Termesszék velem: rebarbara

Hirdetés

Termesszék velem: rebarbara

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Régi idők mostanság újra felfedezett növénye. Levele mérgező, gyökere gyógynövény, szára pedig kitűnő zöldség. A kert egyik látványos, nagy levéltömeget hozó növénye. Díszként is érdemes ültetni. Évelő, akár két méter magasra is megnő. Küllemre a lapulevélre hasonlít. Gyümölcsként is fogyasztható, kompótnak kitűnő.
Termesszék velem: rebarbara

Ültethető magról de egyszerűbb és gyorsabb tőosztással szaporítani. Április a magültetési ideje, a töveket pedig októberben szedjük szét és rügyenként ültessük – nálam ez az időpont vált be a legjobban.

Nem sok tennivaló van vele, célszerű tisztán tartani. A virágszárakat érdemes folyamatosan kitördelni, mert csak akkor hoz szép levélnyeleket. Ha már megkezdődött a virágszár képződése, a növény rossz ízű lesz. Ha magról ültetjük, akkor az első évben hagyjuk a növényt megerősödni. A második-harmadik évtől szedhető. Mivel nagy levele van, így sokat párologtat, ezért szárazabb években – mint most az idei is – célszerű bőven locsolni. A pangó vizet viszont nem szereti.
Gyógynövényként régóta ismert, hashajtóként tesz jó szolgálatot. Használható gyapjú festésére is. Finom kompótot, gyümölcsízt, főzeléket, ivólevet készíthetünk, sőt bort is erjeszthetünk belőle. Ne vágjuk, hanem törjük a levélnyelet, majd húzzuk le a héját és aprítsuk fel kisebb darabokra. A főzésnél vigyázzunk, mert könnyen széteshet. A neten számos recept kelleti magát, érdemes bármelyiket elkészíteni.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

alaptakarmány

az az adag, amelyet bizonyos állatcsoport minden egyede — termelésétől függetlenül... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.7