notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ egyik legfinomabb lekvárja, készíts sütőtöklekvárt

Hirdetés

Sütőtöklekvár készítése saját kezűleg

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ha szereted a sütőtököt, akkor ezt a receptet neked találták ki, ha nem szereted, akkor biztos vagyok, hogy ezentúl szeretni fogod! A tél legfinomabb lekvárját készítheted el te is otthon könnyedén, megmutatom, hogyan! 

Sütőtöklekvár saját kezűleg

A sütőtök kifejezést Magyarországon a tök Cucurbita maxima convar. maxima és a Cucurbita maxima convar. bananina (banántök) fajtáira értik leginkább. Eredeti származási helye Közép- és Dél-Amerika. Amerikában a Halloween ünnepekkor kivájt töklámpásokat is sütőtökből készítik, ezek azonban jórészt a Cucurbita pepo fajtából kerülnek ki. Magyarországon a leghíresebb sütőtöktermesztő vidék Nagydobos környékén van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

A sütőtök íze nem karaktere, viszont aromás citrusfélékkel, például naranccsal dúsítva hihetetlenül finommá válik! A sütőtököt mindenkinek csak ajánlani tudom, magas tápértéke, illetve karotin tartalma miatt! Megsütve a legegyszerűbb elkészíteni, de készíthetünk belőle ivólevet, sőt még lekvárt is!

 

Kicsit aprólékos a munka vele, de nagyon olcsó, finom és egészséges, szóval tökéletes! Sokat nem érdemes eltenni belőle, mert frissen elkészíthetjük akár kéthetente. Nem csak felnőttek fogják imádni, kiváló bébiételnek is!

 

Miért fogyasszunk sok sütőtököt

A sütőtök C és E vitaminokat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumét, béta-, és alfa karotint tartalmaz, a benne lévő tápanyagok biztosítják a húgyhólyag, a prosztata és különösképpen a vese egészségét, emellett nagyon sok fehérjét is tartalmaz!

Hirdetés

 

Sokan nem tudják, de a sütőtök segít abban is, hogy megszabaduljon a szervezetünk a férgektől illetve az élősködőktől. Mindemellett még finom is, ősszel és télen a legnagyobb kedvencemmé vált! Most pedig jöjjön a tökéletes sütőtöklekvár receptje, a következő oldalon folytatom! 

 

Sütőtöklekvár saját kezűleg

Hozzávalók a sütőtöklekvárhoz

  • 1 kg sütőtök (tisztán mérve, héj, és magok nélkül!)
  • 2 narancs leve
  • 4 db narancs héja felkockázva
  • 2 db narancs húsa
  • 2 dl 100%os almalé
  • 1 csapott mokkáskanál agar-agar (vagy bármilyen természetes zselésítőszer)
  • pár csepp vérnarancs illóolaj

 

A sütőtöklekvár elkészítése

A narancsokat beáztatjuk embiós vízbe - ugyanis az EM-BIO képes semlegesíteni azokat a vegyszereket, amelyekkel lekezelik a narancs héját, hogy ne gombásodjon, s ne rothadjon el olyan hamar. Erre nincs szükség, ha bio naranccsal dolgozunk. A sütőtököt meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk - akár aprítógépbe is tehetjük, de le is reszelhetjük.

 

Mire ezzel elkészülünk, a narancsok már meg is újultak! 2 narancs levét kifacsarjuk, majd a héját éles késsel vékonyan levágjuk úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon a héjon, majd a narancshéjat vékonyra felaprítjuk. A másik 2 narancsról szintén fehér rész nélkül levagdossuk a héját és felaprítjuk, majd a narancsot meghámozzuk úgy, hogy a héj alatti fehér részek ne maradjanak a narancshúson, majd a narancsot is kockára vágjuk.

Hirdetés

 

A sütőtököt a narancslével, az almalével, valamint a kockára vágott naranccsal együtt pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul. Ezután burgonyatörövel átnyomkodjuk (nem kell teljesen pépesre), és hozzáadjuk az agar-agart, majd rotyogtatjuk még egy kicsit (kb. 5 perc) lassú tűzön.

 

Amikor levettük a tűzről, csak akkor keverjük hozzá a vérnarancsolajat. Azonnal előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. A tetőt jól rácsavarjuk, és az üveget a fejére állítjuk legalább 5 percre. Ínyencek megbolondíthatják egy kis szegfűszeggel és fahéjjal is! De a vaníliás rapadura sem ront rajta!

 

Forrás: Antalvali

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-16

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Őseink is ezt a módszert alkalmazták a leggyakrabban, nem véletlenül! A földalatti tartósítás, vagyis a vermelés egy nagyon olcsó, ugyanakkor praktikus megoldás, most mindent megtudhatsz róla te is!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-07-11

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz – RECEPT!

Készíts te is isteni finom paradicsomszószt saját kezűleg! Sokkal finomabb, mint a boltban kapható paradicsomszósz, ráadásul még olcsóbb is, imádni fogod!

2019-07-16

Okos és szorgalmas 2019 legszebb gazdászlánya – Interjú Hegyesi Katalinnal

2019-ben Hegyesi Katalin lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

2019-07-13

Így állítsd össze a tökéletes salsa kertet magadnak (szósz recepttel)

Salsa kertet fogunk most létrehozni, cikkünkben elmondjuk, miért érdemes nektek is megpróbálkoznotok egy salsa kerttel, és még egy szuper receptet is mutatunk!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
448 110
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 986 268
Közösség

jarovizálódás (vernalizáció)

egyes növények egymást követő fejl. szakaszainak kiváltáshoz átmenetileg alacsony... Tovább

celulóz

a Föld legelterjedtebb természetes —>poliszacharidja, a növényi sejtek falának az anyaga.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság