notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fügelekvár recept - Készíts te is isteni finom fügelekvárt

Hirdetés

Fügelekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A füge az egyik legízletesebb gyümölcs, ami Magyarországon is megterem. A jó hír az, hogy ebből az isteni finomságból is készíthetünk lekvárt, most meg is mutatjuk, hogyan! 

Fügelekvár recept

Az ízletes füge

Szélvédett, napsütötte kertekben, védett déli házfalak mellett Magyarországon is megmaradnak a fügefák, a téliesítéséről viszont minden évben gondoskodnunk kell! Ahogy egyre melegebbek a nyarak évről évre, egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy legalább egy, de néha két jó termésünk is lesz. Ha ebben az évben ültetünk fügefát, akkor várhatóan három-négy év múlva igazán sok termést fog hozni, de akkor már 15-20 kilogramm is megtermel egy év alatt.

 

Az első termésre július végétől számíthatunk, ha viszont nagyon sokat süt a Nap, mint idén is, akkor október elejére, közepére beérik a második termés is. A füge nagyon jó ízű, viszont ha éretlenül szedjük le, akkor az íze fanyar lesz, és tejnedvet is fog ereszteni. 

 

Mire érdemes odafigyelni a füge esetében

Ültethetjük a fügefát tavasszal és ősszel egyaránt, az ültető gödör aljára tegyünk komposztot, ezzel tudjuk biztosítani a tápanyagokban gazdag környezetet a növényünk fejlődéséhez. Ültetés után öntözzük be a talajt. Az ültetés nem nehéz, ezután viszont türelmesnek kell lennünk, ugyanis a füge csak a harmadik vagy a negyedik évben fordul termőre.

Hirdetés

 

A meleget szereti, ugyanakkor ne felejtsük el öntözni, főleg nyáron kell odafigyelnünk a folyamatos vízutánpótlásra. A kiszáradástól védeni kell, ha nincs elég csapadék, akkor a finom gyümölcsök lepotyognak a fáról és hiába dolgoztunk vele egész évben. A füge gondozásáról, illetve teleltetéséről korábbi cikkünkben olvashatsz, most nem rabolom tovább az idődet, jöjjön a várva várt recept!

 

A fügelekvár elkészítéséhez van egy nagyon fontos szabály, mégpedig az, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szedjük le, mert nem utóérő, és zölden nagyon fanyar, rossz ízű. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, ízletes. 

 

Hirdetés

Hozzávalók: 2 kilogramm füge, 50-70 dekagramm cukor, 2 darab egész citrom(az egyik lehet zöld is), 2 deciliter víz, must vagy vörösbor. 

 

Amire szükségünk lesz: éles kés, tálak, lábos, üvegek, celofán. 

 

Elkészítés

Áztassuk be a citromokat pár nappal korábban, úgy, hogy a vizet többször cseréljük rajta. Vágjuk le a fügék csutkáját, majd karikázzuk fel a gyümölcsöt, aprítsuk 2-4 darabra. Hámozni felesleges, viszont a sérült héjdarabokat érdemes eltávolítanunk. Az egyik citromot szeletekben vagy héjastól vágjuk kockákra (de használhatjuk egészben is, vagy mindkettőnek a reszelt héját és a levét) és tegyük a dzsembe.

 

Adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a vizet/mustot/bort, és keverjük össze jó alaposan. Ezután lassú tűzön nagyjából fél óra alatt türelmesen kevergetve főzzük meg. Befőzőcukrot nem kell használni, mivel anélkül is be fog sűrűsödni szépen. Ha pedig besűrűsödik, nincs más dolgunk, mint fertőtlenített üvegekbe önteni a finomságot, majd állítsuk az üveget fejre, és már mehet is a meleg dunszt közé. 

 

Tippek-trükkök

A fügét társíthatjuk különböző fűszerekkel is, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával, gyömbérrel is kitűnő! Egyszerre sokfélét ne tegyünk bele, és folyamatosan kóstolgassuk, a legjobb eredményre akkor jutunk, ha a dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas! Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-06

Itt az ideje az oltóanyag beszerzésének – Szakértői útmutató!

Az oltóanyagok beszerzése kíván némi szakértelmet, de ha elolvassátok szakértőnk remek írását, akkor nem fog gondot okozni nektek sem az oltóanyag beszerzése.

2019-11-05

Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2019-10-25

Itt az ideje a gyümölcsbokrok telepítésének!

Ősszel érdemes elvégeznünk a gyümölcsbokrok telepítését, éppen ezért most mindent elmondok nektek a gyümölcsbokrok telepítéséről!

2019-10-18

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket!

A gyümölcsfák ifjító metszéséről fogok most nektek beszélni, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a gyümölcsfák ifjító metszéséről!

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-11-15

A magyarok pizzája – így készül a legtökéletesebb kenyérlángos!

A kenyérlángos receptje - Nézzük, hogyan készíthetjük el a világ legfinomabb kenyérlángosát, mostani cikkemben megmutatom, hogy készül a tökéletes kenyérlángos!

2019-11-16

Vedd fel a harcot a betegségekkel - Gyógyteák a téli hónapokra

Gyógyteák receptjeit mutatom most meg nektek, érdemes mindenkinek fogyasztania ezeket a gyógyteákat, főleg a hidegebb évszakokban. Nézzük a legjobb gyógyteákat!

2019-11-16

Te is ezzel fűtesz? – 300 000 forintos büntetésre számíthatsz!

Az emberek többsége sajnos nem tudja, hogy mennyire káros ez a fűtési alternatíva. Ugyanakkor nemcsak káros, hanem illegális is, 300 000 forintos bírság járhat érte!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
280 167
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 864 342
Közösség

fermentáció

1. Sejtekben, valamint sejtmentes közegben is végbemenő folyamat; szénhidrátoknak, főként a... Tovább

113/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az állatbetegségek bejelentésének rendjérõl. Az élelmiszerláncról és hatósági... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 108

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek gyümölcs