notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Időt nyertek a termálvizet használó kertészetek

Hirdetés

Időt nyertek a termálvizet használó kertészetek

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egyelőre időt nyertek a termálvizet használó kertészetek azzal, hogy a múlt héten a köztársasági elnök aláírta a vízgazdálkodási törvényt módosító jogszabályt, amely egyedi elbírálás alapján lehetőséget ad a termálvíz- kitermelőknek, hogy a vízügyi hatóságtól egyedi felmentést kaphassanak a visszatáplálás alól.
Időt nyertek a termálvizet használó kertészetek

A vízvisszasajtolás kötelességére három év haladékot kaphatnak a kertészetek - mondta Csikai Miklós, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A szakember csütörtöki, a Zrt. Szent László kertészetében tartott sajtótájékoztatóján elmondta: bár haladékot kaptak, megnyugodni nincs ok, továbbra is azon dolgoznak majd, hogy végleges megoldás szülessen a vízvisszasajtolásra.
A vezető hozzátette: hatvan nap áll rendelkezdésre az átmeneti felmentés megkérésére a kötelező visszasajtolás alól azoknak, akiknek van vízjogi engedélyük és mezőgazdasági célja használják a vizet. Az engedélyt kutanként kell megkérni.


A szentesi kertészet negyven éve dolgozik a termálvízzel. A húsz kút által termelt energiával harminc hektár üvegházat fűtenek, de a kertészeti hasznosításon túl az Árpád Zrt.-ben szociális helyiségeket és baromfi telepet is fűtenek, emellett egy szárítót is működtetnek a termálvízzel. A tényleges növénytermesztés mellett a palántahozam több ezer embernek nyújt megélhetést- hangsúlyozta a vezető.

Hirdetés


A következő három év feladata az lesz, hogy egyben a visszasajtolás lehetőségéről is gondoskodjanak, hisz mostantól a visszasajtoló kút felállításának összege visszaigényelhető. Ma már van lehetőség arra, hogy egy visszasajtoló két kutat lásson el, így annak költsége valamivel több, mint háromszáz millió forint.
Emellett tovább folytatják a küzdelmet a végleges megoldásra, hogy a termálenergia méltó helyen maradjon meg az ország energia felhasználásában. Tízszeres energia felhasználásra volna lehetőség a tudósok szerint, mert természetes úton ennyit pótol vissza a környezet, bár a teljes vízkészletről nincsenek adatok - mondta Csikai Miklós hozzátéve: ezért ezt az energiafelhasználást kellene előtérbe helyezni Magyarországon, ennek a fejlesztését kellene sürgetni.

Hirdetés


Szirbik Imre (MSZP) a város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: törvényjavaslatáról kétszer is szavazott az országgyűlés, hiszen a köztársasági elnök első alkalommal visszaküldte azt. A javaslat megszületéséhez sokban hozzájárult Gyurcsány Ferenc 2007-ben, Szentesen tett látogatása. Az akkori miniszterelnök meghallgatva az Árpád-Agrár Zrt. munkatársait megbízta a Magyar Tudományos Akadémiát termálkincs és a vízvisszasajtolás problematikájának vizsgálatával.


A szakemberek szerint a Dél-Alföldön mintegy háromszáz termálkút működik, melyek energiáját elsősorban a mezőgazdaságban hasznosítják.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

életkori szakaszok

az élőlények egyedi élete nem egyenes vonalú, hanem szakaszos. Az életkori szakaszok... Tovább

általános állattenyésztés

az alkalmazott biológia egyik ága, amely tágabb értelemben az ->állattenyésztés módszereit... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 4.7