fotoszintézis

Kiszállító és termelő kereső

fotoszintézis

hirdetes

a napfény energiájával a növényekben végbemenő felépítő folyamat. A napfény energiájából a Föld felszínére jutó sugárzás egy része, a 400—800 nm hullámhosszúságú fény hasznosul. A Földre jutó fény részben közvetlen (közvetlen fény), részben szórt sugarakból (szórt fény) áll; a szórt fény előnye, hogy a fotoszintézishez legkedvezőbb vörös és narancs fény hullámaiból jóval többet tartalmaz, mint a közvetlen fény. A fotoszintézishez szükséges másik fontos tényező a szén-dioxid (C02); a levegő C02-tartalma igen kicsi, 0,03 térf%; az ettől való legkisebb eltérés is megváltoztatja a fotoszintézis mértékét. Csökkent C02-tartalmú környezetben a fotoszintézis mértéke is csökken, esetenként meg is állhat; a C02-koncentráció növekedésével a fotoszintézis kezdetben ugrásszerűen megnövekszik, majd lassul és egy meghatározott szinten folytatódik. Ha a fényerősség növekszik, a C02-koncentráció növekedése nagyobb mértékben fokozza a fotoszintézis mértékét. A fotoszintézis első szakasza az ún. fényszakasz, ebben megy végbe a fényenergia megkötése és a vízbontás (fotolízis). A fényenergiát a fényelnyelő pigmentek, a fill-a-molekulák és a karotinoidokhoz tartozó karotin és xantofill, kötik meg. A fény fotonjainak energiáját átveszik, így a molekulák bizonyos elektronjai (atom) nagyobb energiatartalmú pályára kerülnek, gerjesztett állapotba jut a molekula, amely állapot igen rövid ideig tart. A gerjesztett molekulák energiadús állapotukban könnyen reagálnak más molekulákkal, azoknak elektronokat adnak át. A fotoszintézisben a leadott elektronok egy elektronszállító rendszerbe jutnak, a fényenergiát a pigmentek több száz molekulából álló rendszer formájában veszik föl, de ezek közül csak néhány áll közvetlen kapcsolatban az elektronszállító rendszerrel, főleg a klorofill-a-molekulák. A fényenergiának kém. energiává való átalakításában a növények sejtjeiben két, egymással kapcsolatban álló fotoszisztéma (fotorendszer) vesz részt: az I. fotoszisztéma a hosszúhullámú vörös fény, a II. fotoszisztéma a rövidebb hullámhosszú fény fotonjait veszi föl. A fotoszisztémák adják le az elektronjaikat; a II. fotoszisztéma leadott elektronjai az elektronszállító rendszeren keresztül az I. fotoszisztémához továbbítódnak, innen pedig a következő szállító rendszer közvetítésével a NADP-molekulára tevődnek át. A fotolízisben keletkező 02-molekula eltávozik (fotoszintetikus oxigén), a H+-ionokat a NADP-molekula megköti, NADPH-molekulává redukálódik. A NADPH-molekula segítségével a levegőből fölvett C02 egy körfolyamatban szénhidrátokká redukálódik, ez a fotoszintézis ún. sötétszakasza. A körfolyamatban keletkezik a glükóz, majd ebből a keményítő. A nagy energiatartalmú szerves vegyületek keletkezése energiát igénylő folyamat, az ehhez szükséges energiát elsődlegesen a fényenergia adja, az átalakulása folyamán termelődő ATP- (makroerg vegyületek), és NADPH- molekula formájában. A fotoszintézis a legnagyobb mennyiségű biol. anyagképző folyamat a Földön; a földi élet alapja, termékei a mai egész élővilág élelmi láncának kiindulását képezik.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden a talajcseréről

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha...

Hasznos információk a komposztálásról

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk...

Védekezés a tripszek ellen

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és...

Neked is több almát kellene fogyasztanod

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Minden a kaktuszok teleltetéséről

Kaktuszok teleltetése

Hiszed vagy sem, még az olyan helyeken is lehetséges kaktuszt termeszteni, amelyekre hűvösebb telek jellemzőek – persze csak ha nem a saguaro óriáskaktuszokért fáj a szíved...

Mindent elmondok a begónia teleltetéséről

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

Mivel minden évben könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a begóniához, sokan meg sem próbálják átteleltetni ezt a növényt. Pedig nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy a...

Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...