Citromlekvár, narancslekvár készítése egyszerűen ősszel, télen

hirdetes

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből, jöjjön a citrom-, illetve a narancslekvár receptje! 

Készíts télen is lekvárt

A lekvár egy olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése alatt jön létre. A hagyományos házi lekvár szilvából, illetve sárgabarackból készül, de korábban már megmutattuk, hogyan készül a szőlőlekvár, az eperlekvár, a sütőtöklekvár, és a fügelekvár.A lekvár egy olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése alatt jön létre. A hagyományos házi lekvár szilvából, illetve sárgabarackból készül, de korábban már megmutattuk, hogyan készül a szőlőlekvár, az eperlekvár, a sütőtöklekvár, és a fügelekvár.

Cukor nélkül elsősorban a szilvát, a szőlőt és a cseresznyét főzik, míg a többi gyümölcs főzése során olyan arányban cukrozzák, amennyi a mag nélküli, nyers gyümölcs súlya, magyarán 10 kilogramm sárgabarackhoz 10 kilogramm cukor jár. A cukornak egyébként nemcsak az édesítésben, hanem a tartósításban is jelentős szerepe van, éppen ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerekkel. 

hirdetes

Nyugat-, és Észak-Európában is készítenek lekvárt, ezeken a tájegységeken abban különbözik a dzsem, hogy gyümölcsdarabokat is tartalmaz, és nem olyan homogén, mint az általunk ismert finomság. Eddig azt tudta a legtöbb ember, hogy a téli időszak nem a befőzés ideje, ebben viszont nagyot téved mindenki! A szezonális citrusfélékből is készíthetünk isteni finom lekvárt, most azt mutatjuk meg nektek, hogyan használhatjátok erre a célra a citromot, illetve a narancsot.

hirdetes

Én megmondom őszintén, hogy először ódzkodtam a lekvár elkészítésétől, mert én mindig is a hagyományos ízeket szerettem, viszont meggyőztem magam, és kipróbáltam, nem csalódtam, ugyanis pillanatok alatt elfogyott az egész, nemcsak én, hanem az egész család imádta! 

A receptek megmutatása előtt elmondom, hogy a lekvárok készítéséhez kezeletlen héjú, lehetőség szerint bio gyümölcsöket használjatok, amik mentesek mindentől, nem permetezték, és nem kezelték semmivel! Érdemes meglátogatnotok a közelben lévő piacot, és érdeklődni a gyümölcsökről, keressetek olyan eladót, akit ismertek! Most pedig jöjjenek a receptek, a következő oldalon megmutatom mind a kettőt! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

A Világ legszebb könyvtárai – Kulturális kincsek és a tudás őrzői

Ebben a válogatásban hét olyan könyvtárat mutatunk be, amelyek nem csupán a szavakat, hanem a látványt is emelik a középpontba, ezek a világ legszebb könyvtárai

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Ezeken a helyeken biztosan megmarad a hó: ide menj, ha élvezni akarod a hó csodáit

Fedezd fel Magyarország téli varázslatát Dobogókőn, Mátrafüreden és Kékestetőn, ahol a hó borította tájak felejthetetlen élményeket kínálnak az év utolsó napján.

2023-11-30

Tudtad, hogy decemberben elvetheted a hagymát? - a késleltetett csírázás művészete

A decemberi vetés nem csak a korai növekedésről szól; inkább arról, hogy a magoknak időt adjunk, hogy beágyazódjanak a talajba, így februárban már növekedhetnek!

2023-11-30

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szájkosár

a szm. v. a ló pofájára illő, ritka szövésű, drótból font, zsineggel a nyakra, ill. fejre... Tovább

jászol

az állatok takarmányozására szolgál; akkor felel meg a követelményeknek, ha magassága... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság