Fügelekvár recept - Készíts te is isteni finom fügelekvárt

Fügelekvár készítése

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A füge az egyik legízletesebb gyümölcs, ami Magyarországon is megterem. A jó hír az, hogy ebből az isteni finomságból is készíthetünk lekvárt, most meg is mutatjuk, hogyan! 

Fügelekvár recept

Az ízletes füge

Szélvédett, napsütötte kertekben, védett déli házfalak mellett Magyarországon is megmaradnak a fügefák, a téliesítéséről viszont minden évben gondoskodnunk kell! Ahogy egyre melegebbek a nyarak évről évre, egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy legalább egy, de néha két jó termésünk is lesz. Ha ebben az évben ültetünk fügefát, akkor várhatóan három-négy év múlva igazán sok termést fog hozni, de akkor már 15-20 kilogramm is megtermel egy év alatt.

 

Az első termésre július végétől számíthatunk, ha viszont nagyon sokat süt a Nap, mint idén is, akkor október elejére, közepére beérik a második termés is. A füge nagyon jó ízű, viszont ha éretlenül szedjük le, akkor az íze fanyar lesz, és tejnedvet is fog ereszteni. 

 

Mire érdemes odafigyelni a füge esetében

Ültethetjük a fügefát tavasszal és ősszel egyaránt, az ültető gödör aljára tegyünk komposztot, ezzel tudjuk biztosítani a tápanyagokban gazdag környezetet a növényünk fejlődéséhez. Ültetés után öntözzük be a talajt. Az ültetés nem nehéz, ezután viszont türelmesnek kell lennünk, ugyanis a füge csak a harmadik vagy a negyedik évben fordul termőre.

Hirdetés

 

A meleget szereti, ugyanakkor ne felejtsük el öntözni, főleg nyáron kell odafigyelnünk a folyamatos vízutánpótlásra. A kiszáradástól védeni kell, ha nincs elég csapadék, akkor a finom gyümölcsök lepotyognak a fáról és hiába dolgoztunk vele egész évben. A füge gondozásáról, illetve teleltetéséről korábbi cikkünkben olvashatsz, most nem rabolom tovább az idődet, jöjjön a várva várt recept, amit a következő oldalon mutatok meg, lapozz egyet! 

 

Fügelekvár recept

A fügelekvár elkészítéséhez van egy nagyon fontos szabály, mégpedig az, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szedjük le, mert nem utóérő, és zölden nagyon fanyar, rossz ízű. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, ízletes. 

 

Hozzávalók: 2 kilogramm füge, 50-70 dekagramm cukor, 2 darab egész citrom(az egyik lehet zöld is), 2 deciliter víz, must vagy vörösbor. 

Hirdetés

 

Amire szükségünk lesz: éles kés, tálak, lábos, üvegek, celofán. 

 

Elkészítés

Áztassuk be a citromokat pár nappal korábban, úgy, hogy a vizet többször cseréljük rajta. Vágjuk le a fügék csutkáját, majd karikázzuk fel a gyümölcsöt, aprítsuk 2-4 darabra. Hámozni felesleges, viszont a sérült héjdarabokat érdemes eltávolítanunk. Az egyik citromot szeletekben vagy héjastól vágjuk kockákra (de használhatjuk egészben is, vagy mindkettőnek a reszelt héját és a levét) és tegyük a dzsembe.

 

Adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a vizet/mustot/bort, és keverjük össze jó alaposan. Ezután lassú tűzön nagyjából fél óra alatt türelmesen kevergetve főzzük meg. Befőzőcukrot nem kell használni, mivel anélkül is be fog sűrűsödni szépen. Ha pedig besűrűsödik, nincs más dolgunk, mint fertőtlenített üvegekbe önteni a finomságot, majd állítsuk az üveget fejre, és már mehet is a meleg dunszt közé. 

 

Tippek-trükkök

A fügét társíthatjuk különböző fűszerekkel is, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával, gyömbérrel is kitűnő! Egyszerre sokfélét ne tegyünk bele, és folyamatosan kóstolgassuk, a legjobb eredményre akkor jutunk, ha a dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas! Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-01-31

Természetes gyógyítók Magyarországon – Őshonos gyümölcseink

Őshonos gyümölcseinket mutatjuk most be nektek, írásunkat érdemes mindenkinek elolvasni, ugyanis kiderül, hogy mennyi mindenre felhasználhatók ezek a csodálatos, természetadta gyümölcsök!

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-16

A cseresznye gondozása, nevelése, metszése (Példa)

A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs szinte az egész világon. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a cseresznyefa gondozásáról, neveléséről, és nem utolsósorban metszéséről!

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-14

Készülj fel időben a tarackinvázióra – Így küzdhetsz meg vele! (Példa)

A tarack okozza sajnos a legtöbb problémát a kertben, a legnagyobb baj az vele, hogy szinte kiirthatatlan. Szerencsére van pár szuper megoldás, ami segít az ellene folytatott harcban!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs

gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

etetőrács

olyan fából v. fémből készült — létraszerűen képzett — etetőberendezés,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 4.9