baromfi

Kiszállító és termelő kereső

baromfi

hirdetes

a tenyésztett szárnyas állatokat összefoglaló néven b.-nak nevezik; ezek a tyúk-, a pulyka-, a kacsa-, a lúd-, a páva-, a gyöngytyúk- és a galambfajok. A b. külleme jelentősen különbözik más háziállatfajokétól; a szájszervük csőrré alakult, ami az alsó és felső ajak elszarusodott bőrének felel meg, csontos alappal. A fejen bőrfüggelékek találhatók, amit a tyúkféléknél taréjnak, ül. áll- és füllebenynek neveznek; ezek a kakasokon fejlettebbek. A gyöngyös bőrfüggelékét sisaknak és állebenynek, a pulykáét arc-, áll- és nyaklebenynek nevezik. A törzs formája, izmoltsága fajonként, és azon belül a termelési iránynak megfelelően változik. A láb bőre elszarusodott, pikkelyekkel borított; a víziszárnyasok ujjai között úszóhártya található. Az ujjak közül 3 előreáll, egy hátra. Az utolsó ujjpercen található a karom. A testet a különböző alakú, színű, szerkezetű és nagyságú ->tollakból felépülő tollazat fedi, ami fajonként, fajtánként, ivaronként és testtájéktól függően is változik. A b. testét a tollazat alatt a vékony, puha bőr borítja, amelyben az emlősöktől eltérően sem faggyú-, sem verejtékmirigyek nincsenek. A fartőmirigyek zsírszerű váladéka a toll védelmét szolgálja. A bőr fehér, sárga, palaszürke v. fekete lehet. A b. pigmentszegény bőrének színét a takarmányokban levő természetes és mest. festékanyagokkal befolyásolni lehet. A kifejlett b. tollazatát évente egyszer (május és november között) vedli, majd új tollat növeszt. Vedléskor a tyúkok beszüntetik a tojásrakást, lanyhul az ivari életük. Üzemi viszonyok között az elhúzódó, spontán vedléseket megelőzendő, mest. vedletést alkalmaznak. A b.-t húsáért, tojásáért, tolláért, ritkábban sportcélok miatt tenyésztik. A b. hústermelése nagymértékben függ a fajtól, fajtától, az ivartól, a kortól, továbbá a tartási és takarmányozási viszonyoktól. A tyúk, pulyka és gyöngyös ún. fehér húst, a kacsa és lúd ún. barna húst termel. Má a lédús, porhanyós, finom rostú hús a keresett, ezért egyre fiatalabb egyedek kerülnek vágásra. A b.-fajok húsa táplálóbb, fehérjében dúsabb, zsírja könnyebben emészthető, mint más gazd. állaté. A zsírtermelés fokozására, a májtömeg növelésére a kacsát és a ludat tömik. A tömés a kacsa esetében 2 hétig, a ludaknál 4 hétig tart. A tyúkfélék tolla kevésbé értékes, míg a víziszárnyasok ->tépéskor nyert fehér tolla keresett. A b. trágyája értékes, minden mg. és kertgazd. kultúrában felhasználható. A b. takarmányozásának elve fajonként is eltérő. Általában koncentrált takarmányt, elsősorban abrakot igényelnek. A pulyka, a gyöngyös szívesen fogyasztja a rovarokat, magvakat, a lúd jól értékesíti a legelt füvet. Nagyüzemekben minden b.-fajnak keveréktakarmányokat adnak.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Hasznos tudnivalók a pozsgafáról

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

Érdemes neked is szerezned egy pozsgafát, ugyanis nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, ráadásul úgy működik, mint egy igazi pénzmágnes! Mutatom, hogy gondozd helyesen! 

Őszi koszorú készítése

Készítsünk csodaszép őszi koszorút percek alatt!

Habár a hőmérő még nem egészen árulkodik erről, az ősz tagadhatatlanul is beköszöntött hazánkban. Sokan már tűkön ülve várják, hogy a fák levelei felvegyék az ilyenkor...

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni...

Paprikák tartósítása

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

A paprikák sokoldalú gyümölcsök, amikből sokan előszeretettel termesztenek nagyobb mennyiségekben kertjükben. Vannak azonban olyan évek, amikor az ember nem tudja, vagy nem akarja...

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

Karácsonyi kaktusz gondozása

Habár a karácsonyi kaktusz több néven is ismert (például húsvéti kaktuszként), a növény tudományos neve, „Schlumbergera bridgesii”. Ez a népszerű, télen virágzó...

Termesszünk sikeresen málnát

Málnatermesztési kisokos mindenkinek

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcsünkről fogunk most beszélni, ami nem más, mint a málna! És hogy miért éppen most? Mert ősszel kell telepítenünk a málnatöveket ahhoz,...

Minden az örökzöldekről

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

Az örökzöld fákat egész évben zöld leveleikért és kecses formájukért tartják nagy becsben. Ha megfelelő helyre ültetik őket, valójában nem igényelnek túl sok...

Minden a banánfa teleltetéséről

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

Ha úgy döntöttél, hogy banánfát szeretnél nevelni birtokodon, akkor bizonyára utána néztél már annak is, hogy ezek a trópusi növények nem feltétlenül tűrik jól azt a téli...

Tudj meg mindent a levendula metszéséről

Hogyan metsszük a levendulát?

Szívósságának és hosszú virágzási szezonjának köszönhetően ezt a napsütést és szárazságot is jól tűrő félcserje tűrőképessége és jellegzetes, utánozhatatlan illata...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Szőlőlekvár készítésének menete

Szőlőlekvár készítése

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit...