notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ egyik legfinomabb lekvárja, készíts sütőtöklekvárt

Hirdetés

Sütőtöklekvár készítése saját kezűleg

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ha szereted a sütőtököt, akkor ezt a receptet neked találták ki, ha nem szereted, akkor biztos vagyok, hogy ezentúl szeretni fogod! A tél legfinomabb lekvárját készítheted el te is otthon könnyedén, megmutatom, hogyan! 

Sütőtöklekvár saját kezűleg

A sütőtök kifejezést Magyarországon a tök Cucurbita maxima convar. maxima és a Cucurbita maxima convar. bananina (banántök) fajtáira értik leginkább. Eredeti származási helye Közép- és Dél-Amerika. Amerikában a Halloween ünnepekkor kivájt töklámpásokat is sütőtökből készítik, ezek azonban jórészt a Cucurbita pepo fajtából kerülnek ki. Magyarországon a leghíresebb sütőtöktermesztő vidék Nagydobos környékén van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

A sütőtök íze nem karaktere, viszont aromás citrusfélékkel, például naranccsal dúsítva hihetetlenül finommá válik! A sütőtököt mindenkinek csak ajánlani tudom, magas tápértéke, illetve karotin tartalma miatt! Megsütve a legegyszerűbb elkészíteni, de készíthetünk belőle ivólevet, sőt még lekvárt is! Kicsit aprólékos a munka vele, de nagyon olcsó, finom és egészséges, szóval tökéletes! Sokat nem érdemes eltenni belőle, mert frissen elkészíthetjük akár kéthetente. Nem csak felnőttek fogják imádni, kiváló bébiételnek is!

 

Miért fogyasszunk sok sütőtököt

A sütőtök C és E vitaminokat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumét, béta-, és alfa karotint tartalmaz, a benne lévő tápanyagok biztosítják a húgyhólyag, a prosztata és különösképpen a vese egészségét, emellett nagyon sok fehérjét is tartalmaz! Sokan nem tudják, de a sütőtök segít abban is, hogy megszabaduljon a szervezetünk a férgektől illetve az élősködőktől. Mindemellett még finom is, ősszel és télen a legnagyobb kedvencemmé vált! Most pedig jöjjön a tökéletes sütőtöklekvár receptje!

Hirdetés

 

Hozzávalók a sütőtöklekvárhoz: egy kg sütőtök (tisztán mérve, héj, és magok nélkül!), két közepes méretű narancs leve, négy közepes méretű narancs héja felkockázva, két közepes méretű narancs húsa, két deciliterl 100%o-s almalé, egy csapott mokkáskanál agar-agar (vagy bármilyen természetes zselésítőszer), pár csepp vérnarancs illóolaj.

Hirdetés

 

A sütőtöklekvár elkészítése

Kezdetnek áztassuk be a narancsokat Em-biós vízbe, ezzel ugyanis semlegesíteni tudjuk azokat a vegyszereket, amikkel kezelik a narancsokat (erre csak akkor van szükségünk, ha nem bio narancsot veszünk a boltban). Folytassuk a sort a sütőtökkel, hámozzuk meg, és vágjuk fel nagyon apróra, ehhez használhatunk reszelőt, vagy aprítógépet, de természetesen egy kés is megteszi. 

 

Facsarjuk ki két narancs levét, majd vágjuk le a héját mind a kettőről, mégpedig úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon a héjon. Ezután a narancsok héjait is aprítsuk fel vékonyra. A másik két narancsról szintén vagdossuk le a héjat és aprítsuk fel, majd hámozzuk meg a narancs belsejét úgy, hogy ne maradjon fehér rész a narancshúson, ezután kockázzuk fel a narancsot apróra. 

 

A narancs-, és az almalével, valamint a feldarabolt naranccsal együtt pároljuk a sütőtököt, egészen addig, amíg meg nem puhul a tök. Ezt követően alkalmazzunk egy krumplinyomót, szedjük bele az egyvelegünket és passzírozzuk át rajta, majd adjuk hozzá az agar-agart, és rotyogtassuk tovább öt-hat percig, lassú tűzön. Ha letelt az idő, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a várnarancsolajat, és már mehet is bele az előkészített, tiszta üvegekbe. Csavarjuk rá a tetőket jó alaposan és állítsuk fejre 5-10 percig. Készen is vagyunk, ugye, hogy nem annyira bonyolult? Jó étvágyat mindenkinek! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-18

Kevés a termés, pofátlanul drága a dió – Nézzük az okokat!

Elképesztően drága lesz idén a dió, lassan ott fogunk tartani, hogy igazi luxuscikké fog válni a dióbél. Nézzük, miért ilyen drága a dió, a dióbél drágulása.

2019-10-08

Eszméletlen állatkínzás a világ legdrágább kávéjáért

A világ legdrágább kávéjáért kínozzák az állatokat nap, mint nap. Az emberek többsége nem is tudja, miből készül a világ legdrágább kávéja, pedig érdemes lenne kinyitnia mindenkinek a szemét!

2019-10-02

Ismét lehet pályázni az ingyenes napelemre – Fontos részletek!

Újabb napelemes pályázat segíti a mikro-, kis-, és középvállalkozások életét. Mostani cikkemben minden részletet megmutatok nektek az új napelemes pályázatról!

2019-09-21

Védekezés a taplótámadás ellen

Erdészeti területeken, gyümölcsösökben, de már házikertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk a taplógombával, éppen ezért most elmondom nektek, mit érdemes tenni ellene!

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-11-16

Te is ezzel fűtesz? – 300 000 forintos büntetésre számíthatsz!

Az emberek többsége sajnos nem tudja, hogy mennyire káros ez a fűtési alternatíva. Ugyanakkor nemcsak káros, hanem illegális is, 300 000 forintos bírság járhat érte!

2019-11-16

Így készül az isteni házi marcipán!

A marcipán készítése házilag, érdekességek a marcipán készítéséről, most mindent elmondunk nektek a marcipánról és a marcipán készítéséről. Marcipán-tippek mindenkinek.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

algakészítmények

az algák (moszatok) más növényeknél tízszer-hússzor jobban (20—35% erejéig)... Tovább

karbonsavak

elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság