Ezért nem érdemes cinkegolyót adni a madaraknak!

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

B. Á. , AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A cinkegolyó nagyon praktikusnak tűnhet mindenki számára, olcsó, könnyen ki lehet helyezni, szeretik a madarak, én mégis azt mondom, hogy soha ne add oda az állatoknak, nézzük, miért! 

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

Veszélyes-e a cinkegolyó?

Ha jól emlékszem, akkor olyan három éve jelent meg először az a poszt, ami arról szólt, hogy a cinkegolyó életveszélyes lehet a madarak számra. Az írás (ami azóta eltűnt) szerint a kis állatkák könnyedén bele tudnak gabalyodni a műanyaghálóba, ami miatt elpusztulhatnak. Ha ez nem lenne elég, akkor hozzátették, hogy a madarak az eleséggel együtt megeszik a hálót képző műanyagot is, ami szintén a vesztüket okozhatja. 

Mi az igazság a cinkegolyóról?

Ez a poszt azért szépen megdőlt, sorra jöttek a madarakkal foglalkozó emberek, akik soha nem találkoztak még olyan állattal, ami a műanyag háló miatt vesztette volna életét. Európában évente több tíz millió cinkegolyót vásárolnak meg, mégsem jött egyetlen hiteles hír sem, ami a madarak elhullásáról szólt volna. Egyébiránt azt tudtátok, hogy a fiatal madarak halálozási aránya a 70-90 százalékot is elérheti? Ebből adódik, hogy sajnos fogunk találkozni elhullott madárral az etetőkön, viszont sokkal több állat veszti életét azért, mert nekirepül az ablaknak. Szóval a cinkegolyóval semmi baj sincs…vagy mégis? 

Miért felesleges a cinkegolyó?

A cinkegolyóval ettől függetlenül sok baj van, soha nem lenne szabad használnia senkinek. Ennek oka az, hogy a cinkegolyó hálójának többsége ott marad a fák, bokrok ágain – tavasszal ez csúnya látványt nyújt. A madarak ráadásul ezek nélkül is képesek túlélni a telet, hiszen vadon élő állatokról beszélünk. Most fogalmazok egy kicsit pontosabban: nem tilos, hanem teljesen felesleges a madarakat etetni és nemcsak cinkegolyóval, hanem bármi mással is. Az etetésnek semmi haszna sincs, csak arra jó, hogy a madarak egész évben a közelünkben legyenek – ez viszont hasznos lehet számunkra. A madarak ugyanis télen is vadásznak a kertben a megbúvó kártevőkre, ha valahol nem találnának elegendő táplálékot, akkor odébb állnak. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hibrid búza

a heterózishatás kiaknázására búzával is kísérleteznek a nemesítek. A búza azonban a pl.... Tovább

méhek betelelése

a méhész tél beállta előtti feladata a téli fészek végleges berendezése és a méhek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek