Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

B. Á.

A cinkegolyó nagyon praktikusnak tűnhet mindenki számára, olcsó, könnyen ki lehet helyezni, szeretik a madarak, én mégis azt mondom, hogy soha ne add oda az állatoknak, nézzük, miért! 


Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

Ha jól emlékszem, akkor két éve jelent meg először az a poszt, ami arról szólt, hogy a cinkegolyó életveszélyes lehet a madarak számra. Az írás (ami azóta eltűnt) szerint a kis állatkák könnyedén bele tudnak gabalyodni a műanyaghálóba, ami miatt elpusztulhatnak. Ha ez nem lenne elég, akkor hozzátették, hogy a madarak az eleséggel együtt megeszik a hálót képző műanyagot is, ami szintén a vesztüket okozhatja. 

Ez a poszt azért szépen megdőlt, sorra jöttek a madarakkal foglalkozó emberek, akik soha nem találkoztak még olyan állattal, ami a műanyag háló miatt vesztette volna életét. Európában évente több tíz millió cinkegolyót vásárolnak meg, mégsem jött egyetlen hiteles hír sem, ami a madarak elhullásáról szólt volna. Egyébiránt azt tudtátok, hogy a fiatal madarak halálozási aránya a 70-90 százalékot is elérheti? Ebből adódik, hogy sajnos fogunk találkozni elhullott madárral az etetőkön, viszont sokkal több állat veszti életét azért, mert nekirepül az ablaknak. Szóval a cinkegolyóval semmi baj sincs…vagy mégis? 

A cinkegolyóval ettől függetlenül sok baj van, soha nem lenne szabad használnia senkinek. Ennek oka az, hogy a cinkegolyó hálójának többsége ott marad a fák, bokrok ágain – tavasszal ez csúnya látványt nyújt. A madarak ráadásul ezek nélkül is képesek túlélni a telet, hiszen vadon élő állatokról beszélünk. Most fogalmazok egy kicsit pontosabban: nem tilos, hanem teljesen felesleges a madarakat etetni és nemcsak cinkegolyóval, hanem bármi mással is. Az etetésnek semmi haszna sincs, csak arra jó, hogy a madarak egész évben a közelünkben legyenek – ez viszont hasznos lehet számunkra. A madarak ugyanis télen is vadásznak a kertben a megbúvó kártevőkre, ha valahol nem találnának elegendő táplálékot, akkor odébb állnak. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


gyanta

különböző növényekben, de főleg a fenyőkben képződő, vízben nem oldódó, sűrűn... Tovább

vizeletkivás és -ürítés zavarai

az egészséges vese (->kiválasztószervek) normális takarmány- és vízfelvétel esetén az... Tovább

Tovább a lexikonra