notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Citromlekvár, narancslekvár készítése

Hirdetés

Téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből, jöjjön a citrom-, illetve a narancslekvár receptje! 

Készíts télen is lekvárt

A lekvár egy olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése alatt jön létre. A hagyományos házi lekvár szilvából, illetve sárgabarackból készül, de korábban már megmutattuk, hogyan készül a szőlőlekvár, az eperlekvár, a sütőtöklekvár, és a fügelekvár.A lekvár egy olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése alatt jön létre. A hagyományos házi lekvár szilvából, illetve sárgabarackból készül, de korábban már megmutattuk, hogyan készül a szőlőlekvár, az eperlekvár, a sütőtöklekvár, és a fügelekvár.

 

Cukor nélkül elsősorban a szilvát, a szőlőt és a cseresznyét főzik, míg a többi gyümölcs főzése során olyan arányban cukrozzák, amennyi a mag nélküli, nyers gyümölcs súlya, magyarán 10 kilogramm sárgabarackhoz 10 kilogramm cukor jár. A cukornak egyébként nemcsak az édesítésben, hanem a tartósításban is jelentős szerepe van, éppen ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerekkel. 

Hirdetés

 

Nyugat-, és Észak-Európában is készítenek lekvárt, ezeken a tájegységeken abban különbözik a dzsem, hogy gyümölcsdarabokat is tartalmaz, és nem olyan homogén, mint az általunk ismert finomság. Eddig azt tudta a legtöbb ember, hogy a téli időszak nem a befőzés ideje, ebben viszont nagyot téved mindenki! A szezonális citrusfélékből is készíthetünk isteni finom lekvárt, most azt mutatjuk meg nektek, hogyan használhatjátok erre a célra a citromot, illetve a narancsot.

Hirdetés

 

Én megmondom őszintén, hogy először ódzkodtam a lekvár elkészítésétől, mert én mindig is a hagyományos ízeket szerettem, viszont meggyőztem magam, és kipróbáltam, nem csalódtam, ugyanis pillanatok alatt elfogyott az egész, nemcsak én, hanem az egész család imádta! 

 

A receptek megmutatása előtt elmondom, hogy a lekvárok készítéséhez kezeletlen héjú, lehetőség szerint bio gyümölcsöket használjatok, amik mentesek mindentől, nem permetezték, és nem kezelték semmivel! Érdemes meglátogatnotok a közelben lévő piacot, és érdeklődni a gyümölcsökről, keressetek olyan eladót, akit ismertek! Most pedig jöjjenek a receptek, a következő oldalon megmutatom mind a kettőt! 
 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-10-08

Eszméletlen állatkínzás a világ legdrágább kávéjáért

A világ legdrágább kávéjáért kínozzák az állatokat nap, mint nap. Az emberek többsége nem is tudja, miből készül a világ legdrágább kávéja, pedig érdemes lenne kinyitnia mindenkinek a szemét!

2019-10-02

Ismét lehet pályázni az ingyenes napelemre – Fontos részletek!

Újabb napelemes pályázat segíti a mikro-, kis-, és középvállalkozások életét. Mostani cikkemben minden részletet megmutatok nektek az új napelemes pályázatról!

2019-09-21

Védekezés a taplótámadás ellen

Erdészeti területeken, gyümölcsösökben, de már házikertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk a taplógombával, éppen ezért most elmondom nektek, mit érdemes tenni ellene!

2019-10-18

Kevés a termés, pofátlanul drága a dió – Nézzük az okokat!

Elképesztően drága lesz idén a dió, lassan ott fogunk tartani, hogy igazi luxuscikké fog válni a dióbél. Nézzük, miért ilyen drága a dió, a dióbél drágulása.

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-11-09

23 eszméletlenül szép kerti tó a víz szerelmeseinek

Mostani cikkemben 23 eszméletlenül szép kerti tavat mutatok be a víz szerelmeseinek. Tartsatok velem és tekintsétek meg ti is ezeket a nem mindennapi, csodaszép kerti tavakat.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
178 068
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 762 243
Közösség

magzatelhalás

a megtermékenyített —>petesejt fejl. -ének bármely szakaszában elhalhat (csíra-,... Tovább

Manninger-féle rovarfogó

ifj. Manninger G. Adolf által szerkesztett berendezés, a rovar kártevők gyérítését és az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság