Isteni eperlekvár házilag!

Eperlekvár készítése házilag

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mindenki szereti az epret, én például nem is tudnék nélküle élni! Sokáig azonban nem tudtam finom lekvárt készíteni belőle, de szerencsére a nagymamám megosztotta velem a receptjét, ismerjétek meg ti is, imádni fogjátok!

Eperlekvár készítésének menete

 

Az epernek számtalan jótékony hatása van, emellett még istenien finom is! Én magában is nagyon szeretem, de a segítségével készített termékeknek kevés párjuk van, imádom az eperszörpöt is, az eperlekvár pedig a világ legjobb lekvárja, főleg, hogyha saját kezűleg készítjük el!

 

Miért olyan jó az eper?

 

Nem sokan tudják azt a tényt, hogy az eper eredetileg nem ínyencségnek számított, hanem gyógynövénynek, később pedig dísznövény lett belőle, gyümölcsként való fogyasztása csak a XIV. században kezdődött. Az eperben sokkal több a C-vitamin, mint például a citromban vagy éppen a narancsban, kiváló magas vérnyomás ellen, segít az ízületi problémákon, és az ekcémán is.

Hirdetés

 

Emellett rendkívüli energizáló hatása van, serkenti a vérkeringést, és a méregtelenítő folyamatokat is jelentősen fokozza. És még ráadásként hihetetlenül finom is! Most pedig nézzük az eperlekvár receptjét!

 

A tökéletes eperlekvár receptje

 

Hozzávalók

Hirdetés
  • 4 kilogramm eper
  • 1,5 kilogramm cukor
  • 3 citrom leve

 

Elkészítése

Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk, és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.

 

Közben keressünk egy alkalmas eszközt, például egy krumplinyomót, és törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, én például szeretem, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba és így hűtsük ki. Istenien finom! A következő oldalon elmondom, hogyan készíthettek eperszörpöt!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-14

Hamarosan virágba borulnak a tél legszebb növényei, a bangiták

A bangiták minden bizonnyal a tél legszebb növényei, és van egy jó hírem mindenki számára, ugyanis hamarosan virágba fognak borulni, és szebbé teszik a telet!

2019-01-19

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

A téli hónapok egyik sztárnövényét mutatom most be nektek, ami pedig nem más, mint a csodálatos klívia! A cikkből kiderül, mit tehetsz azért, hogy minél hamarabb virágba boruljon.

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-01-12

Trópusi hangulat kertünkben – Nevelj te is télálló pálmát!

Csempéssz te is egy kis trópusi hangulatot a kertedbe, mostani cikkemben bemutatom a kínai kenderpálmát, ami egy télálló pálmaféle, így Magyarországon is képes megélni!

2019-01-12

Te is nevelhetsz licsit magról, mutatom, hogyan! - Minden a licsiről!

Nevelj te is saját kertedben licsifát, mostani cikkemben mindent elmondok a licsiről, a licsi felhasználásáról és nem utolsósorban a licsi neveléséről, gondozásáról!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2019-01-17

Őseink elfeledett gyümölcsei – A berkenye

Őseink kedvelt gyümölcsei közül most a berkenyét mutatjuk be nektek. Sajnos ez a növény is lassan kezd kimenni a divatból, éppen ezért érdemes vele közelebbről megismerkedni!

2019-01-09

10 közkedvelt növény, aminek a magját januárban kell vetni!

Télen sem állhatunk le a kertészkedéssel, ugyanis vannak olyan növények, amiknek a magját januárban kell elvetnünk ahhoz, hogy tavasszal szépek legyenek, most be is mutatok nektek 10 ilyen növényt!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

biológiai egyensúly

adott területen a helyi viszonyoknak megfelelő növény- és állatvilág, ezen belül a fajok és... Tovább

fogadtatóketrec

a juhtenyésztésben alkalmazott, kb. 1 m2-es területű, ráccsal bekerített berendezés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés