Isteni eperlekvár házilag!

Eperlekvár készítése házilag

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mindenki szereti az epret, én például nem is tudnék nélküle élni! Sokáig azonban nem tudtam finom lekvárt készíteni belőle, de szerencsére a nagymamám megosztotta velem a receptjét, ismerjétek meg ti is, imádni fogjátok!

Eperlekvár készítésének menete

 

Az epernek számtalan jótékony hatása van, emellett még istenien finom is! Én magában is nagyon szeretem, de a segítségével készített termékeknek kevés párjuk van, imádom az eperszörpöt is, az eperlekvár pedig a világ legjobb lekvárja, főleg, hogyha saját kezűleg készítjük el!

 

Miért olyan jó az eper?

 

Nem sokan tudják azt a tényt, hogy az eper eredetileg nem ínyencségnek számított, hanem gyógynövénynek, később pedig dísznövény lett belőle, gyümölcsként való fogyasztása csak a XIV. században kezdődött. Az eperben sokkal több a C-vitamin, mint például a citromban vagy éppen a narancsban, kiváló magas vérnyomás ellen, segít az ízületi problémákon, és az ekcémán is.

 

Emellett rendkívüli energizáló hatása van, serkenti a vérkeringést, és a méregtelenítő folyamatokat is jelentősen fokozza. És még ráadásként hihetetlenül finom is! Most pedig nézzük az eperlekvár receptjét!

 

A tökéletes eperlekvár receptje

 

Hozzávalók

  • 4 kilogramm eper
  • 1,5 kilogramm cukor
  • 3 citrom leve

 

Elkészítése

Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk, és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.

Hirdetés

 

Közben keressünk egy alkalmas eszközt, például egy krumplinyomót, és törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, én például szeretem, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba és így hűtsük ki. Istenien finom! A következő oldalon elmondom, hogyan készíthettek eperszörpöt!

 

Eperlekvár készítésének menete

 

Először is szerezzünk epret, majd mossunk meg jó alaposan, szedjük ki a csumákat. Ha meg vagyunk, akkor mérjük le, mert annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál nátrium-benzoát szükséges hozzá, ahány kilogramm. Adjuk hozzá ezeket az összetevőket, majd jó alaposan törjük össze az epret. A turmoxolást nem javasoljuk, mert könnyedén elveszítheti a szép színét, és nem is csöpög ki annyi lé belőle, mintha kézzel csinálnánk.

Hirdetés

 

Forraljunk kilónként 6 deciliter vizet, majd ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a péphez, ezután az egészet öntsük bele tüllzacskóba. Ha ez is meg van, akkor lógassuk egy tál fölé a zacskót, hagyjuk, had csöpögjön egy éjszakán át legalább, és ne nyomkodjuk.  

 

Másnap a levet mérjük le és adjunk hozzá kilogrammonként 1 kilogramm cukrot, keverjük át jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy a cukor egyenletesen és teljesen elolvadjon. Ha ez megtörtént, akkor öntsük kiforrázott üvegekbe, majd dugaszoljuk le, mégpedig úgy, hogy két réteg fólia közé szórjunk egy kis nátrium-benzoátot, majd helyezzük az üvegre és rakjuk rá a fedőt is. És már kész is vagyunk, hígítva fogyasztható, egészségünkre! Mutatok a következő oldalon egy másik módszert is! 

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-22

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Műanyag palackok segítségével is készíthetünk növényeink számára magágyat, mostani cikkemben azt fogom elmondani, hogy hogyan tehetjük ezt meg, és miért tartom annyira jó ötletnek!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

2019-03-21

Mi az a kulcslyuk kert, és miért érdemes neked is kipróbálnod? Elmondom!

A kulcslyuk kert egy forradalmi ötlet, amit tényleg mindenki szeretni fog. Mostani cikkemben elmondom, mi a kulcslyuk kert lényege, és az is kiderül, hogyan hozhatsz létre kulcslyuk kertet!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

értékmérő tulajdonság

1. (növ.) A vetőmag v. vetőanyag számszerűsíthető külső és belső tulajdonsága, amelyből... Tovább

Pandémia

Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 247

Átlagos értékelés: 5.0