Ezért nem érdemes cinkegolyót adni a madaraknak!

hirdetes

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

B. Á. , AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A cinkegolyó nagyon praktikusnak tűnhet mindenki számára, olcsó, könnyen ki lehet helyezni, szeretik a madarak, én mégis azt mondom, hogy soha ne add oda az állatoknak, nézzük, miért! 

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

Veszélyes-e a cinkegolyó?

Ha jól emlékszem, akkor olyan három éve jelent meg először az a poszt, ami arról szólt, hogy a cinkegolyó életveszélyes lehet a madarak számra. Az írás (ami azóta eltűnt) szerint a kis állatkák könnyedén bele tudnak gabalyodni a műanyaghálóba, ami miatt elpusztulhatnak. Ha ez nem lenne elég, akkor hozzátették, hogy a madarak az eleséggel együtt megeszik a hálót képző műanyagot is, ami szintén a vesztüket okozhatja. 

Mi az igazság a cinkegolyóról?

Ez a poszt azért szépen megdőlt, sorra jöttek a madarakkal foglalkozó emberek, akik soha nem találkoztak még olyan állattal, ami a műanyag háló miatt vesztette volna életét. Európában évente több tíz millió cinkegolyót vásárolnak meg, mégsem jött egyetlen hiteles hír sem, ami a madarak elhullásáról szólt volna. Egyébiránt azt tudtátok, hogy a fiatal madarak halálozási aránya a 70-90 százalékot is elérheti? Ebből adódik, hogy sajnos fogunk találkozni elhullott madárral az etetőkön, viszont sokkal több állat veszti életét azért, mert nekirepül az ablaknak. Szóval a cinkegolyóval semmi baj sincs…vagy mégis? 

hirdetes

Miért felesleges a cinkegolyó?

A cinkegolyóval ettől függetlenül sok baj van, soha nem lenne szabad használnia senkinek. Ennek oka az, hogy a cinkegolyó hálójának többsége ott marad a fák, bokrok ágain – tavasszal ez csúnya látványt nyújt. A madarak ráadásul ezek nélkül is képesek túlélni a telet, hiszen vadon élő állatokról beszélünk. Most fogalmazok egy kicsit pontosabban: nem tilos, hanem teljesen felesleges a madarakat etetni és nemcsak cinkegolyóval, hanem bármi mással is. Az etetésnek semmi haszna sincs, csak arra jó, hogy a madarak egész évben a közelünkben legyenek – ez viszont hasznos lehet számunkra. A madarak ugyanis télen is vadásznak a kertben a megbúvó kártevőkre, ha valahol nem találnának elegendő táplálékot, akkor odébb állnak. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-29

Ezek a legkülönlegesebb sétányrózsa fajták

A sétányrózsa egy csodaszép virág, aminek több fajtája is van. Alábbi cikkünkben a legkülönlegesebb sétányrózsa típusokat mutatjuk be. Ültess te is kertedbe!

2024-02-28

A csodálatos sétányrózsa ültetése és gondozása

Ha te is szeretnél gyönyörködni a sokszínű virág szépségében, akkor most mutatok néhány hasznos infót a sétányrózsa ültetésével, és gondozásával kapcsolatban.

2024-02-27

Ha unod a főtt krumplit süsd meg így és fantasztikus dolog történik

Fedezd fel a krumpli új ízvilágát a zsíron sütés varázslatával! Ez a kevésbé ismert elkészítési mód ropogósra süti a krumplit, és feldobja az étkezéseket.

2024-02-26

Márciusban megjelennek a kertünkben a csigák, így védekezz ellenük

Így harcolj a márciusi csigák megjelenése ellen a kertedbe, ez egy környezetbarát módszer a csigák ellen, amivel nem árthatsz senkinek és a kerted is véded!

2024-02-29

Minden kertészt ezt ajánlja: szórj mustármagot a kertedbe!

Mustármag a kertbe, számos felhasználásra, minden kertész ezt ajánlja, olcsó és nagyszerű, tapasztald meg te is ennek a növénynek a csodás hatását!

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

2024-02-27

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME), mutatjuk a részleteket.

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komlói Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A kiemelkedõen közhasznú, azaz önkormányzati feladatkörbe tartozó,... Tovább

teljes önköltség

A termék egységére jutó összes költség.A szűkített önköltség megnövelve a gazd. ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek