notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fügelekvár recept - Készíts te is isteni finom fügelekvárt

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Fügelekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész

A füge az egyik legízletesebb gyümölcs, ami Magyarországon is megterem. A jó hír az, hogy ebből az isteni finomságból is készíthetünk lekvárt, most meg is mutatjuk, hogyan! 

Fügelekvár recept

Az ízletes füge

Szélvédett, napsütötte kertekben, védett déli házfalak mellett Magyarországon is megmaradnak a fügefák, a téliesítéséről viszont minden évben gondoskodnunk kell! Ahogy egyre melegebbek a nyarak évről évre, egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy legalább egy, de néha két jó termésünk is lesz. Ha ebben az évben ültetünk fügefát, akkor várhatóan három-négy év múlva igazán sok termést fog hozni, de akkor már 15-20 kilogramm is megtermel egy év alatt.

Az első termésre július végétől számíthatunk, ha viszont nagyon sokat süt a Nap, mint idén is, akkor október elejére, közepére beérik a második termés is. A füge nagyon jó ízű, viszont ha éretlenül szedjük le, akkor az íze fanyar lesz, és tejnedvet is fog ereszteni. 

Mire érdemes odafigyelni a füge esetében

Ültethetjük a fügefát tavasszal és ősszel egyaránt, az ültető gödör aljára tegyünk komposztot, ezzel tudjuk biztosítani a tápanyagokban gazdag környezetet a növényünk fejlődéséhez. Ültetés után öntözzük be a talajt. Az ültetés nem nehéz, ezután viszont türelmesnek kell lennünk, ugyanis a füge csak a harmadik vagy a negyedik évben fordul termőre.

hirdetes

A meleget szereti, ugyanakkor ne felejtsük el öntözni, főleg nyáron kell odafigyelnünk a folyamatos vízutánpótlásra. A kiszáradástól védeni kell, ha nincs elég csapadék, akkor a finom gyümölcsök lepotyognak a fáról és hiába dolgoztunk vele egész évben. A füge gondozásáról, illetve teleltetéséről korábbi cikkünkben olvashatsz, most nem rabolom tovább az idődet, jöjjön a várva várt recept!

A fügelekvár elkészítéséhez van egy nagyon fontos szabály, mégpedig az, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szedjük le, mert nem utóérő, és zölden nagyon fanyar, rossz ízű. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, ízletes. 

hirdetes

Hozzávalók: 2 kilogramm füge, 50-70 dekagramm cukor, 2 darab egész citrom(az egyik lehet zöld is), 2 deciliter víz, must vagy vörösbor. 

Amire szükségünk lesz: éles kés, tálak, lábos, üvegek, celofán. 

Elkészítés

Áztassuk be a citromokat pár nappal korábban, úgy, hogy a vizet többször cseréljük rajta. Vágjuk le a fügék csutkáját, majd karikázzuk fel a gyümölcsöt, aprítsuk 2-4 darabra. Hámozni felesleges, viszont a sérült héjdarabokat érdemes eltávolítanunk. Az egyik citromot szeletekben vagy héjastól vágjuk kockákra (de használhatjuk egészben is, vagy mindkettőnek a reszelt héját és a levét) és tegyük a dzsembe.

Adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a vizet/mustot/bort, és keverjük össze jó alaposan. Ezután lassú tűzön nagyjából fél óra alatt türelmesen kevergetve főzzük meg. Befőzőcukrot nem kell használni, mivel anélkül is be fog sűrűsödni szépen. Ha pedig besűrűsödik, nincs más dolgunk, mint fertőtlenített üvegekbe önteni a finomságot, majd állítsuk az üveget fejre, és már mehet is a meleg dunszt közé. 

Tippek-trükkök

A fügét társíthatjuk különböző fűszerekkel is, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával, gyömbérrel is kitűnő! Egyszerre sokfélét ne tegyünk bele, és folyamatosan kóstolgassuk, a legjobb eredményre akkor jutunk, ha a dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas! Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-08

Hat szuper tanács a gyorsabb gyümölcstermesztéshez!

Hat nagyon szuper tanácsot hoztam nektek, amik segítenek abban, hogy gyorsabb legyen a gyümölcstermesztés. Fogadjátok meg szakértőnk remek tanácsait mindenképp!

2020-05-01

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Eperlekvárt, eperszörpöt készítünk, cikkünkben megtalálhatjátok a legjobb eperlekvár-, és eperszörpreceptet, készítsétek el ti is ezeket az epres finomságokat!

2020-04-30

Cseresznyebefőtt készítése tartósítószer és cukor nélkül!

Cseresznyebefőtt készítése, készítsünk cseresznyebefőttet tartósítószer és cukor nélkül. Nézzük, hogyan készíthetünk cseresznyebefőttet tartósítószer nélkül!

2020-04-28

Gyümölcsfák oltása - Mikor, mivel, miért, hogyan?

A gyümölcsfák oltása sokaknak okoz problémát, éppen ezért most mindent elmondunk nektek az oltásról. Nézzük, mikor van az oltás időpontja, mivel végezzük el a gyümöcsfák oltását és hogyan!

2020-05-26

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

Saját kertünkben is termeszthetünk isteni finom narancsot, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a narancstermesztésről. Tartsatok velem és tudjatok meg mindent a narancstermesztésről!

2020-05-20

Elegem lett a tujákból egy életre - Ne ültesd te se a kertedbe!

Egyszerűen nincsen helye a magyarországi kertekben a tujáknak, és hogy miért lett elegem ebből a növényből teljesen? Most mindent elmondok nektek a tujákról!

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-24

A világ egyik legegészségesebb ajándéka - Így használd fel a kurkumát

A kutatások eredményei szerint a kurkuma még a gyógyszereknél is hatékonyabb fájdalomcsillapító lehet az ízületi gyulladásosok számára. Ezt a hatását aktív összetevőjének, a kurkuminnak köszönheti.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
27 445
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 606 047

Abelina (2R25)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény nem... Tovább

degradáció

különböző természetes rendszerek, —>társulások, —>biocönózisok,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs