baromfi
a tenyésztett szárnyas állatokat összefoglaló néven b.-nak nevezik; ezek a tyúk-, a pulyka-, a kacsa-, a lúd-, a páva-, a gyöngytyúk- és a galambfajok. A b. külleme jelentősen különbözik más háziállatfajokétól; a szájszervük csőrré alakult, ami az alsó és felső ajak elszarusodott bőrének felel meg, csontos alappal. A fejen bőrfüggelékek találhatók, amit a tyúkféléknél taréjnak, ül. áll- és füllebenynek neveznek; ezek a kakasokon fejlettebbek. A gyöngyös bőrfüggelékét sisaknak és állebenynek, a pulykáét arc-, áll- és nyaklebenynek nevezik. A törzs formája, izmoltsága fajonként, és azon belül a termelési iránynak megfelelően változik. A láb bőre elszarusodott, pikkelyekkel borított; a víziszárnyasok ujjai között úszóhártya található. Az ujjak közül 3 előreáll, egy hátra. Az utolsó ujjpercen található a karom. A testet a különböző alakú, színű, szerkezetű és nagyságú ->tollakból felépülő tollazat fedi, ami fajonként, fajtánként, ivaronként és testtájéktól függően is változik. A b. testét a tollazat alatt a vékony, puha bőr borítja, amelyben az emlősöktől eltérően sem faggyú-, sem verejtékmirigyek nincsenek. A fartőmirigyek zsírszerű váladéka a toll védelmét szolgálja. A bőr fehér, sárga, palaszürke v. fekete lehet. A b. pigmentszegény bőrének színét a takarmányokban levő természetes és mest. festékanyagokkal befolyásolni lehet. A kifejlett b. tollazatát évente egyszer (május és november között) vedli, majd új tollat növeszt. Vedléskor a tyúkok beszüntetik a tojásrakást, lanyhul az ivari életük. Üzemi viszonyok között az elhúzódó, spontán vedléseket megelőzendő, mest. vedletést alkalmaznak. A b.-t húsáért, tojásáért, tolláért, ritkábban sportcélok miatt tenyésztik. A b. hústermelése nagymértékben függ a fajtól, fajtától, az ivartól, a kortól, továbbá a tartási és takarmányozási viszonyoktól. A tyúk, pulyka és gyöngyös ún. fehér húst, a kacsa és lúd ún. barna húst termel. Má a lédús, porhanyós, finom rostú hús a keresett, ezért egyre fiatalabb egyedek kerülnek vágásra. A b.-fajok húsa táplálóbb, fehérjében dúsabb, zsírja könnyebben emészthető, mint más gazd. állaté. A zsírtermelés fokozására, a májtömeg növelésére a kacsát és a ludat tömik. A tömés a kacsa esetében 2 hétig, a ludaknál 4 hétig tart. A tyúkfélék tolla kevésbé értékes, míg a víziszárnyasok ->tépéskor nyert fehér tolla keresett. A b. trágyája értékes, minden mg. és kertgazd. kultúrában felhasználható. A b. takarmányozásának elve fajonként is eltérő. Általában koncentrált takarmányt, elsősorban abrakot igényelnek. A pulyka, a gyöngyös szívesen fogyasztja a rovarokat, magvakat, a lúd jól értékesíti a legelt füvet. Nagyüzemekben minden b.-fajnak keveréktakarmányokat adnak.
A hársméz gyógyító ereje: ilyen fantasztikus tulajdonságai vannak
A hársméz olyan mézfajta, melyet számos gyógyászati tulajdonsága miatt érdemes kiemelten figyelembe venni. Ez a méz a selyemfűmézzel együtt a legjobbak közé tartozik a...
Mit gondol egy méhész az Ukrajnából érkező mézről?
A legfontosabb dologgal szeretném kezdeni, még pedig azzal, hogy nagyon elszomorít az a háborús helyzet, ami a szomszédságunkban van. Cikkemmel semmiképp sem akarok politizálni,...
Így készül a méhek kincse: a propolisz
A propolisz, más néven méhszurok, a méhek által gyűjtött gyantaszerű anyag, melyet a kaptár védelmére és fertőtlenítésére használnak. Számos jótékony hatással bír az...
Melyik mézfajta mire jó? – egy méhész most elmagyarázza!
Hazai kistermelő méhészként örömmel mutatja be neked Horváth Csaba méhész a méhek és a természet közös ajándékát, a folyékony aranyat, a mézet. Ebben a...
Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra
Itt a tavasz, és ezzel együtt kezdenek nyílni a szebbnél szebb virágok is. Kutyatartóként azonban nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is...
A március izgalmas hónap a méhészeknek, mutatjuk miért
A méhészek számára a tavasz egy igazi versenyfutás az idővel. A méhek, a virágok és az időjárás állandó figyelése mellett etetésre, szűkítésre, a méhek szaporodásának...
500 iskolában tartanak oktatásokat az erdészettel kapcsolatban
A természet csodálatos, amit leginkább erdőjárás közben lehet megtapasztalni. Szerencsére a most elindított program keretein belül pont erről fognak beszélni a legkisebbeknek az...
A paulowniákról (császárfáról) szakszerűen 2.rész
Köszöntelek a Paulowniákról szakszerűen cikksorozat második részében! Ha még nem tetted, kérlek, olvasd el az első részt a teljes kép érdekében. Az előző részben már...
Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat
A kutyák, mint bármely más állatfaj, számos parazitafajnak lehetnek kitéve, melyek nemcsak kellemetlenséget okoznak, de komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek –...
A díszkertek királynői: ezt kell tudnod a levenduláról és rózsáról
Ebben a cikkben Kósa Dániel kertész kalauzolásával betekintést nyerünk a rózsák és levendulák bűvöletes világába. Megismerjük a legfontosabb tudnivalókat a fajtáikról,...
Ezért vegyél termelői mézet a bolti helyett
A tavasz illata már a levegőben, a méhek szorgosan gyűjtik a nektárt, a FrissMéz webáruház polcain pedig sorakoznak a legfinomabb méhészeti termékek. Ismerd meg a magyar méz...
Így locsold a tavaszi hagymás virágokat
A hagymás növények, mint például a jácint, nárcisz vagy tulipán gondozása során a locsolásuknál több fontos szempontot is figyelembe kell venni, hogy egészségesek és boldogok...