Mutatós, egyben filléres ötletek esővíz gyűjtéséhez!

Hirdetés

Mutatós, egyben filléres ötletek esővíz gyűjtéséhez!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az ősz és a tavasz az esőzések, a tél pedig a havazások ideje, mindhárom évszak rengeteg csapadékkal jár, az utóbbi években pedig egyre több csapadékkal kell számolnunk. Éppen ezért kell minden kertbarátnak tennie azért, hogy a csapadékot elvezesse, illetve gyűjtse, mostani cikkemben mutatok pár remek ötletet, amik segíteni fognak ebben, illetve azt is elmondom, miért érdemes összegyűjteni az esővizet! 

Esővízgyűjtés módszerek

A szélsőséges időjárás egyre nagyobb problémákat okoznak, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Az időjárást akkor sem tudnánk befolyásolni, ha akarnánk, éppen ezért vannak olyan időszakik, amikor az átlagos havi csapadékmennyiség két-három óra zúdul a nyakunkba, de olyan is akad, amikor hetekig, szélsőséges esetben napokig kell várnunk a frissítő záporokra.

 

Az viszont tény, hogy az eső (egyelőre) ingyen van, ezért érdemes azt összegyűjtenünk, és felhasználnunk, amikor a szükség úgy hozza. Az esővíz összegyűjtése nem újkori, talán a legöregebb módszer, amit már az ókorban is alkalmaztak. Az összegyűjtött esővizet felhasználhatjuk öntözésre, WC-öblítésre, de megfelelő szűréssel akár még fürdésre is! 

Hirdetés

 

Milyen módszerek vannak az esővíz összegyűjtésére? 

Az esővíz gyűjtésére ma már számtalan módszert találhatunk, de nem árt olyan ötletet keresnünk, ami olcsó, és mutatós is! Összegyűjtésnél mindig figyelembe kell vennünk, hogy mekkora vízmennyiségről van szó, egy 30-50 négyzetmétere tetőfelületről nagyjából 1 köbméter víz gyűjthető össze, egyetlen nap alatt! 

Hirdetés

 

Természetesen a legegyszerűbb módszer az, ha az ereszcsatornák alá hordókat állítunk, viszont ez nem nyújt szép látványt, ráadásul nem könnyű kinyerni belőle a vizet, az öntözéshez nem tudunk elegendő víznyomást produkálni, a benne lévő víz pedig hamar el kezd algásodni, koszolódni. Ennél a módszernél kicsit jobb lehet az, ha acéltartályokat, vagy vasbetontartályokat építünk, de ennek a megoldásnak is van hátránya, mégpedig az, hogy hamar megrepednek, és a bennük lévő víz kiszökik. 

 

A legmodernebb megoldások közé tartoznak a műanyagból, kimondottan víztárolásra gyártott tartályok földbe süllyesztése. Ezek a tartályok könnyen telepíthetők, a gödör aljára homokágyat helyezünk, a tartály köré pedig vízelvezető réteg kerül, és már kész is vagyunk. Azonban vannak sokkal jobb, egyszerűbb, olcsóbb, és mutatósabb módszerek is, most meg is mutatom mindet! A következő oldalon pedig elmondom részletesen, mért érdemes felhasználni az összegyűjtött esővizet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-05-06

Termesszünk kertünkben rebarbarát – Szakértőnk elmondja, hogyan!

Mostani cikkemben bemutatom nektek kicsit közelebbről a rebarbarát, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a rebarbara termesztéséről! Rebarbara kisokos mindenkinek

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-06

A sokak által alig ismert csoda – Így termessz orvosi vizitormát házilag!

Az orvosi vizitormát mutatom most be nektek egy kicsit közelebbről, érdemes elolvasnotok érdekes írásomat, melyből kiderül, miért és hogyan érdemes termesztenetek vizitormát!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 411
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 462 201
Közösség

hát

az állat törzsének mar és az ágyék között levő szakasza, a mellkas felső része. Alapját... Tovább

dezoxiribonukleinsav (DNS)

valamennyi sejtben előf., a fehérjék mellett a legfontosabb makromolekula. A molekula törzsét... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság Házi kert