Így készül a szőlőlekvár - isteni receptet mutatok

Szőlőlekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit érdemes kipróbálnotok minél hamarabb! 

Szőlőlekvár készítésének menete

Miért fogyasszunk szőlőt?

A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.

A szőlőnek remek hatása van az idegrendszerre, azonban vértisztító és izomregeneráló tápláléknak is kiváló. Jó hatással vannak a daganatos betegségek, és a vese-, illetve a hólyagkő megelőzésében.  

Az almához hasonlóan kiválóan alkalmas a vérszegénység kezelésére, de a gyulladásos megbetegedésekre is lehet alkalmazni. Mivel a szőlő káliumot is tartalmaz, ezért segíti a sejtek megújulását, valamint a megfelelő szívműködést is. A szőlőben található C-, E- és B-vitamin pedig befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is.

 

Szőlőlekvár recept

Hozzávalók:
1 kg szőlő
50 dkg cukor. 

Elkészítés:
szemezzük le a szőlőt, a rothadó, beteg szemeket dobjuk ki. Egy edénybe összekeverjük a szőlőt és a cukrot, majd elkezdjük főzni, egészen addig, amíg el kezd elválni a héja. Ekkor átpasszírozzuk egy szűrőn, így a héja és a magok nem fognak belekerülni a lekvárba.

Ezután ismét tegyük fel főzni, várjuk meg, amíg be nem sűrűsödik, ekkor tegyük be fertőtlenített befőttes üvegekbe. Tehettek bele egy kis tartósítószert, illetve használhattok befőzőt is, ha szeretnétek, hogy sűrűbb legyen. Lehet kevesebb cukrot is használni, ez a szájíztől függ. Készülhet egyfajta szőlőből, de ha többféle van, az sem baj, nyugodtan össze lehet főzni mindenféle fajtát! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-06-25

Így vedd észre, ha vírusos fertőzést kapott a paradicsomod

Ismerd fel a paradicsomnövények vírusos fertőzéseit! Tudj meg mindent a tünetekről, megelőzésről és védekezésről, hogy megóvd termésed egészségét.

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

További cikkek ebben a témában