Így készül a szőlőlekvár

Szőlőlekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit érdemes kipróbálnotok minél hamarabb! 

Szőlőlekvár készítésének menete

Miért fogyasszunk szőlőt

 

A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.

 

A szőlőnek remek hatása van az idegrendszerre, azonban vértisztító és izomregeneráló tápláléknak is kiváló. Jó hatással vannak a daganatos betegségek, és a vese-, illetve a hólyagkő megelőzésében.  

Hirdetés

 

Az almához hasonlóan kiválóan alkalmas a vérszegénység kezelésére, de a gyulladásos megbetegedésekre is lehet alkalmazni. Mivel a szőlő káliumot is tartalmaz, ezért segíti a sejtek megújulását, valamint a megfelelő szívműködést is. A szőlőben található C-, E- és B-vitamin pedig befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is.

 

Szőlőlekvár recept

 

Hozzávalók: 1 kilogramm szőlő, 50 dekagramm cukor. 

 

Elkészítés: szemezzük le a szőlőt, a rothadó, beteg szemeket dobjuk ki. Egy edénybe összekeverjük a szőlőt és a cukrot, majd elkezdjük főzni, egészen addig, amíg el kezd elválni a héja. Ekkor átpasszírozzuk egy szűrőn, így a héja és a magok nem fognak belekerülni a lekvárba.

Hirdetés

 

Ezután ismét tegyük fel főzni, várjuk meg, amíg be nem sűrűsödik, ekkor tegyük be fertőtlenített befőttes üvegekbe. Tehettek bele egy kis tartósítószert, illetve használhattok befőzőt is, ha szeretnétek, hogy sűrűbb legyen. Lehet kevesebb cukrot is használni, ez a szájíztől függ. Készülhet egyfajta szőlőből, de ha többféle van, az sem baj, nyugodtan össze lehet főzni mindenféle fajtát! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-01-29

A tavasz csodás hírnöke - A hóvirág gondozása, nevelése

A hóvirág a tavasz egyik legcsodálatosabb hírnöke, mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a mesés növényt, és mindent elmondok a gondozásáról, neveléséről. Legyen nektek is mesés hóvirágotok!

2019-01-23

Különleges arcú mesenövény – A majomorchidea bemutatása

Egy nagyon különleges növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a majomorchidea! A cikkből, és a képekből kiderül, miért kapta ezt a nevet, de azt is megtudhatod, mi szükséges a gondozásához!

2019-01-31

Természetes gyógyítók Magyarországon – Őshonos gyümölcseink

Őshonos gyümölcseinket mutatjuk most be nektek, írásunkat érdemes mindenkinek elolvasni, ugyanis kiderül, hogy mennyi mindenre felhasználhatók ezek a csodálatos, természetadta gyümölcsök!

2019-02-16

A cseresznye gondozása, nevelése, metszése (Példa)

A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs szinte az egész világon. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a cseresznyefa gondozásáról, neveléséről, és nem utolsósorban metszéséről!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs Nemesítés, biotechnológia

iparszerű szarvasmarhatartás

teljes gépesítettség mellett, korszerű zárt, nyitott vagy részben nyitott épületekben... Tovább

lovak vastagbélférgessége

okozói a Strongylidae fonálféregcsalád tagjai. A kifejlett férgek a vakbélben és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.9