fotoszintézis

fotoszintézis

hirdetes

a napfény energiájával a növényekben végbemenő felépítő folyamat. A napfény energiájából a Föld felszínére jutó sugárzás egy része, a 400—800 nm hullámhosszúságú fény hasznosul. A Földre jutó fény részben közvetlen (közvetlen fény), részben szórt sugarakból (szórt fény) áll; a szórt fény előnye, hogy a fotoszintézishez legkedvezőbb vörös és narancs fény hullámaiból jóval többet tartalmaz, mint a közvetlen fény. A fotoszintézishez szükséges másik fontos tényező a szén-dioxid (C02); a levegő C02-tartalma igen kicsi, 0,03 térf%; az ettől való legkisebb eltérés is megváltoztatja a fotoszintézis mértékét. Csökkent C02-tartalmú környezetben a fotoszintézis mértéke is csökken, esetenként meg is állhat; a C02-koncentráció növekedésével a fotoszintézis kezdetben ugrásszerűen megnövekszik, majd lassul és egy meghatározott szinten folytatódik. Ha a fényerősség növekszik, a C02-koncentráció növekedése nagyobb mértékben fokozza a fotoszintézis mértékét. A fotoszintézis első szakasza az ún. fényszakasz, ebben megy végbe a fényenergia megkötése és a vízbontás (fotolízis). A fényenergiát a fényelnyelő pigmentek, a fill-a-molekulák és a karotinoidokhoz tartozó karotin és xantofill, kötik meg. A fény fotonjainak energiáját átveszik, így a molekulák bizonyos elektronjai (atom) nagyobb energiatartalmú pályára kerülnek, gerjesztett állapotba jut a molekula, amely állapot igen rövid ideig tart. A gerjesztett molekulák energiadús állapotukban könnyen reagálnak más molekulákkal, azoknak elektronokat adnak át. A fotoszintézisben a leadott elektronok egy elektronszállító rendszerbe jutnak, a fényenergiát a pigmentek több száz molekulából álló rendszer formájában veszik föl, de ezek közül csak néhány áll közvetlen kapcsolatban az elektronszállító rendszerrel, főleg a klorofill-a-molekulák. A fényenergiának kém. energiává való átalakításában a növények sejtjeiben két, egymással kapcsolatban álló fotoszisztéma (fotorendszer) vesz részt: az I. fotoszisztéma a hosszúhullámú vörös fény, a II. fotoszisztéma a rövidebb hullámhosszú fény fotonjait veszi föl. A fotoszisztémák adják le az elektronjaikat; a II. fotoszisztéma leadott elektronjai az elektronszállító rendszeren keresztül az I. fotoszisztémához továbbítódnak, innen pedig a következő szállító rendszer közvetítésével a NADP-molekulára tevődnek át. A fotolízisben keletkező 02-molekula eltávozik (fotoszintetikus oxigén), a H+-ionokat a NADP-molekula megköti, NADPH-molekulává redukálódik. A NADPH-molekula segítségével a levegőből fölvett C02 egy körfolyamatban szénhidrátokká redukálódik, ez a fotoszintézis ún. sötétszakasza. A körfolyamatban keletkezik a glükóz, majd ebből a keményítő. A nagy energiatartalmú szerves vegyületek keletkezése energiát igénylő folyamat, az ehhez szükséges energiát elsődlegesen a fényenergia adja, az átalakulása folyamán termelődő ATP- (makroerg vegyületek), és NADPH- molekula formájában. A fotoszintézis a legnagyobb mennyiségű biol. anyagképző folyamat a Földön; a földi élet alapja, termékei a mai egész élővilág élelmi láncának kiindulását képezik.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról

Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról

A ritkán emlegetett naspolyák kisméretű fák csinos virágokkal. Ezek a szívós, betegségeknek ellenálló növények ízükben és állagukban az almapüréhez hasonlító...

Bemutatjuk a madárbirset

Meseszép színekben pompázik a madarak kedvence – A madárbirs bemutatása

A kerti madárbirs ősszel nagyon kitűnik a többi növény közül hála karmazsinvörös levélszínének és apró, vörös bogyóinak. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a...

9 érdekesség, amiket eddig nem tudtál az orchideákról

9 érdekesség, amiket eddig nem tudtál az orchideákról

Az orchideák, más néven kosborfélék közkedveltek gyönyörű virágjaik miatt. Sokan mégsem tudják, hogy milyen különleges növények is valójában!

Magyar szőlőfajták – Büszkeségeink a magyar szőlőfajták!

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

A magyar szőlőfajták messze földön híressé váltak, ez pedig nem is véletlen. Mostani cikkemben bemutatom nektek azokat a szőlőfajtákat, amikre hihetetlenül büszkék lehetünk,...

Gesztenyesütés otthon

Itt a gesztenyeszezon! Süssük meg!

Én még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné a sült gesztenye illatát vagy éppen az ízét. Számomra a legkedvesebb eledel így ősszel, ha tehetem, akkor mindig...

Így mentsd meg a beteg orchideát

Mitől sárgulnak az orchidea levelei, és mit lehet tenni ellene?

Rengeteg kérdés érkezett be hozzánk, a legtöbb arra irányult, hogy mit lehet tenni akkor, ha az orchidea levele egyszer csak semmi ok nélkül el kezd sárgulni. Mostani cikkemben erre...

Széncinege

A széncinege sötét oldala

A széncinege az egyik legkedveltebb és legismertebb madár, gyakran feltűnnek a madáretetőknél is. Korábban is beszámoltak már a széncinegék rémtetteiről, de egy finn...

Az óriástobozú fenyő bemutatása

Emberfejnagyságú tobozokat terem a különleges fenyő

Elképesztő méretű tobozokat terem egy különleges fenyőfajta, ami ráadásul Magyarországon is megtalálható. Mostani cikkemben a Pinus coulteri, vagy másnéven az Óriástobozú...

Nyest ellen hatékonyan

Az autók rémálma, támad a nyest – Így védekezhetsz ellene!

Rengeteg gondot okoznak sajnos, tönkreteszik az autókat, megtámadják a háziállatokat, igazából ezek a ragadozó állatok azok közé tartoznak, amik nagyon megkeseríthetik az...

Minden, ami dracéna

A dracéna bemutatása, gondozása, növényvédelme

Lassan elmúlnak a melegebb napok, ezért jellemzően több szobanövényt mutatunk be nektek ilyenkor, mivel a hidegebb időben sem hagyjuk abba a kertészkedést, csak éppenséggel...

Így készül az igazi sült tök

Szerény, de isteni csemege – így készül a sült tök!

Egy nagyon szerény, számomra viszont annál kedvesebb étel készítését mutatom most meg nektek. Régen még lehetett vele találkozni a különféle utcai árusoknál, én viszont...

Tudj meg mindent az orchidea átültetéséről

Mikor és hogy ültessük át az orchideát? – Szakértőnk válaszol!

Korábban csak jól felszerelt meleg-, és üvegházakban lehetett találkozni orchideákkal, manapság viszont már eljutottunk odáig, hogy bárki nyugodtan belevághat e csodálatosan...