fotoszintézis

fotoszintézis


a napfény energiájával a növényekben végbemenő felépítő folyamat. A napfény energiájából a Föld felszínére jutó sugárzás egy része, a 400—800 nm hullámhosszúságú fény hasznosul. A Földre jutó fény részben közvetlen (közvetlen fény), részben szórt sugarakból (szórt fény) áll; a szórt fény előnye, hogy a fotoszintézishez legkedvezőbb vörös és narancs fény hullámaiból jóval többet tartalmaz, mint a közvetlen fény. A fotoszintézishez szükséges másik fontos tényező a szén-dioxid (C02); a levegő C02-tartalma igen kicsi, 0,03 térf%; az ettől való legkisebb eltérés is megváltoztatja a fotoszintézis mértékét. Csökkent C02-tartalmú környezetben a fotoszintézis mértéke is csökken, esetenként meg is állhat; a C02-koncentráció növekedésével a fotoszintézis kezdetben ugrásszerűen megnövekszik, majd lassul és egy meghatározott szinten folytatódik. Ha a fényerősség növekszik, a C02-koncentráció növekedése nagyobb mértékben fokozza a fotoszintézis mértékét. A fotoszintézis első szakasza az ún. fényszakasz, ebben megy végbe a fényenergia megkötése és a vízbontás (fotolízis). A fényenergiát a fényelnyelő pigmentek, a fill-a-molekulák és a karotinoidokhoz tartozó karotin és xantofill, kötik meg. A fény fotonjainak energiáját átveszik, így a molekulák bizonyos elektronjai (atom) nagyobb energiatartalmú pályára kerülnek, gerjesztett állapotba jut a molekula, amely állapot igen rövid ideig tart. A gerjesztett molekulák energiadús állapotukban könnyen reagálnak más molekulákkal, azoknak elektronokat adnak át. A fotoszintézisben a leadott elektronok egy elektronszállító rendszerbe jutnak, a fényenergiát a pigmentek több száz molekulából álló rendszer formájában veszik föl, de ezek közül csak néhány áll közvetlen kapcsolatban az elektronszállító rendszerrel, főleg a klorofill-a-molekulák. A fényenergiának kém. energiává való átalakításában a növények sejtjeiben két, egymással kapcsolatban álló fotoszisztéma (fotorendszer) vesz részt: az I. fotoszisztéma a hosszúhullámú vörös fény, a II. fotoszisztéma a rövidebb hullámhosszú fény fotonjait veszi föl. A fotoszisztémák adják le az elektronjaikat; a II. fotoszisztéma leadott elektronjai az elektronszállító rendszeren keresztül az I. fotoszisztémához továbbítódnak, innen pedig a következő szállító rendszer közvetítésével a NADP-molekulára tevődnek át. A fotolízisben keletkező 02-molekula eltávozik (fotoszintetikus oxigén), a H+-ionokat a NADP-molekula megköti, NADPH-molekulává redukálódik. A NADPH-molekula segítségével a levegőből fölvett C02 egy körfolyamatban szénhidrátokká redukálódik, ez a fotoszintézis ún. sötétszakasza. A körfolyamatban keletkezik a glükóz, majd ebből a keményítő. A nagy energiatartalmú szerves vegyületek keletkezése energiát igénylő folyamat, az ehhez szükséges energiát elsődlegesen a fényenergia adja, az átalakulása folyamán termelődő ATP- (makroerg vegyületek), és NADPH- molekula formájában. A fotoszintézis a legnagyobb mennyiségű biol. anyagképző folyamat a Földön; a földi élet alapja, termékei a mai egész élővilág élelmi láncának kiindulását képezik.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
madagaszkári tűzvirágfa

A tűzvirágfa: egy madagaszkári csoda, ami pillanatok alatt megnő

A tűzvirágfa (Delonix regia), más néven flamboyán, a trópusi kertészek egyik leglenyűgözőbb díszfája. Ez a pompás növény Madagaszkárról származik és lángfaként is...

energiahasználat csökkentése a gazdaságban

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

A fenntarthatóságra való törekvés ma már nemcsak divat, hanem elengedhetetlen lépés minden gazdaság számára. Az energiahatékonyság növelése jelentős költségcsökkenést...

kroton színe

Kroton gondozási tippek: Így segíts neki a legszebb színekben ragyogni

A kroton (Codiaeum variegatum) nemcsak egzotikus szépségével hódít, hanem gazdag színpalettájával is, amely a lakás igazi ékkövévé teheti. Sárga, piros, narancssárga, zöld...

rozsdagomba fertőzés

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket és a füvet. Az őszi időszak nemcsak a természet színesedését hozza...

fekete retek receptek

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

A fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és ízletes ételeket ebből a kissé fűszeres, ám rendkívül tápláló zöldségből. A fekete retek...

cukorsüvegfenyő gondozása

A cukorsüvegfenyő gondozása részletesen: mi tehetünk a barnulás ellen

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Conica') egy közkedvelt dísznövény. A magyar kertek és teraszok szépsége lehet kompakt, szabályos, kúp alakú megjelenésével és lassú...

Őszi balkonláda beültetés ötletek

Őszi balkonláda beültetés: 5 hidegtűrő növény és kompozíciós ötletek

Őszi balkonláda beültetés során könnyedén varázsolhatunk színt és életet erkélyünkre a hidegebb hónapokban is. Ahogy a levelek sárgulnak, és a nyári virágok...

havasi eukaliptusz gondozása

Miért válaszd a havasi eukaliptuszt? Így lehet szép, illatos növényed

A havasi eukaliptusz (Eucalyptus gunnii) nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem illatos és sokoldalú növény is, amely kiválóan alkalmas beltéri és kültéri nevelésre egyaránt....

 karácsonyi kaktusz fonnyad

Ha a karácsonyi kaktusz fonnyad: tippek a megmentéséhez

Ha a karácsonyi kaktusz fonnyad, akkor érdemes utánajárni, hogy mi okozza a jelenséget és még időben rendbehozható a növény egészsége. Így a karácsonyi ünnepkör kezdetére...

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

Igyunk tejet vagy ne? Egészséges a tej vagy nem? Szívbetegség, rák, csontok egészsége. Sok ellentmondó információt kapunk, de most tiszta vizet öntünk a pohárba.

Hatékony talajfertőtlenítő szerek

Hatékony talajfertőtlenítő szerek: útmutató a megfelelő választáshoz

A talajfertőtlenítő szerek használata idén szinte megkerülhetetlen, hiszen a nyár kártevő és fertőzések terjedése tekintetében nagyon erős volt köszönhetően például az...

bio sertéstartás előnyei

Bio sertéstartás és GMO mentes hús: a természetes sertéshús titka

Az egészséges, természetes forrásból származó élelmiszerek iránti igény egyre nagyobb, és ezzel együtt nő az érdeklődés a bio gazdálkodás iránt is. A bio sertéstartás...