Nyest elleni védekezés - A nyest sokak számára okoz fejtörést: akár autóban, padláson vagy a tyúkólban – a nyest ott pusztít, ahol csak tud. Cikkünkben segítünk, miket lehet tenni ellene!

Óvakodj a nyesttől – tippek nyestek ellen

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Első pillantásra ez a kis állat nagyon aranyosnak tűnik. De, akinek nyest lakik a padlásán vagy az autójában, az semmi különösebben aranyosat nem talál ezekben a kis lényekben. Döglött tyúkok a csirkeólban, elszakadt tetőszigetelés és az általuk keltett hatalmas zaj miatti álmatlan éjszakák mély kétségbeesésbe vezetnek. Számos megközelítés létezik ezeknek a ragadozóknak a kezelésére. A következőkben elmagyarázzuk, mire kell figyelni, és bemutatjuk azokat az elrettentő intézkedéseket, amelyeket megtehetsz a nyest ellen.

Nyest elleni tippek

Problémák a nyestekkel

A problémák akkor kezdődnek, amikor a nyest jelenlétét észlelik. Ezek a kis lények hatalmas károkat okozhatnak, különösen a párzási időszakban (júniustól augusztusig) és a szaporodási időszakban (márciustól júniusig). A hímek különösen aktívak és agresszívak a párzási időszakban. Ha egy hím megérzi egy másik szagát, azt provokációnak tekinti, és levezeti a dühét a kábeleken, szigeteléseken és egyéb tárgyakon. A nyest elpusztítja riválisának feltételezett búvóhelyét, hogy elriassza azt. Sajnos az autók motortere gyakran szenved kárt emiatt: a harapási sérülések általában a hűtőtömlőkön, a szigetelő szőnyegeken és a gyújtókábeleken jelennek meg, ami nem csak rendkívül bosszantó, de nagyon drága is, sőt, veszélyes! Az állatok egy sor nemkívánatos tárgyat is maguk után hagynak. A motortérben gyakran találhat elhullott zsákmányt és szőrdarabokat, valamint zsemle vagy tojás maradványait. A tetőn élő nyest különös gondot okoz az általuk keltett nagy zaj miatt. 

A nyest párzási és szaporodási időszaka a legzavaróbb

Júniustól augusztusig a hímek és a nőstények hangos és hosszan tartó párzási játékai álmatlan éjszakákhoz vezethetnek. A márciustól júniusig tartó szaporodási időszakban a kölykök és izgatott nyikorgásuk, surrogásaik és kaparászásaik tartják ébren a lakókat. A tetőszigetelés megsemmisülése, valamint az antennakábelek és elektromos vezetékek átharapása jelentős anyagi károkat okoz. A vizelet, a széklet és a zsákmánymaradványok szaga mellett, amit maguk után hagynak, a legyek és kukacok számának növekedése további problémákat okoz. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nyestek, más vadon élő állatokhoz hasonlóan, olyan betegségek hordozói, mint a veszettség.

Hogyan lehetek biztos abban, hogy a problémámat nyest okozza?

Ügyelj a következő pontokra, hogy megbizonyosodj arról, nyestekkel van dolgod, nem pedig rókával, patkánnyal vagy macskával:
A tipikus roncsolás jelei közé tartozik a tető szigetelőanyagainak károsodása. Az autók motorterében gyakran találhatunk további sérüléseket. A műanyag tömlők, gyújtókábelek és elektromos vezetékek mentén kell keresnünk harapásnyomokat.
A zaj általában alkonyatkor és hajnalban jelentkezik a nyestektől. A nyestekre jellemző a kaparó és csattogó hang, de az üvöltözés és a nyikorgás is. Ezek a zajok a márciustól júniusig tartó költési időszakban egy kicsit felerősödhetnek a nap folyamán.
A motorterekben gyakran találhatunk háztartási hulladékot, például régi zsemlét és ürüléknyomokat. Székletük körülbelül 8-10 cm hosszú és 1-2 cm vastag, általában kolbász alakú, és élelmiszermaradványokat, például tollakat és gyümölcsmagvakat tartalmaz. Az ürülék gyakran spirál alakúra torzul, és az egyik végén elkeskenyedik.

Hogyan lehet megszabadulni a nyesttől? 

Két ésszerű módja van a nyesttől való megszabadulásnak. Vagy ijesztgesd el és/vagy zárd ki őket. A szakértők egyetértenek abban, hogy a leghatékonyabb módszer a tartós elriasztásukra a nagyfeszültségű elektromos kerítésrendszerek használata.
Vannak, akik a nyesteket megpróbálják elfogni. Az állatok elfogása azonban nem különösebben hasznos, mivel egy másik nyest egyszerűen beköltözik a most üres helyre. Az új nyest követi az elődje által hagyott illatokat, és a problémák elölről kezdődnek.

