Így készül a szőlőlekvár

Hirdetés

Szőlőlekvár készítése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit érdemes kipróbálnotok minél hamarabb! 

Szőlőlekvár készítésének menete

Miért fogyasszunk szőlőt

 

A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.

 

A szőlőnek remek hatása van az idegrendszerre, azonban vértisztító és izomregeneráló tápláléknak is kiváló. Jó hatással vannak a daganatos betegségek, és a vese-, illetve a hólyagkő megelőzésében.  

Hirdetés

 

Az almához hasonlóan kiválóan alkalmas a vérszegénység kezelésére, de a gyulladásos megbetegedésekre is lehet alkalmazni. Mivel a szőlő káliumot is tartalmaz, ezért segíti a sejtek megújulását, valamint a megfelelő szívműködést is. A szőlőben található C-, E- és B-vitamin pedig befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is.

 

Szőlőlekvár recept

 

Hozzávalók: 1 kilogramm szőlő, 50 dekagramm cukor. 

 

Elkészítés: szemezzük le a szőlőt, a rothadó, beteg szemeket dobjuk ki. Egy edénybe összekeverjük a szőlőt és a cukrot, majd elkezdjük főzni, egészen addig, amíg el kezd elválni a héja. Ekkor átpasszírozzuk egy szűrőn, így a héja és a magok nem fognak belekerülni a lekvárba.

Hirdetés

 

Ezután ismét tegyük fel főzni, várjuk meg, amíg be nem sűrűsödik, ekkor tegyük be fertőtlenített befőttes üvegekbe. Tehettek bele egy kis tartósítószert, illetve használhattok befőzőt is, ha szeretnétek, hogy sűrűbb legyen. Lehet kevesebb cukrot is használni, ez a szájíztől függ. Készülhet egyfajta szőlőből, de ha többféle van, az sem baj, nyugodtan össze lehet főzni mindenféle fajtát! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-11

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Cikkünkben most mindent megtudhattok a rukkola termesztéséről, a rukkola felhasználásáról! Érdemes elolvasnotok írásunkat, hiszen minden hasznos információt leírtunk a rukkoláról!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-02

Valóban léteznek a Halfeti fekete rózsák?

A halfeti rózsáról mondunk el most nektek mindent! Valóban átvernek minket, és nem is léteznek a valóságban fekete rózsák? Tarts velünk és tudj meg mindent te is!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-29

Neveljünk sikeresen fahéjfát, és legyen saját fahéjunk!

Saját kertünkben nevelhetünk sikeresen fahéjfát, ezáltal soha többé nem kell vásárolnunk fahéjat a boltban. Most mindent megtudhattok a fahéj termesztéséről.

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
591 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 623 086
Közösség

ismétléses kísérlet

a növénytermesztési kísérletek megbízhatóságának növelése végett a vizsgálandó... Tovább

cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek gyümölcs Nemesítés, biotechnológia