notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Isteni eperlekvár házilag!

Hirdetés

Eperlekvár készítése házilag

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mindenki szereti az epret, én például nem is tudnék nélküle élni! Sokáig azonban nem tudtam finom lekvárt készíteni belőle, de szerencsére a nagymamám megosztotta velem a receptjét, ismerjétek meg ti is, imádni fogjátok!

Eperlekvár készítésének menete

Az epernek számtalan jótékony hatása van, emellett még istenien finom is! Én magában is nagyon szeretem, de a segítségével készített termékeknek kevés párjuk van, imádom az eperszörpöt is, az eperlekvár pedig a világ legjobb lekvárja, főleg, hogyha saját kezűleg készítjük el!

 

Miért olyan jó az eper?

Nem sokan tudják azt a tényt, hogy az eper eredetileg nem ínyencségnek számított, hanem gyógynövénynek, később pedig dísznövény lett belőle, gyümölcsként való fogyasztása csak a XIV. században kezdődött. Az eperben sokkal több a C-vitamin, mint például a citromban vagy éppen a narancsban, kiváló magas vérnyomás ellen, segít az ízületi problémákon, és az ekcémán is. Emellett rendkívüli energizáló hatása van, serkenti a vérkeringést, és a méregtelenítő folyamatokat is jelentősen fokozza. És még ráadásként hihetetlenül finom is! Most pedig nézzük az eperlekvár receptjét!

 

A tökéletes eperlekvár receptje

Hozzávalók: Négy kilogramm eper, másfél kilogramm cukor, három citrom leve.

 

Elkészítése

Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk, és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.

Hirdetés

 

Közben keressünk egy alkalmas eszközt, például egy krumplinyomót, és törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, én például szeretem, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba és így hűtsük ki. Istenien finom! A következő oldalon elmondom, hogyan készíthettek eperszörpöt!

 

 

A tökéletes eperszörp receptje

Először is szerezzünk epret, majd mossunk meg jó alaposan, szedjük ki a csumákat. Ha meg vagyunk, akkor mérjük le, mert annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál nátrium-benzoát szükséges hozzá, ahány kilogramm. Adjuk hozzá ezeket az összetevőket, majd jó alaposan törjük össze az epret. A turmoxolást nem javasoljuk, mert könnyedén elveszítheti a szép színét, és nem is csöpög ki annyi lé belőle, mintha kézzel csinálnánk.

Hirdetés

 

Forraljunk kilónként 6 deciliter vizet, majd ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a péphez, ezután az egészet öntsük bele tüllzacskóba. Ha ez is meg van, akkor lógassuk egy tál fölé a zacskót, hagyjuk, had csöpögjön egy éjszakán át legalább, és ne nyomkodjuk.  

 

Másnap a levet mérjük le és adjunk hozzá kilogrammonként 1 kilogramm cukrot, keverjük át jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy a cukor egyenletesen és teljesen elolvadjon. Ha ez megtörtént, akkor öntsük kiforrázott üvegekbe, majd dugaszoljuk le, mégpedig úgy, hogy két réteg fólia közé szórjunk egy kis nátrium-benzoátot, majd helyezzük az üvegre és rakjuk rá a fedőt is. És már kész is vagyunk, hígítva fogyasztható, egészségünkre! Mutatok a következő oldalon egy másik módszert is! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-07-15

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

A majoránna gondozásáról, a majoránna neveléséről fogok most elmondani mindent! Olvasd el cikkünket, és ismerd meg közelebbről te is a majoránnát!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
412 704
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 950 862
Közösség

alexandriai here (Trifolium alexandrinum Inolen)

a ->pillangósokhoz tartozó egyéves növény. Fejl.-éhez meleget és nedvességet igényel. Ilyen... Tovább

glikogén

glükózmolekulákból felépülő, az amilo-pektinhez (keményítő) hasonló szerkezetű, de... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 247

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem