Virágnévnapok: Aszter, a csillag

Virágnévnapok: Aszter, a csillag

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Csillagom, virágom! – így becézzük sokszor gyermekeinket. Csoda-e, hogy az égbolton fényesen ragyogó csillagból keresztnév is született? Igen, ez az Aszter; a szó görögül csillagot jelent, névnap- tárunkban pedig fiúnevet jelöl. Az Aszterek ma tartják a névnapjukat. Az évelő aszterek vagy őszirózsák – régebbi magyar nevükön csillagvirágok – virágai augusztustól késő őszig nyílnak lila, rózsaszínű és kék árnyalatokban.
Virágnévnapok: Aszter, a csillag

Egyes fajtái vágott virágként is felhasználhatóak. Némely aszterfaj – hátat fordítva a kertnek - ki is vadul, főként a folyók árterében találkozhatunk itt-ott nagyobb, összefüggő állományával.

Egyik legelterjedtebb változatuk a csillagőszirózsa, amely 40-50 centiméter magasra nő, a szár végén 3-4 nagy kék virággal. A törpe növésű, mindössze 10-20 centiméter magasra feltörekvő alpesi őszirózsa a sziklakertekbe különösen alkalmas. Egyesével hozza kék, rózsaszín vagy fehér virágait, s idővel szép, homogén virágpárnát képez.

Hirdetés


Az őszirózsák a talajban nem válogatnak, viszont vízigényesek – ezért kívánatos, hogy földjük állandóan nedves legyen. Mivel fagyérzékenyek, így ősszel földlabdával együtt ki kell emelni töveiket, s hűvös, világos helyen teleltetni őket.


Nemesített formáikból gazdag a választék: a faiskolákban legalább tizenöt változatuk kapható. Az alacsonyabb őszirózsákat szőnyeget alkotó évelő virágokkal, a magasabbakat margarétával, kúpvirággal, díszfüvekkel együtt célszerű a kertbe ültetni.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

bivaly (Bubalis bubalis)

a szarvasmarha-félék (Bovidae) családjába tartozó faj. Eredeti hazája India és Indonézia. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 4.7