notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szalámi házilag

Hirdetés

Így készül az isteni házi szalámi!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki! 

Készítsünk házi szalámit!

A szalámi füstölt kolbász-különlegesség, Magyarország egyik hagyományos exportcikke. Tartós, sokáig elálló termék. Téves az a vélekedés, hogy a nemespenész miatt „téli” a Téliszalámi. Azonban nem a „havas” fehér nemespenészes felülete, hanem a különleges gyártási módja miatt kapta az elnevezést, mivel kezdetben még nem voltak klimatizált érlelő tornyok, ezért csak télen voltak adottak a feltételek a termék gyártására. Magyarországon a szalámi többnyire sovány disznóhúsból készül.

 

A két legismertebb magyar szalámi a Pick szalámi (1869-től) és a Herz szalámi (1888-tól). A Herz szalámi az 1896-os Millenniumi Kiállításon nagydíjat nyert, majd 1900-ban a Párizsi Világkiállításon szintén nagydíjat kapott. A saját kézzel készített házi szaláminak azonban sehol sincsen párja, éppen ezért most megmutatom a böllér jól bevált receptjét, amit mindenkinek ajánlok! 

Hirdetés

 

Készítsünk házi szalámit!

 

Hozzávalók

  • 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
  • 22 dkg só,
  • 20 dkg jó minőségű pirospaprika,
  • 12 dkg fokhagymapép,
  • 2 dkg őrölt fehérbors,
  • 1 g szerecsendió,
  • 4 g köménypor,
  • 5 g cukor és 1 dl portorikó rum.

 

Elkészítés

A húst ledarálom (a vadat, illetve a marhát többször is). Elkészítem a fokhagymapépet úgy, hogy a fokhagymát a rummal turmixgépben pépesítem. A köményt a kristálycukorral kávéőrlőben megdarálom. Ezek után a darált húst a fent felsorolt anyagokkal jól összekeverem és maximum + 5 °C-on egy hétig tárolom, de naponta átkeverem. (Lehetőleg fateknőben tartom.) Egy hét után a húst jó tömören műbélbe töltöm. Ezt korábban 65 cm-es darabokra vágtam, és egy órát 50 °C-on sós vízben áztattam.

Hirdetés

 

Töltés közben nagyon vigyázok arra, hogy lehetőleg levegőt ne kapjon. (Ez úgy is kiküszöbölhető, ha alaposan megszurkáljuk.) Az elkészített szalámirudakat egy napra felakasztom, és mielőtt füstre vinném, még egyszer átvizsgálom, és ha kell, szurkálással légmentesítem. Háromszor kell füstölni, úgy, hogy egy nap füst, egy nap pihenés. Legkellemesebb az íze, négy-öt nap elteltével. Száraz, szellős, hűvös helyen tartható csak el.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2019-09-21

Védekezés a taplótámadás ellen

Erdészeti területeken, gyümölcsösökben, de már házikertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk a taplógombával, éppen ezért most elmondom nektek, mit érdemes tenni ellene!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-07-04

A gyümölcsborkészítés öt lépése

Készíts te is isteni finom gyümölcsbort saját kezűleg, mostani cikkünkben öt egyszerű lépést mutatom, ami segíteni fog mindenben! Így készül a tökéletes gyümölcsbor!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is a csokoládé illatú növényeket, és termesszetek sikeresen a kertetekben csokoládú illatú növényeket!

2019-10-02

Ismét lehet pályázni az ingyenes napelemre – Fontos részletek!

Újabb napelemes pályázat segíti a mikro-, kis-, és középvállalkozások életét. Mostani cikkemben minden részletet megmutatok nektek az új napelemes pályázatról!

2019-10-08

Eszméletlen állatkínzás a világ legdrágább kávéjáért

A világ legdrágább kávéjáért kínozzák az állatokat nap, mint nap. Az emberek többsége nem is tudja, miből készül a világ legdrágább kávéja, pedig érdemes lenne kinyitnia mindenkinek a szemét!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

agyrázkódás

a koponyát ért erőművi behatás (ütés) nyomán az —>agyvelőnek — tehetetlensége... Tovább

vöröshagyma (Allium cepa L.)

a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, egyik legértékesebb zöldség-, ill.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Gazdaság Tudomány