Szilvalekvár otthon

Készíts szilvalekvárt saját kezűleg

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nagyszüleink kertjében mindig volt pár szilvafa, mindenki nagyon szerette ugyanis a lekvárt, vagy éppen a pálinkát! Mostani cikkünkben a szilvalekvárról fogunk beszélni, megosztjuk veletek az egyik legtökéletesebb receptet! 

Szuper finom szilvalekvár recept

A szilva szüretelése

Először ejtsünk néhány szót a szilváról, és annak szüreteléséről, mivel ha rosszul szedjük le a szilvát, a lekvár sem lesz tökéletes! Először is határozzuk meg a szilva leszedésének időpontját, Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy megvizsgáljuk a gyümölcs keménységét, illetve zamatát, vagyis megkóstoljuk! A tökéletes, érett szilva érintésre lágy, íze pedig édes, lédús.

 

Az érőfélben lévő szilva színét is érdemes megtekintenünk, mivel ez is jelzi, mikor a legideálisabb szüretelni. Ahogy kezd beérni a gyümölcs, a színe fokozatosan szilvakékre vált a színe. Arra azért érdemes figyelni, hogy számos eltérő szilvafajta létezik, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a sajátunk melyik fajtához tartozik. Ahogy érik a szilva, egyes fajták héja hamvassá válik, ez annyit jelent, hogy fehéres viaszréteg alakul ki rajtuk. Ennek az a legfőbb haszna, hogy lepereg róla a víz, és távol tartja a kórokozókat. 

Hirdetés

 

Egyes szilvafajtákat pár nappal azelőtt kell leszüretelnünk, mielőtt teljesen beérnek, ezután pedig gondoskodnunk kell arról, hogy a termés hűvös, száraz helyen érjen be teljesen.  Tudni kell azt is, hogy leginkább a korai szilvafajták estében a szüret több hétig is elhúzódhat, mivel a fán lévő gyümölcsök nem egyszerre érnek be. A később érő fajtáknál többsége nagyjából egyszerre érnek be, így ezeket egyszerre is célszerű leszüretelni.

Hirdetés

 

 

A beérett szilva szüretelésekor ügyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöket óvatosan kézbe fogva, kissé csavaró mozdulattal szedjük le a fáról. Ha meg van a szüret, akkor nekivághatunk a szilvalekvár készítésének is, a következő oldalon mutatom a tökéletesebbnél tökéletesebb receptet! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2019-01-19

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

A téli hónapok egyik sztárnövényét mutatom most be nektek, ami pedig nem más, mint a csodálatos klívia! A cikkből kiderül, mit tehetsz azért, hogy minél hamarabb virágba boruljon.

2019-01-16

100. életévébe lépett az ország Bálint gazdája!

A 100. életévébe is belépett az egész országon híressé vált Bálint gazda, bízunk benne, hogy nagyon sokáig hallgathatjuk még szavait, nem régen előadást tartott, ahol az önellátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

2019-01-16

Te is szereted a virslit? Akkor nézd meg, miből és hogyan készül…

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy miből készül a virsli, ez a cikk éppen ezért íródott! Most lerántjuk a leplet erről a finomnak látszó valamiről...Ezután te is meg fogod gondolni, hogy egyél-e belőle!

2019-01-14

Hamarosan virágba borulnak a tél legszebb növényei, a bangiták

A bangiták minden bizonnyal a tél legszebb növényei, és van egy jó hírem mindenki számára, ugyanis hamarosan virágba fognak borulni, és szebbé teszik a telet!

2019-01-12

Te is nevelhetsz licsit magról, mutatom, hogyan! - Minden a licsiről!

Nevelj te is saját kertedben licsifát, mostani cikkemben mindent elmondok a licsiről, a licsi felhasználásáról és nem utolsósorban a licsi neveléséről, gondozásáról!

2019-01-12

Trópusi hangulat kertünkben – Nevelj te is télálló pálmát!

Csempéssz te is egy kis trópusi hangulatot a kertedbe, mostani cikkemben bemutatom a kínai kenderpálmát, ami egy télálló pálmaféle, így Magyarországon is képes megélni!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gazdaság Növénytermesztés Növényvédelem

csincsilla (Chinchilla lanigera)

a csincsillafélék (Chinchillidae) családjába tartozó, értékes prémű rágcsáló. Több,... Tovább

bendőrenyhesség

a bendő (->gyomor) eleinte gyenge, később gyenge és ritka mozgásával v. teljes... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés