Ezért nem érdemes cinkegolyót adni a madaraknak!

hirdetes

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

B. Á. , AN

A cinkegolyó nagyon praktikusnak tűnhet mindenki számára, olcsó, könnyen ki lehet helyezni, szeretik a madarak, én mégis azt mondom, hogy soha ne add oda az állatoknak, nézzük, miért! 

Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!

Veszélyes-e a cinkegolyó?

Ha jól emlékszem, akkor olyan három éve jelent meg először az a poszt, ami arról szólt, hogy a cinkegolyó életveszélyes lehet a madarak számra. Az írás (ami azóta eltűnt) szerint a kis állatkák könnyedén bele tudnak gabalyodni a műanyaghálóba, ami miatt elpusztulhatnak. Ha ez nem lenne elég, akkor hozzátették, hogy a madarak az eleséggel együtt megeszik a hálót képző műanyagot is, ami szintén a vesztüket okozhatja. 

Mi az igazság a cinkegolyóról?

Ez a poszt azért szépen megdőlt, sorra jöttek a madarakkal foglalkozó emberek, akik soha nem találkoztak még olyan állattal, ami a műanyag háló miatt vesztette volna életét. Európában évente több tíz millió cinkegolyót vásárolnak meg, mégsem jött egyetlen hiteles hír sem, ami a madarak elhullásáról szólt volna. Egyébiránt azt tudtátok, hogy a fiatal madarak halálozási aránya a 70-90 százalékot is elérheti? Ebből adódik, hogy sajnos fogunk találkozni elhullott madárral az etetőkön, viszont sokkal több állat veszti életét azért, mert nekirepül az ablaknak. Szóval a cinkegolyóval semmi baj sincs…vagy mégis? 

hirdetes

Miért felesleges a cinkegolyó?

A cinkegolyóval ettől függetlenül sok baj van, soha nem lenne szabad használnia senkinek. Ennek oka az, hogy a cinkegolyó hálójának többsége ott marad a fák, bokrok ágain – tavasszal ez csúnya látványt nyújt. A madarak ráadásul ezek nélkül is képesek túlélni a telet, hiszen vadon élő állatokról beszélünk. Most fogalmazok egy kicsit pontosabban: nem tilos, hanem teljesen felesleges a madarakat etetni és nemcsak cinkegolyóval, hanem bármi mással is. Az etetésnek semmi haszna sincs, csak arra jó, hogy a madarak egész évben a közelünkben legyenek – ez viszont hasznos lehet számunkra. A madarak ugyanis télen is vadásznak a kertben a megbúvó kártevőkre, ha valahol nem találnának elegendő táplálékot, akkor odébb állnak. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-07

Legjobb kosár ötletek karácsonyra – Mutatjuk milyen kosarak készíts ajándékba!

Népszerű hagyomány, hogy a karácsonyi kosarakat készítünk tökéletes ajándék gyanánt. Az ételektől és italoktól kezdve az apró ajándékokig és luxuscikkekig.

2022-12-07

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez

A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnep középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett

2022-12-07

5 legjobb program decemberre, ha elkerülnénk a zsúfolt adventi vásárokat!

Ugyan ebben az évben visszafogottabb ünnepségeket és karácsonyi készülődést a fővárosban is, így is akad bőven hely, ahol hangolódhatunk az ünnepekre.

2022-12-07

A Tokaj-Hegyalja Egyetem nem mindennapi borász képzéssel került fel a világtérképre

A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el a sárospataki campuson borászképzés folyik.

2022-12-07

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat

Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. Hogyan tehetünk a karácsonyfa tűlevél hullása ellen?

2022-09-28

Különleges programokkal vár a Fővárosi Állatkert a Kutatók éjszakáján

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei a látogatókat a Fővárosi Állatkertben a Kutatók éjszakáján 2022-ben is.

2022-11-11

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

Ma, november 11-én Szent Márton napját ünnepeljük, és mint sok ünnepünket, ezt is babonák, hagyományok és legendák övezik. Cikkünkben kiderül, mik is ezek valójában!

2022-10-18

Hogyan csalogass süniket a kertedbe? Így védhetjük meg őket a hideg időben!

Hogyan csalogathatsz süniket a kertedbe, és védheted meg őket? Mutatunk sünicsalogató ételeket, dolgokat, és azt is, hogy hogyan építhetsz sünilakot egyszerűen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gén

az élőlények kialakulását meghatározó, a genetikai információt hordozó öröklődési... Tovább

fényprogram (világítási program)

az —>iparszerű állattartási technológia szerves része; a fény a —>neuro-endokrin... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek