Szalámi házilag

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így készül az isteni házi szalámi!

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki! 

Készítsünk házi szalámit!

A szalámi füstölt kolbász-különlegesség, Magyarország egyik hagyományos exportcikke. Tartós, sokáig elálló termék. Téves az a vélekedés, hogy a nemespenész miatt „téli” a Téliszalámi. Azonban nem a „havas” fehér nemespenészes felülete, hanem a különleges gyártási módja miatt kapta az elnevezést, mivel kezdetben még nem voltak klimatizált érlelő tornyok, ezért csak télen voltak adottak a feltételek a termék gyártására. Magyarországon a szalámi többnyire sovány disznóhúsból készül.

A két legismertebb magyar szalámi a Pick szalámi (1869-től) és a Herz szalámi (1888-tól). A Herz szalámi az 1896-os Millenniumi Kiállításon nagydíjat nyert, majd 1900-ban a Párizsi Világkiállításon szintén nagydíjat kapott. A saját kézzel készített házi szaláminak azonban sehol sincsen párja, éppen ezért most megmutatom a böllér jól bevált receptjét, amit mindenkinek ajánlok! 

hirdetes

Készítsünk házi szalámit!

Hozzávalók

  • 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
  • 22 dkg só,
  • 20 dkg jó minőségű pirospaprika,
  • 12 dkg fokhagymapép,
  • 2 dkg őrölt fehérbors,
  • 1 g szerecsendió,
  • 4 g köménypor,
  • 5 g cukor és 1 dl portorikó rum.

Elkészítés

A húst ledarálom (a vadat, illetve a marhát többször is). Elkészítem a fokhagymapépet úgy, hogy a fokhagymát a rummal turmixgépben pépesítem. A köményt a kristálycukorral kávéőrlőben megdarálom. Ezek után a darált húst a fent felsorolt anyagokkal jól összekeverem és maximum + 5 °C-on egy hétig tárolom, de naponta átkeverem. (Lehetőleg fateknőben tartom.) Egy hét után a húst jó tömören műbélbe töltöm. Ezt korábban 65 cm-es darabokra vágtam, és egy órát 50 °C-on sós vízben áztattam.

hirdetes

Töltés közben nagyon vigyázok arra, hogy lehetőleg levegőt ne kapjon. (Ez úgy is kiküszöbölhető, ha alaposan megszurkáljuk.) Az elkészített szalámirudakat egy napra felakasztom, és mielőtt füstre vinném, még egyszer átvizsgálom, és ha kell, szurkálással légmentesítem. Háromszor kell füstölni, úgy, hogy egy nap füst, egy nap pihenés. Legkellemesebb az íze, négy-öt nap elteltével. Száraz, szellős, hűvös helyen tartható csak el.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-07-04

A gyümölcsborkészítés öt lépése

Készíts te is isteni finom gyümölcsbort saját kezűleg, mostani cikkünkben öt egyszerű lépést mutatom, ami segíteni fog mindenben! Így készül a tökéletes gyümölcsbor!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is a csokoládé illatú növényeket, és termesszetek sikeresen a kertetekben csokoládú illatú növényeket!

2019-12-12

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint hamarosan el fog jönni az az idő, amikor már nem ehetünk húst, ezért át kell állnunk a rovarevésre!

2020-02-18

Bibliai méretű sáskajárás Afrikában: Milliók maradhatnak élelem nélkül

Elképesztő, mekkora károkat okozhat a most zajló sáskajárás Afrikában. Becslések szerint több millióan maradhatnak élelem nélkül, ha nem sikerül megfékezni a sáskajárást.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


almatörköly

az almalé előállítása folyamán keletkező ->melléktermék; elsősorban héjrészeket,... Tovább

Triton (Nord 1166)

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Tudomány