Sárgabarack lekvár könnyedén és olcsón

hirdetes

Így készül a tökéletes sárgabarack lekvár!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Idén is elérkezett a sárgabarack szezonja, készülhetnek ismét a jobbnál jobb befőttek, kompótok és természetesen a sárgabarack lekvárok! A most következő cikkben nagyanyáink legtökéletesebb sárgabarack lekvár receptjét osztom meg veletek! 

Istenien finom sárgabarack lekvár

Sajnos a boltban kapható lekvárok többsége nem adja vissza azt az ízt, amit nagyanyáink lekvárjai, régen még nagyon jól tudták, hogyan készül a tökéletes lekvár! Érdemes mindenkinek elsajátítania a lekvár készítés egyáltalán nem nehéz fortélyait! Azzal szerintem mindenki tisztában van, hogy pálinkát és lekvárt is lehet készíteni szinte minden gyümölcsből, de az igazi akkor is a barack! A nyáron érő finom gyümölcs ízét élvezheted frissen is, télen pedig hihetetlen élményt nyújt a belőle készült lekvár, akár palacsintába töltve, akár kenyérre kenve, egyszerűen hihetetlenül nagy kincs!

Most pedig nézzük a tökéletes receptet, amit régen az egész faluban emlegetett mindenki, nagyanyáink ugyanis tudták, hogy készül a legjobb sárgabarack lekvár!

hirdetes
Istenien finom sárgabarack lekvár

Először is szükséged lesz 4-5 kilogramm sárgabarackra, a legjobb, ha van saját fád, ha viszont nincs, akkor sétálj le a piacra, és vásárold meg a szükséges mennyiséget. Amit be kell még szerezned, az nagyjából 100-150 dekagramm kristálycukor, ízlés szerint, illetve nátrium-benzoát.

hirdetes

Ha meg van minden, akkor mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöket, magozzuk ki mindet, és válogassuk át, a csúnya részeket vágjuk ki mindenképp! A félbevágott barackokat daráljuk le, majd tegyük egy nagy fazékba, és már mehet is a tűzhelyre, főzzük meg. Szórjuk bele a cukrot és a nátrium-benzoátot, és alacsony lángon főzzük fel, közben kevergessük folyamatosan. Állagát úgy ellenőrizhetjük, hogy kiszedünk belőle egy keveset egy tányérra, és pár perc hűlés után megkóstoljuk.

Ha a kívánt állagot elértük, akkor töltsük steril, előre kifőzött üvegekbe. Az üvegeket lehetőség szerint teljesen töltsük fel, majd zárjuk le légmentesen. Ezután az üvegeket állítsuk a tetejükre pár percig és már mehetnek is 2-3 napra meleg takarók, pokrócok közé, hogy minél lassabban hűljön le. Az elkészült lekvárok akár évekig is elállnak, próbáljátok ki mindenképpen! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

További cikkek ebben a témában


lóbab (Vicia fába L.)

a pillangósok családjához tartozik. 100-110 cm mélyre lehatoló gyökérzete 50-60 cm-re terjed... Tovább

hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés