baromfi

baromfi

hirdetes

a tenyésztett szárnyas állatokat összefoglaló néven b.-nak nevezik; ezek a tyúk-, a pulyka-, a kacsa-, a lúd-, a páva-, a gyöngytyúk- és a galambfajok. A b. külleme jelentősen különbözik más háziállatfajokétól; a szájszervük csőrré alakult, ami az alsó és felső ajak elszarusodott bőrének felel meg, csontos alappal. A fejen bőrfüggelékek találhatók, amit a tyúkféléknél taréjnak, ül. áll- és füllebenynek neveznek; ezek a kakasokon fejlettebbek. A gyöngyös bőrfüggelékét sisaknak és állebenynek, a pulykáét arc-, áll- és nyaklebenynek nevezik. A törzs formája, izmoltsága fajonként, és azon belül a termelési iránynak megfelelően változik. A láb bőre elszarusodott, pikkelyekkel borított; a víziszárnyasok ujjai között úszóhártya található. Az ujjak közül 3 előreáll, egy hátra. Az utolsó ujjpercen található a karom. A testet a különböző alakú, színű, szerkezetű és nagyságú ->tollakból felépülő tollazat fedi, ami fajonként, fajtánként, ivaronként és testtájéktól függően is változik. A b. testét a tollazat alatt a vékony, puha bőr borítja, amelyben az emlősöktől eltérően sem faggyú-, sem verejtékmirigyek nincsenek. A fartőmirigyek zsírszerű váladéka a toll védelmét szolgálja. A bőr fehér, sárga, palaszürke v. fekete lehet. A b. pigmentszegény bőrének színét a takarmányokban levő természetes és mest. festékanyagokkal befolyásolni lehet. A kifejlett b. tollazatát évente egyszer (május és november között) vedli, majd új tollat növeszt. Vedléskor a tyúkok beszüntetik a tojásrakást, lanyhul az ivari életük. Üzemi viszonyok között az elhúzódó, spontán vedléseket megelőzendő, mest. vedletést alkalmaznak. A b.-t húsáért, tojásáért, tolláért, ritkábban sportcélok miatt tenyésztik. A b. hústermelése nagymértékben függ a fajtól, fajtától, az ivartól, a kortól, továbbá a tartási és takarmányozási viszonyoktól. A tyúk, pulyka és gyöngyös ún. fehér húst, a kacsa és lúd ún. barna húst termel. Má a lédús, porhanyós, finom rostú hús a keresett, ezért egyre fiatalabb egyedek kerülnek vágásra. A b.-fajok húsa táplálóbb, fehérjében dúsabb, zsírja könnyebben emészthető, mint más gazd. állaté. A zsírtermelés fokozására, a májtömeg növelésére a kacsát és a ludat tömik. A tömés a kacsa esetében 2 hétig, a ludaknál 4 hétig tart. A tyúkfélék tolla kevésbé értékes, míg a víziszárnyasok ->tépéskor nyert fehér tolla keresett. A b. trágyája értékes, minden mg. és kertgazd. kultúrában felhasználható. A b. takarmányozásának elve fajonként is eltérő. Általában koncentrált takarmányt, elsősorban abrakot igényelnek. A pulyka, a gyöngyös szívesen fogyasztja a rovarokat, magvakat, a lúd jól értékesíti a legelt füvet. Nagyüzemekben minden b.-fajnak keveréktakarmányokat adnak.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készíts télen is lekvárt

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...

Hóvirág ültetése ősszel

Hóvirág ültetése

Az egyik legszebb növény a hóvirág, számomra az egyik legkedvesebb. És eljött az ideje az ültetésének. A most következő cikkben bemutatom nektek ezt a mesés növényt és...

Minden a tűztövisről

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Ősszel is lehet csodaszép a kertünk, csak olyan növényeket kell tartunk, amik ilyenkor pompáznak. Az egyik ilyen meseszép növény a tűztövis, tudom, sokan nem szeretik, de rengeteg...

Szakértői tanácsok a gyümölcsbokrok telepítéséhez

Itt az ideje a gyümölcsbokrok telepítésének!

A gyümölcsbokrok telepítése minden szempontból tökéletes választás, mivel ezek a bogyósok nem igényelnek nagy helyet, gyorsan termőre fordulnak, és isteni finom, vitaminokban...

A lehullott falevelek komposztálása

Komposztáljuk a lehullott faleveleket – Tavasszal hálás leszel érte!

Itt az ősz, vele együtt megérkezett a lombhullás időszaka is, a kertbarátok pedig megkezdik összegyűjteni a lehullott leveleket, ki-ki a maga módján. Mostani cikkemben elmondom,...

Mi szükséges a kivitermesztéshez?

A magyar kertekben is megterem a kivi - Szakértői tanácsok a termesztéshez

A kivi az egyik legegyedibb gyümölcsfajta, ami csak létezik – különleges ízének köszönhetően sokak kedvence, és a legtöbben magában, gyümölcssalátában, vagy...

Ezekkel ne etesd a madarakat

Mivel NEM szabad vadmadarakat etetni télen?

Minden lelkiismeretes kerttulajdonos igyekszik biztosítani a kertjébe érkező madarak biztonságát és jólétét. Leggyakrabban ezt madárházakkal, etetőkkel vagy fürdőhelyekkel...

Itt az ideje, hogy elkészítsük ezeket a körtés finomságokat!

Az ősz legfinomabb gyümölcse – A körte felhasználási módjai

A körtét mindenki ismeri. Van belőle kicsi és nagy, sárga, zöld, vörösesbarna, szabályos formájú, sőt egészen torz példányokat is produkál a természet. Rendkívül...

A csombókos harangozómadár a világ leghangosabbja

A világ legzajosabb madara – Nem hiszed el, mekkora hangja van!

Elképesztő, mennyire lármás a világ leghangosabb madarának tartott csombókos harangozómadár. Mostani cikkemben ezzel a különleges állattal ismerkedhettek meg, ráadásul egy...

Bemutatom nektek a Schisandrát

Ötízű gyümölcs, Életbogyó – Bemutatkozik a Schisandra!

Magyarországon sajnos csak kevesen ismerik a Schisandrát, vagy másnéven a kínai kúszómagnóliát, pedig egy nagyon különleges növény, mostani cikkemben mindent elmondok róla...

Ne dobd ki az évelőket, ha jön a hideg!

Ne dobd ki az évelőket, így teleltetheted át őket!

Nem kell kidobnod az évelőket akkor sem, ha közeleg a hidegebb időszak. Mostani cikkemben elmondom, mit kell tenned ahhoz, hogy az évelők átvészeljék a telet és tavasszal még...

A különleges fekete alma

Tényleg létezik a fekete alma – Ismerd meg te is!

Mostani cikkemben a világ egyik legkülönlegesebb almafajtáját mutatom be nektek, ami nem más, mint a „Black Diamond”, azaz a Fekete Gyémánt. Nem véletlenül kapta ezt a...