Szilvalekvár otthon

Készíts szilvalekvárt saját kezűleg

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nagyszüleink kertjében mindig volt pár szilvafa, mindenki nagyon szerette ugyanis a lekvárt, vagy éppen a pálinkát! Mostani cikkünkben a szilvalekvárról fogunk beszélni, megosztjuk veletek az egyik legtökéletesebb receptet! 

Szuper finom szilvalekvár recept

A szilva szüretelése

Először ejtsünk néhány szót a szilváról, és annak szüreteléséről, mivel ha rosszul szedjük le a szilvát, a lekvár sem lesz tökéletes! Először is határozzuk meg a szilva leszedésének időpontját, Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy megvizsgáljuk a gyümölcs keménységét, illetve zamatát, vagyis megkóstoljuk! A tökéletes, érett szilva érintésre lágy, íze pedig édes, lédús.

 

Az érőfélben lévő szilva színét is érdemes megtekintenünk, mivel ez is jelzi, mikor a legideálisabb szüretelni. Ahogy kezd beérni a gyümölcs, a színe fokozatosan szilvakékre vált a színe. Arra azért érdemes figyelni, hogy számos eltérő szilvafajta létezik, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a sajátunk melyik fajtához tartozik. Ahogy érik a szilva, egyes fajták héja hamvassá válik, ez annyit jelent, hogy fehéres viaszréteg alakul ki rajtuk. Ennek az a legfőbb haszna, hogy lepereg róla a víz, és távol tartja a kórokozókat. 

 

Egyes szilvafajtákat pár nappal azelőtt kell leszüretelnünk, mielőtt teljesen beérnek, ezután pedig gondoskodnunk kell arról, hogy a termés hűvös, száraz helyen érjen be teljesen.  Tudni kell azt is, hogy leginkább a korai szilvafajták estében a szüret több hétig is elhúzódhat, mivel a fán lévő gyümölcsök nem egyszerre érnek be. A később érő fajtáknál többsége nagyjából egyszerre érnek be, így ezeket egyszerre is célszerű leszüretelni.

Hirdetés

 

 

A beérett szilva szüretelésekor ügyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöket óvatosan kézbe fogva, kissé csavaró mozdulattal szedjük le a fáról. Ha meg van a szüret, akkor nekivághatunk a szilvalekvár készítésének is, a következő oldalon mutatom a tökéletesebbnél tökéletesebb receptet! 

 

Szuper finom szilvalekvár recept

Szilvalekvár hozzávalói

  • 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt
  • nátriumbenzoát (feltételesen)

 

Szilva előkészítése főzésre

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás
Hirdetés

 

Szilvalekvár elkészítése

Legjobb, ha olyankor kezdesz hozzá a szilvalekvár főzéséhez, amikor amúgy is sok időt töltesz el a konyhában, akkor az időddel jobban tudsz gazdálkodni, mert a lekvár főzés közben más dolgokat is elkészíthetsz. A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). 

 

A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma. Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára. Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor keverd meg. Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.

 

Amikor a szilvalekvár már elérte a megfelelő sűrűséget , forrón üvegekbe teszed, parányi mennyiségű nátriumbenzoátot teszel a tetejére a biztonság kedvéért (ha nagyon tisztán dolgoztál és légmentesen lezártad az üvegeket, akkor nem szükséges), lezárod. Száraz dunsztban tartod egy napig, majd felcímkézve a helyére teszed. Ha szeretnéd, hogy szép legyen vagy később ajándékba adod, textilborítót tehetsz rá.

 

Szilvalekvár tárolása, felhasználása

Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Ezt a sűrű szilvalekvárt süteményekbe szokás tenni, például leveles vagy hájas tésztából készített különféle formájú sütemények kiváló tölteléke lehet. A címkére jegyzd fel a készítés dátumát, így fogod tudni, mikor készült. (Több évig is eláll.)

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-22

Elképesztő számok – Következzenek a világ legdrágább virágai

A világ legkülönlegesebb, legritkább, egyben legdrágább virágait mutatom most be nektek, érdemes megismernetek mindet, csodálatosan szépek egytől-egyig!

2019-03-19

Mi kell egy házi készítésű természetes úszómedencéhez?

A természetes úszómedencéknek számtalan előnyük van, mégsem fordítanak az emberek kellő figyelmet nekik. Mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikusak a természetes medencék, de az is kiderül, hogyan építhetünk egyet saját kezűleg!

2019-03-21

Most érdemes gyűjteni a medvehagymát – Ezekre figyelj oda!

Tudj meg te is mindent a medvehagyma gyűjtéséről, szedéséről, érdemes elolvasnod cikkünket, ugyanis rengeteg szabályozás vonatkozik a medvehagyma szedésére!

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gazdaság Növénytermesztés Növényvédelem

talajlazítás

a művelt réteg tömődöttségének megszüntetése, a talajrészecskék közötti távolság... Tovább

ellés rendellenességei (nehézellés)

okai a magzat v. az anyaállat részéről keresendők; lehet a magzat túlságosan nagy, esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 5.0