Szilvalekvár otthon

Készíts szilvalekvárt saját kezűleg

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nagyszüleink kertjében mindig volt pár szilvafa, mindenki nagyon szerette ugyanis a lekvárt, vagy éppen a pálinkát! Mostani cikkünkben a szilvalekvárról fogunk beszélni, megosztjuk veletek az egyik legtökéletesebb receptet! 


Szuper finom szilvalekvár recept

A szilva felhasználása

Sokféleképpen felhasználjuk. Kitűnő lekvárt készítenek belőle a téli napokra, de befőzésre is alkalmas. A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is.

Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben. Főzött gombóc töltelékének is használatos, ennek közkedvelt módja, hogy fahéjas cukorral ízesítve hajtogatják a krumplis-vajas gyúrt tésztát. A gombócokat gyakran pirított zsemlemorzsába hengergetik.

A szilva szüretelése

Először ejtsünk néhány szót a szilváról, és annak szüreteléséről, mivel ha rosszul szedjük le a szilvát, a lekvár sem lesz tökéletes! Először is határozzuk meg a szilva leszedésének időpontját, Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy megvizsgáljuk a gyümölcs keménységét, illetve zamatát, vagyis megkóstoljuk! A tökéletes, érett szilva érintésre lágy, íze pedig édes, lédús.

Az érőfélben lévő szilva színét is érdemes megtekintenünk, mivel ez is jelzi, mikor a legideálisabb szüretelni. Ahogy kezd beérni a gyümölcs, a színe fokozatosan szilvakékre vált a színe. Arra azért érdemes figyelni, hogy számos eltérő szilvafajta létezik, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a sajátunk melyik fajtához tartozik. Ahogy érik a szilva, egyes fajták héja hamvassá válik, ez annyit jelent, hogy fehéres viaszréteg alakul ki rajtuk. Ennek az a legfőbb haszna, hogy lepereg róla a víz, és távol tartja a kórokozókat. 

Egyes szilvafajtákat pár nappal azelőtt kell leszüretelnünk, mielőtt teljesen beérnek, ezután pedig gondoskodnunk kell arról, hogy a termés hűvös, száraz helyen érjen be teljesen.  Tudni kell azt is, hogy leginkább a korai szilvafajták estében a szüret több hétig is elhúzódhat, mivel a fán lévő gyümölcsök nem egyszerre érnek be. A később érő fajtáknál többsége nagyjából egyszerre érnek be, így ezeket egyszerre is célszerű leszüretelni.

A beérett szilva szüretelésekor ügyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöket óvatosan kézbe fogva, kissé csavaró mozdulattal szedjük le a fáról. Ha meg van a szüret, akkor nekivághatunk a szilvalekvár készítésének is, a következő oldalon mutatom a tökéletesebbnél tökéletesebb receptet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-26

A 7 legszebb télálló virág

A tél tele van gyönyörű meglepetésekkel, ahogy majd ezeknél a növényeknél láthatjuk. Cikkünkben összegyűjtöttük a 7 legszebb télálló virágot, és termesztésüket.

2021-01-26

Hogyan ültesd ki a földlabdás fenyőt?

Karácsonyra egyre többen választanak olyan fenyőt, melyet földlabdában, cserépben lehet tartani, és később kitelepíteni. Megmutatom, ezt hogyan csináld!

2021-01-26

5 sziklakerti növény, amit te is imádni fogsz!

Ha te is oda vagy a sziklakertek szépségéért, hangulatáért, mutatok 5 növényt, melyet bátran kiültethetsz ilyen közegbe, és még jól is mutatnak majd ott!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


73/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Növénytermesztés Növényvédelem