Figyelmeztetés:
a márciustól júniusig tartó szaporodási időszakban próbálja meg elkerülni a nyest elriasztását, kizárását, hogy a tehetetlen kölykök ne váljanak el anyjuktól!
Az állatok szükségtelen vonzásának elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy minden szemetet biztonságosan lezárt kukákba helyezel, és a kertekben lévő komposztkupacokat is jól lefeded. Ne hagyj túl sok madármagot a földön heverni. A fákról lehullott gyümölcsöket is ajánlott rendszeresen felszedni. 

Nyestriasztó

A riasztók különféle módszereket alkalmaznak, hogy a nyest kevésbé érezze jól magát a rejtekhelyén. Ezek lehetnek erős szagú anyagok, amelyeket az autó motorterében vagy a ház tetején terítenek szét. A nyestek különösen érzékenyek a zajokra. A zajkeltés ezért nagyon hatékonyan riasztja el az állatokat. A rádió felállítása vagy a rendszertelen dübörgés a tetőn megzavarja az állatokat, és új búvóhelyet kereshetnek. Kísérletek kimutatták, hogy ezek a módszerek rövid ideig távol tartják az állatokat, és idővel hozzászokhatnak a rádiókhoz vagy a szagriasztó eszközökhöz. Az ultrahangos riasztók használata megbízhatóbb lehetőség. Ezek folyamatosan változó ultrahangfrekvenciákat bocsátanak ki, amelyek nagyon kellemetlenek az állatok számára, és távol tartják őket.  Az ultrahangos indítók csak akkor hatékonyak, ha a szabadban, pl. nyitott tetőn vagy a kertben használják őket. A falak és egyéb építőanyagok blokkolják az ultrahang jeleket. Több eszköz okos elhelyezésével a legtöbb terület biztosítható.

Kizárás

A legjobb védekezés az, ha először megakadályozzuk, hogy a nyest bejusson a tetőre vagy az autóba. Minden belépési pontot le kell zárni, nehogy az állatok bejuthassanak. Ideiglenes megoldások mechanikus korlátokkal használhatók, pl. hálóhuzal, acéllemezek vagy fadeszkák. A hosszú távú béke és nyugalom elérése érdekében csak egy fizikai sorompó felszerelése segít elektromos kerítés formájában!

Csukd ki a nyesteket a tetőről!

Mielőtt elkezdenéd lezárni az épületet, győződj meg arról, hogy nincs többé nyest vagy kölyök bent. Különösen ügyelj az alapos ellenőrzésre a márciustól júniusig tartó szaporodási időszakban. Nincs annál rosszabb, mint kizárni az anyát, és hagyni a kicsiket fájdalmasan éhen halni. Ha el akarod ijeszteni az állatokat a házból, menj be a tetőtérbe, és csapj egy kis zajt. Az éjszaka folyamán megtudod, van-e még nyest. Alkonyattól hajnalig az állatok fel-alá járkálnak a területükön élelmet keresve.  Először is keresse meg az összes belépési pontot a tetőtérbe, és zár le őket. A meglazult tetőcserepek és a betört ablakok könnyen lezárhatók deszkákkal, fémlemezekkel vagy 1-2 cm-es hálós drótkerítéssel. Ügyeln arra, hogy a nyest átjuthat olyan kis nyílásokon, amelyek nem nagyobbak egy teniszlabdánál. A belépési pontokat néha ott lehet azonosítani, ahol karcolás jelei vannak, pl. a lefolyócsövekben vagy egy szomszédos fán. Sajnos azonban gyakran nehéz meghatározni, hogy pontosan hol érkezik be a nyest.

További tippek nyest ellen:

Ha homokot teszünk a ház és a szomszédos épületek és fák köré, könnyebben láthatjuk, merre felé megy a nyest. Ha száraz az idő és nincs szél, akkor a liszt vagy a fűrészpor is beválik. Télen figyelhetjük a nyomaikat a hóban.
Becslések szerint az esetek több mint 90%-kában a nyest az ereszcsatornákon keresztül jut be. Általában mászónövényekkel, például borostyánnal, rózsákkal vagy szőlővel vagy a közeli fákkal érik el az ereszcsatornákat. A nyestek akár 3 métert is tudnak ugrani! A durva felületű vagy süllyesztett illesztésű falakra ezek a kis ragadozók könnyen felmászhatnak. A lefolyócsövek szintén népszerűek az ereszcsatornákhoz való felmászáshoz. Miután a nyest elérte az ereszcsatornát, felnyomja a tetőcserepet vagy a burkolólapokat. Ezeket a mászási segédeszközöket nagyon nehéz lezárni. Rövid távon segíthet a sövények és fák kivágása és a falra mászó növények eltávolítása. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

táj

a földrajzi viszonyok (domborzat, geológiai, talaj- és vízviszonyok), az éghajlat, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok