Az előző évi áttelelő bábok száma kicsi volt és a tél folyamán egy részük elpusztult. Az első nemzedék rajzását a fénycsapdákkal nem észleltük. A tojásrakás, lárvakelés kedvezőtlen körülmények között

Amerikai fehér medvelepke periódikus jelentés 2006, várható helyzet 2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

ONTSZ
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az előző évi áttelelő bábok száma kicsi volt és a tél folyamán egy részük elpusztult. Az első nemzedék rajzását a fénycsapdákkal nem észleltük. A tojásrakás, lárvakelés kedvezőtlen körülmények között zajlott le. Az első a hernyófészkeket június közepétől találtuk meg, helyenként a klasszikus „medvelepkés helyeken” (megye déli része, Taktaköz) az út menti fákon 1-2 fészek is előfordult.
Amerikai fehér medvelepke periódikus jelentés 2006, várható helyzet 2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
AMERIKAI FEHÉR MEDVELEPKE (HYPHANTRIA CUNEA)Az előző évi áttelelő bábok száma kicsi volt és a tél folyamán egy részük elpusztult. Az első nemzedék rajzását a fénycsapdákkal nem észleltük. A tojásrakás, lárvakelés kedvezőtlen körülmények között zajlott le. Az első a hernyófészkeket június közepétől találtuk meg, helyenként a klasszikus „medvelepkés helyeken” (megye déli része, Taktaköz) az út menti fákon 1-2 fészek is előfordult. A közterületek, az egyéb területek (szórvány kertek, útszéli fasorok) 3,4 %-án gyenge fertőzöttséget regisztráltunk, a gyümölcsösökben nem volt kártétel.
Hirdetés
A második generáció kirepülését augusztus 2-ától észleltük, a lepkét 1 példányban fogta a mezőkövesdi fénycsapda; a II. generáció esetében is gyenge rajzást tapasztaltunk. A hernyófészkek a hónap közepétől jelentek meg a szórvány kertekben és Pácin, Györgytarló, Páterhomok, Mezőcsát, Gelej, Taktakenéz térésgében az útszéli fákon 1-2 db hernyófészek/fa fordult elő. A rajzás rövid ideig tartott, azonban a tojásrakás, lárvakelés kedvezőbb körülmények között zajlott le. A fertőzés nagyobb kiterjedésű volt, mint az első generáció esetén. A Bodrogköz, Taktaköz és a megye déli része a vizsgált közterületek 5,3 %-án, a gyümölcsösök 1,65 %-án fordult elő 1- 1 hernyófészek fánként.
Hirdetés
Az áttelelő népesség az átlagosnál kisebb; gyengébb kirajzás várható, de optimális környezeti feltételek esetén a Bodrog- és Taktaközben, valamint a megye déli részén a hernyók jelentősebb kártételt is okozhatnak.Miskolc, 2006. november 20.Dr. Gyulainé Garai Adrienneelőrejelző

Forrás: ONTSZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

fajta-előállítás

az a nemesítési tevékenység, amelynek eredményeként új, hasznos tulajdonságokat hordozó és... Tovább

kényszermozgások

olyan mozgások (pl. körmozgás, hátrálás, gurulás), amelyeket az állat a külső... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés