222 millió gesztenyementésre

222 millió gesztenyementésre

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2010 nyaráig tartó természetvédelmi beruházások sorozatába kezd az Ipoly Erdő Zrt. a Közép-Magyarországi Operatív Program támogatásával. A tervezet a Börzsöny, a Naszály és a Cserhát vidékén mintegy 200 helyszínt érint és 222 millió forintba kerül. Ebből az összegből csaknem 200 milliót vissza nem térítendő támogatásként nyert el az állami erdészeti cég.
222 millió gesztenyementésre

Magyarországon eddig nem volt példa arra, hogy az állami erdőkben a hagyományosan zajló erdészeti tevékenység mellett természetvédelmi munkát is európai uniós pályázat segített volna – mondta el Haraszti Gyula, a cég vezérigazgató-helyettese.

A beruházások célja a lakosság környezettudatosságának erősítésére. Emellett a régió turisztikai vonzerejének fenntartható fejlesztése, a természetvédelem ösztönzése, a természeti környezetben korábban keletkezett károk helyreállítása is kiemelt cél, csakúgy, mint az életképesség növelése a Nagymaros mellett, a Fehér-hegy 3,5 hektáros, helyi védettséget élvező szelídgesztenyésben.
Gáncs Viktor, a nagymarosi erdészet vezetője a helyszínen mutatta be azt a szelídgesztenye-mentő módszert, amit korábban a mecseki Zengővárkony és a Sopron melletti Ágfalva veszélyeztetett gesztenyeligeteiben már alkalmaztak. A fiatal erdész szakember tudományos munkásságának részét képezi a szelídgesztenye kéregrákja elleni védekezés. A betegség jeleként a fák kérgén mindenfelé látható vöröses elszíneződés – ez, amint körbeért, a szelídgesztenyefa halálát okozza –, illetve még most, a teljes lombfakadás után is ott vannak az előző évi, rozsdabarnára száradt levelek az ágakon...

Hirdetés


Ami magát a kezelést illeti, drasztikusnak tűnik, hiszen a fertőzött részeken átfúrják a fa kérgét, zselés állagú gyógyszert injektálnak rá, ezt pedig egy fedőanyaggal kenik le. A nagymarosi szelídgesztenye-mentés a fenti program része

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

háromvonalas hibrid

hármas keresztezés, alakulásának a gazd. állatok küllemi elbírálásában van jelentősége.... Tovább

Berettyóújfalui Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Berettyóújfalu Kossuth L. u. 31. 4100 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés