Hideg ellen: forralt bor

Hideg ellen: forralt bor

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Átmeneti enyhülés ide vagy oda, benne járunk a valódi télben. Hogy a hideg ellen mivel védekezzünk? Természetesen forralt borral! A borból és zamatos fűszerekből készíült italt tűz fölé tesszük, s szinte máris iható – mértékkel! –a finom serkentő és melegen tayírtó nedű. Szeretnénk hinni, hogy magyar találmány, de a világ számos pontján ismerik és készítik különféle módon.
Hideg ellen: forralt bor

Az ötlete valószínűleg úgy született, hogy a kevésbé „sikeres” borokat – kiöntés helyett – igyekeztek mindenféle fűszerrel megbolondítva ihatóvá tenni.

Természetesen a legnagyobb fogyasztói az északi népek. Német nyelvterületen Glühweinnek nevezik, a svédek glöggnek, Moldvában izvar néven ismerik. A franciák – hűen legendás könnyedségükhöz, eleganciájukhoz – vin chaud-nak, meleg bornak hívják e jellegzetes téli itókát.
Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy forralt bornak gyenge minőségű lőre is megfelel. Itt is fontos a minőség: a legjobbak a karcos, testes vörösborok. Alapszabály, hogy – nevével ellentétben – nem kell forralni, csak a hozzávalókkal együtt felmelegíteni. Hogy miért? Mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, s mire az ital felforr, elillan az alkohol...
A klasszikus alaprecept: egy üveg vörösbor, hat evőkanál cukor, egy rúd fahéj, szegfűszeg, narancshéj – de természetesen ízesíthetjük még sokféleképpen. Gyakran kevernek a forralt borhoz mézet, vaníliát, ánizst, gyömbért. A skandináv országokban általában adnak hozzá mandulát és mazsolát is. Ha pedig felvert tojást keverünk a kész italba, likőrszerű lesz – igaz, ez már nem is nevezhető forralt bornak… S persze vannak, akik egy kis brandyvel, vagy esetleg vodkával erősítik fel lélek- és testmelegítő hatását.
Kitűnő ital szabadtéri programokhoz, de a fűtött szobában is kellemes kortyolgatni – különösen így, az ünnepek közeledtével...

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

évelő gabona

számos ország, többek között az USA nemesítői fáradoznak azon, hogy évelő búza-, rozs-és... Tovább

hegyi tarka marhák

Európa egyik legjelentősebb fajtaköre, amely iránt kiváló hústermelése miatt a tengerentúli... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés