Szilvalekvár otthon

Hirdetés

Készíts szilvalekvárt saját kezűleg

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nagyszüleink kertjében mindig volt pár szilvafa, mindenki nagyon szerette ugyanis a lekvárt, vagy éppen a pálinkát! Mostani cikkünkben a szilvalekvárról fogunk beszélni, megosztjuk veletek az egyik legtökéletesebb receptet! 

Szuper finom szilvalekvár recept

A szilva szüretelése

Először ejtsünk néhány szót a szilváról, és annak szüreteléséről, mivel ha rosszul szedjük le a szilvát, a lekvár sem lesz tökéletes! Először is határozzuk meg a szilva leszedésének időpontját, Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy megvizsgáljuk a gyümölcs keménységét, illetve zamatát, vagyis megkóstoljuk! A tökéletes, érett szilva érintésre lágy, íze pedig édes, lédús.

 

Az érőfélben lévő szilva színét is érdemes megtekintenünk, mivel ez is jelzi, mikor a legideálisabb szüretelni. Ahogy kezd beérni a gyümölcs, a színe fokozatosan szilvakékre vált a színe. Arra azért érdemes figyelni, hogy számos eltérő szilvafajta létezik, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a sajátunk melyik fajtához tartozik. Ahogy érik a szilva, egyes fajták héja hamvassá válik, ez annyit jelent, hogy fehéres viaszréteg alakul ki rajtuk. Ennek az a legfőbb haszna, hogy lepereg róla a víz, és távol tartja a kórokozókat. 

 

Egyes szilvafajtákat pár nappal azelőtt kell leszüretelnünk, mielőtt teljesen beérnek, ezután pedig gondoskodnunk kell arról, hogy a termés hűvös, száraz helyen érjen be teljesen.  Tudni kell azt is, hogy leginkább a korai szilvafajták estében a szüret több hétig is elhúzódhat, mivel a fán lévő gyümölcsök nem egyszerre érnek be. A később érő fajtáknál többsége nagyjából egyszerre érnek be, így ezeket egyszerre is célszerű leszüretelni.

Hirdetés

 

 

A beérett szilva szüretelésekor ügyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöket óvatosan kézbe fogva, kissé csavaró mozdulattal szedjük le a fáról. Ha meg van a szüret, akkor nekivághatunk a szilvalekvár készítésének is, a következő oldalon mutatom a tökéletesebbnél tökéletesebb receptet! 

 

Szuper finom szilvalekvár recept

Szilvalekvár hozzávalói

  • 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt
  • nátriumbenzoát (feltételesen)

 

Szilva előkészítése főzésre

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás
Hirdetés

 

Szilvalekvár elkészítése

Legjobb, ha olyankor kezdesz hozzá a szilvalekvár főzéséhez, amikor amúgy is sok időt töltesz el a konyhában, akkor az időddel jobban tudsz gazdálkodni, mert a lekvár főzés közben más dolgokat is elkészíthetsz. A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). 

 

A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma. Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára. Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor keverd meg. Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.

 

Amikor a szilvalekvár már elérte a megfelelő sűrűséget , forrón üvegekbe teszed, parányi mennyiségű nátriumbenzoátot teszel a tetejére a biztonság kedvéért (ha nagyon tisztán dolgoztál és légmentesen lezártad az üvegeket, akkor nem szükséges), lezárod. Száraz dunsztban tartod egy napig, majd felcímkézve a helyére teszed. Ha szeretnéd, hogy szép legyen vagy később ajándékba adod, textilborítót tehetsz rá.

 

Szilvalekvár tárolása, felhasználása

Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Ezt a sűrű szilvalekvárt süteményekbe szokás tenni, például leveles vagy hájas tésztából készített különféle formájú sütemények kiváló tölteléke lehet. A címkére jegyzd fel a készítés dátumát, így fogod tudni, mikor készült. (Több évig is eláll.)

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-04

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

A komlóról megoszlik az emberek véleménye, ez pedig nem véletlen. Sokak szerint a komló nem más, mint egy idegesítő kúszónövény, ami mindent tönkretesz, mások viszont azon a véleményen vannak, hogy a komló egy nagyon hasznos, szuper növény. Nézzük, mi az igazság a komlóval kapcsolatban!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-04-24

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

A világ legveszélyesebb mérgei közül most azokat a rovarölőket mutatom be nektek, amiket biztosan használtok ti is, pedig nem lenne szabad.

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
454 092
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 485 882
Közösség

elvadulás (dedomesztikáció)

a szabadjára eresztett háziállatok átalakulása, amelynek folyamán állatok jellegükben,... Tovább

gépi fejés

gépi úton történő tejnyerés a tejelő állattól. Vákuum létesítésével a fejőkészülék... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság Növénytermesztés Növényvédelem