Drága lesz és a földben rohad el a burgonya

Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Földben maradt sok helyen a krumpli, idén drága lesz a szegények eledele. Negatív legek jellemzik ez évben a burgonyatermést – tudjuk Varga Györgytől, az országosan is meghatározó burgonyatermelő, a berzencei Solanum Zrt. igazgatójától. Szinte soha ennyit nem szivattyúzták a földeket elborító vizet, mint idén.
Drága lesz és a földben rohad el a burgonya
Szinte soha ennyit nem szivattyúzták a földeket elborító vizet, mint idén, és a tavalyi krumpli árakhoz képest már most duplája az ár, s ez csak több lesz. Gyenge a termés vetőmagban és étkezési burgonyában is. A csapadék Berzencén már múlt héten, a nagy eső előtt majdnem elérte az ezer millimétert, miközben az éves mennyiség 600-650 milliméter szokott lenni.

– Lesz krumplimizéria, nem is emlékszem ilyen árakra – mondta Varga György. Pedig amúgy sem rózsás az itthoni burgonya helyzet, a vetésterület sok éve csökken, ebben az évben már húszezer hektár alá ment. Behozatalra szorulunk, nagy kérdés, hogy honnan, mert Európa többi országában is hasonló a helyzet a mostoha időjárásnak köszönhetően. A tengerentúlról behozni hatalmas szállítási költséggel járna, ami az eddig alacsony krumpli árak miatt még elméletben sem jöhetett szóba, persze idén ez akár meg is változhat...

Hirdetés
Megtudtuk: a rossz idő a mennyiséget és a minőséget is befolyásolja. A Solanumnál például a laposabban fekvő területeken nem szedik ki a gumóst. Most először vezették be a művelőutas szisztémát, vagyis húsz méterenként elhagytak egy művelőutat, így akármilyen eső volt, ezen az úton el tudott menni a gép, vagyis tudtak permetezni. A nedvesség miatt a tárolóba kerülő krumpli is fejfájást okozna, ha nem két menetes betakarítással dolgoznak. (Kiszednek négy sor krumplit, ezt beteszik másik két sor közé és hagyják száradni). Így is 48 órát ventillálják a konténereket, pedig máskor 24 is elég szokott lenni arra, hogy a vizet elnyomják a termésről.

Szakemberek nyáron még úgy becsülték, hogy 500 ezer tonna krumpli terem idén. Most már látni lehet: nagyságrendekkel kevesebb. A vetőmag termelők buknak, az étkezési krumplinak viszont kúszik az ára, hiszen enni kell.
Hirdetés

sonline.hu

Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló rendelet. ... Tovább

fagy elleni védekezés

a —>fagykár lehető legkisebb mértékűre való csökkentésére szolgáló módszerek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés