notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fügelekvár recept - Készíts te is isteni finom fügelekvárt

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

Fügelekvár készítése

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A füge az egyik legízletesebb gyümölcs, ami Magyarországon is megterem. A jó hír az, hogy ebből az isteni finomságból is készíthetünk lekvárt, most meg is mutatjuk, hogyan! 

Fügelekvár recept

Az ízletes füge

Szélvédett, napsütötte kertekben, védett déli házfalak mellett Magyarországon is megmaradnak a fügefák, a téliesítéséről viszont minden évben gondoskodnunk kell! Ahogy egyre melegebbek a nyarak évről évre, egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy legalább egy, de néha két jó termésünk is lesz. Ha ebben az évben ültetünk fügefát, akkor várhatóan három-négy év múlva igazán sok termést fog hozni, de akkor már 15-20 kilogramm is megtermel egy év alatt.

 

Az első termésre július végétől számíthatunk, ha viszont nagyon sokat süt a Nap, mint idén is, akkor október elejére, közepére beérik a második termés is. A füge nagyon jó ízű, viszont ha éretlenül szedjük le, akkor az íze fanyar lesz, és tejnedvet is fog ereszteni. 

 

Mire érdemes odafigyelni a füge esetében

Ültethetjük a fügefát tavasszal és ősszel egyaránt, az ültető gödör aljára tegyünk komposztot, ezzel tudjuk biztosítani a tápanyagokban gazdag környezetet a növényünk fejlődéséhez. Ültetés után öntözzük be a talajt. Az ültetés nem nehéz, ezután viszont türelmesnek kell lennünk, ugyanis a füge csak a harmadik vagy a negyedik évben fordul termőre.

Hirdetés

 

A meleget szereti, ugyanakkor ne felejtsük el öntözni, főleg nyáron kell odafigyelnünk a folyamatos vízutánpótlásra. A kiszáradástól védeni kell, ha nincs elég csapadék, akkor a finom gyümölcsök lepotyognak a fáról és hiába dolgoztunk vele egész évben. A füge gondozásáról, illetve teleltetéséről korábbi cikkünkben olvashatsz, most nem rabolom tovább az idődet, jöjjön a várva várt recept!

 

A fügelekvár elkészítéséhez van egy nagyon fontos szabály, mégpedig az, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szedjük le, mert nem utóérő, és zölden nagyon fanyar, rossz ízű. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, ízletes. 

 

Hirdetés

Hozzávalók: 2 kilogramm füge, 50-70 dekagramm cukor, 2 darab egész citrom(az egyik lehet zöld is), 2 deciliter víz, must vagy vörösbor. 

 

Amire szükségünk lesz: éles kés, tálak, lábos, üvegek, celofán. 

 

Elkészítés

Áztassuk be a citromokat pár nappal korábban, úgy, hogy a vizet többször cseréljük rajta. Vágjuk le a fügék csutkáját, majd karikázzuk fel a gyümölcsöt, aprítsuk 2-4 darabra. Hámozni felesleges, viszont a sérült héjdarabokat érdemes eltávolítanunk. Az egyik citromot szeletekben vagy héjastól vágjuk kockákra (de használhatjuk egészben is, vagy mindkettőnek a reszelt héját és a levét) és tegyük a dzsembe.

 

Adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a vizet/mustot/bort, és keverjük össze jó alaposan. Ezután lassú tűzön nagyjából fél óra alatt türelmesen kevergetve főzzük meg. Befőzőcukrot nem kell használni, mivel anélkül is be fog sűrűsödni szépen. Ha pedig besűrűsödik, nincs más dolgunk, mint fertőtlenített üvegekbe önteni a finomságot, majd állítsuk az üveget fejre, és már mehet is a meleg dunszt közé. 

 

Tippek-trükkök

A fügét társíthatjuk különböző fűszerekkel is, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával, gyömbérrel is kitűnő! Egyszerre sokfélét ne tegyünk bele, és folyamatosan kóstolgassuk, a legjobb eredményre akkor jutunk, ha a dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas! Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-16

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, olvassátok el remek írásomat és tudjatok mindent a diófa szüreteléséről!

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

2019-07-31

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence volt a mirabella, vagy ahogyan mindenki ismeri, a fosóka szilva. Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a fosóka szilváról!

2019-08-27

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

A csipkebogyó rendkívül sokoldalú, egészséges finomság, amit már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Most ti is mindent megtudhattok a csipkebogyóról.

2019-09-02

„Brazília szukkulens növényvilága” - őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Az őszi kaktusz kiállításunkon Brazília alig ismert arcát szeretnénk bemutatni, mégpedig az ország keleti és déli részén élő szárazságtűrő szukkulensek világát.

2019-09-21

A világ legegészségesebb finomsága – Padlizsánkrém házilag

Egészséges, finom és pillanatok alatt elkészítheti bárki. Mostani cikkemben megmutatok két nagyon szuper padlizsánkrémreceptet, remélem, hogy szeretni fogjátok!

2019-09-19

A biciklisek réme – Bemutatom a királydinnyét!

A királydinnye a biciklisek egyik legnagyobb rémálma, ugyanis észrevehetetlen, a találkozás pedig végzetes, könnyedén tönkreteszi a kerekeket. Ismerjétek meg ti is a királydinnyét!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
378 712
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 973 447
Közösség

feliszapolódás

a folyók medrében, az öntözőcsatornákban, talajcsövekben, a műtárgyak víz alatti részein... Tovább

dara

1. (tak.) küLönböző mechanikai hatásokkal (zúzás, nyírás, szeletelés, ütköztetés stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 107

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek gyümölcs