 5. A végfal felett átívelő csövet rögzítsd és fúrd be úgy, hogy egy vonalban legyen az ajtókeret külső szélével.
 6. Helyezz el további egy-egy oszlopot (alábbiakban mellékoszlopok) a párkányokra az ajtókeret mindkét oldalán, kösd össze őket az ajtókerettel egy-egy összekötő deszka segítségével. 
 7. A következő lépés hozzáerősíteni a merevítő csöveket a mellékoszlopok és az összekötő deszkák által alkotott sarokhoz úgy, hogy a fóliaházat hosszában nézve a cső kívülre, a mellékoszlop elé kerüljön. Győződj meg róla, hogy a csövek megfelelően illeszkedjenek a mellékoszlopokhoz.

 

A fólia

Ehhez egy ember nem lesz elég – ajánlott legalább két ismerősöd segítségét kérni hozzá! Érdemes egy melegebb napon elintézni, hogy a műanyag fólia kicsit többet engedjen. Hogy honnan szerzed be a fóliát, az rajtad áll, de győződj meg róla, hogy jó minőségű műanyagot vegyél, amit kifejezetten ilyen célra készítettek. A fólia ne legyen vékonyabb 6 milliméternél, és ne legyen vastagabb 11 milliméternél! Az „UV”, „csepegésmentes” és „szőtt” szavak mind jó tulajdonságokra utalnak.

 1. Ha az eddig leírt méreteket követted, akkor egy 6 x 13,4 méteres fóliára lesz szükséged. Kelleni fog még néhány faléc és néhány galvanizált tetőfedő szeg.
 2. Terítsd ki a fóliát egy olyan helyre, ahol a napfény felmelegítheti, hogy nyújthatóbbá váljon.
 3. Húzd fel a fóliát a merevítő csövekre az egyik oldalon. Ezen az oldalon (ahol először rögzíted a fóliát) a faléceket az alapkeret felső részére szögeld.
 4. Menj át a másik oldalra, feszítsd ki a fóliát, és itt is erősítsd az alapkerethez a falécekkel, azonban itt nem az alapkeret felső oldalára, hanem a kifelé mutatóra. Ha nyáron a melegben sokat engedne a fólia, akkor így csak az egyik oldalon kell felszedned a léceket, hogy újraszögelned őket, miután feszesebbre húztad a fóliát.
 5. Erősítsd a fóliát az ajtókeret felső deszkájához, illetve a fóliaházon végigfutó merevítő gerinchez is.
 6. A fólia lelógó részeit húzd szét az ajtóknál (mintha csak egy ablak függönye lenne), és szögeld az ajtókeret két gerendájához.
 7. Vágd le az extra fóliát az ajtó elől – később ez kerül majd vissza az ajtóra, amikor felszereled, ezért vigyázz rá.
 8. Rögzítsd szorosan a fóliát a végfal mellékoszlopaihoz is.

 

Így építhetsz fóliaházat

Az ajtók

Ehhez jó szemekre lesz szükséged, és nem árt, ha a keretezéshez is értesz. Győződj meg róla, hogy a zsanérjaid kinti használatra is alkalmasak és hogy mindent megfelelően mérték-e le. Télen az egyetlen pont, ahol egy ilyen fóliaház szivároghat, az az ajtó – ha nem megfelelően van felszerelve.

 1. Használhatsz akár négy sarokpántot is, de bármilyen stabil design megteszi.
 2. Miután az ajtók elkészültek (a saját méreteid alapján) tedd fel rájuk a zsanérokat és jelöld meg az ajtóoszlopot.
 3. Rögzítsd az ajtót és ellenőrizd, hogy megfelelően nyílik és zár-e – elképzelhető, hogy itt-ott egy kis tömítésre lesz szükséged.
 4. Csukd be az ajtót, majd szögeld fel rá a fóliadarabot, amit korábban levágtál.
 5. Szerelj fel kívülre és belülre is egy-egy kilincset, és egy reteszt is, amivel bezárhatod az ajtót.
 6. Ha mindent jól csináltál, akkor odabenn hamarosan érezni fogod, hogy emelkedni kezd a hőmérséklet.


Az árnyékolás

A fóliaház ezzel szinte teljesen kész is, de szükséged lesz még egy réteg árnyékolást biztosító szövetre, ami segít kiszűrni némi napfényt. Ezt még az ipari melegházakon is minden évben alkalmazzák.

 1. Fogj néhány köteg kerti filcet – arra a sötétszürke változatra lesz szükséged, amit a gyomok leszorítására szokás használni.
 2. Ez a réteg az átlátszó fólia és a merevítő csövek közé kerül.
 3. Vágd be a filcet, hogy hozzákötözhesd a csövekhez – a ház mindkét végén az utolsó előtti csőig tartson, ehhez rögzítsd hozzá.
 4. Ha az egész felületet befeded, akkor nyáron lényegesen lehűtheted a benti levegőt, így nem lesz elviselhetetlen a forróság a növények számára. Ha azonban a nap csak déli szögből éri a fóliaházat, akkor nem érdemes az északi oldalt is teljesen letakarni.

 

Ezek után nem maradt más dolgod, mint ültetni és a növényekkel foglalkozni új fóliaházadban!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Nyíregyháza Báthori u. 13. 4400 Magyarország Tovább

cukorbetegség

oka legtöbbször a hasnyálmirigy inzulintermelésének (hormonok) a csökkenése. A szénhidrátok... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 219

Átlagos értékelés: 4.9

Növénytermesztés