Bizonyos élelmiszerek aflatoxinnal való szennyezõdésének kockázata miatti különleges feltételekrõl

Kiszállító és termelő kereső

106/2008. (VIII. 22.) FVM rendelet

hirdetes

Bizonyos élelmiszerek aflatoxinnal való szennyezõdésének kockázata miatti különleges feltételekrõl szóló 4/2008. (I. 12.) FVM rendelet módosításáról.


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (7) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § e) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következõket rendelem el:
1. § A bizonyos élelmiszerek aflatoxinnal való szennyezõdésének kockázata miatti különleges feltételekrõl szóló 4/2008. (I. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése a következõ h) ponttal egészül ki, egyidejûleg a bekezdés bevezetõ szövegében az "a)-g)" szövegrész helyébe az "a)-h)" szövegrész, a "b)-g)" szövegrész helyébe a "b)-h)" szövegrész lép:
[A rendelet hatálya - kivéve az 5 kg bruttó tömeget meg nem haladó élelmiszer-szállítmányokat - az a)-h) pontban felsorolt termékekre, illetve a b)-h) pontban felsorolt termékekbõl készült vagy azokat jelentõs mennyiségben tartalmazó feldolgozott és összetett élelmiszerekre (a továbbiakban együtt: termékek) terjed ki:]
"h) az Amerikai Egyesült Allamok területén termesztett az Amerikai Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma által ellenõrzött következõ termékek:
1. a 1202 10 90, illetve a 1202 20 00 KN-kód alá tartozó földimogyoró;
2. a 2008 11 94 KN-kód alá tartozó földimogyoró (1 kg nettó tömeget meghaladó közvetlen kiszerelés esetén), illetve a 2008 11 98 KN-kód alá tartozó földimogyoró (1 kg nettó tömeget meg nem haladó közvetlen kiszerelés esetén);
3. a 2008 11 92 KN-kód alá tartozó pörkölt földimogyoró (1 kg nettó tömeget meghaladó közvetlen kiszerelés esetén), illetve a 2008 11 96 KN-kód alá tartozó pörkölt földimogyoró (1 kg nettó tömeget meg nem haladó közvetlen kiszerelés esetén)."
2. § Az R. 5. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:
"5. § (1) A termékek behozatala csak az e rendeletben leírt eljárás szerint, a (2)-(7) bekezdésben foglaltak teljesülése esetén engedélyezhetõ.
(2) Az 1. § (1) bekezdés a)-g) pontjában meghatározott élelmiszer-szállítmány a kijelölt behozatali helyeken csak akkor léptethetõ be, ha azt a 3. számú mellékletben szereplõ minta szerint kiállított egészségügyi bizonyítvány, valamint az azt alátámasztó mintavételi és vizsgálati eredményeket tartalmazó okmány kíséri, amelyeket az alábbi hatóságok valamelyike állított ki:
a) a Brazíliából származó termékek esetén a Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA);
b) a Kínából származó termékek esetében a Kínai Népköztársaság a Be- és Kiléptetési Ellenõrzések és a Karantén Állami Igazgatósága (State Administration for Entry-Exit inspection and Quarantine);
c) az Egyiptomból származó termékek esetében az Egyiptomi Mezõgazdasági Minisztérium (Egyptian Ministry of Agriculture);
d) az Iránból származó termékek esetében az Iráni Egészségügyi Minisztérium (Iranian Ministry of Health);
e) a Török Köztársaságból származó termékek esetében a Mezõgazdasági és Vidékügyi Minisztérium Védekezési és Ellenõrzési Fõigazgatósága (General Directorate of Protection and Control of the Ministry of Agriculture and Rural Affairs);
f) az Amerikai Egyesült Államokból származó termékek esetében az Amerikai Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture).
(3) Az 1. § (1) bekezdés h) pontjában meghatározott élelmiszer-szállítmány a kijelölt behozatali helyeken csak akkor léptethetõ be, ha azt az 5. számú mellékletben szereplõ minta szerint kiállított mintavételi és vizsgálati eredményeket is tartalmazó vizsgálati bizonyítvány kíséri, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokból származó termékek esetében az Amerikai Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture - USDA) állított ki.
(4) A szállítmányért felelõs élelmiszer-ipari vállalkozó tanúsítja, hogy a (2) és (3) bekezdésben elõírt mintavételt és a minták vizsgálatát az élelmiszerek mikotoxintartalmának hatósági ellenõrzéséhez használandó mintavételi és elemzési módszerek megállapításáról szóló, 2006. február 23-i 401/2006/EK bizottsági rendelet rendelkezéseivel összhangban végezték el.
(5) Minden egyes élelmiszer-szállítmányon a (2) és (3) bekezdésben említett hatóságok által ellátott kódszámnak kell szerepelnie, amely megegyezik a hatósági mintavételi és vizsgálati eredményeire adott, valamint a (2) bekezdésben foglalt egészségügyi bizonyítványban és a (3) bekezdésben foglalt vizsgálati bizonyítványban feltüntetett kódszámmal. A szállítmányban lévõ minden zsákon vagy egyéb csomagolási formán ennek a kódszámnak kell szerepelnie.
(6) A (2) bekezdés szerinti egészségügyi bizonyítvány és a (3) bekezdésben foglalt vizsgálati bizonyítvány érvényességi ideje a kiállítástól számított legfeljebb négy hónap lehet.
(7) A vámhatóság gondoskodik arról, hogy a Magyar Köztársaság területén beléptetésre vagy szabad forgalomba bocsátásra szánt termékeket okmányellenõrzés alá vonják annak ellenõrzése érdekében, hogy azok a (2) bekezdésben elõírt egészségügyi bizonyítványra és (3) bekezdésben foglalt bizonyítványra, valamint a mintavételi és elemzési (vizsgálati) eredményekre vonatkozó elõírásnak megfelelnek-e. Ennek igazolása érdekében megkeresi a zöldség-gyümölcs ellenõrzõ hatóságot, amely a (2)-(6) bekezdésben foglaltak ellenõrzését elvégzi."
3. § Az R. 6. § (1) és (2) bekezdései helyébe a következõ rendelkezések lépnek:
"(1) A termékek beléptetésének feltétele az 5. § (2) és (3) bekezdésében felsorolt szervezet által kibocsátott, a zöldség-gyümölcs ellenõrzõ hatóság által ellenõrzött, a 3. számú melléklet szerinti egészségügyi bizonyítvány és az azt alátámasztó mintavételi és vizsgálati eredményeket tartalmazó okmány vagy az 5. számú melléklet szerinti vizsgálati bizonyítvány. Az okmányok megfelelõsége esetén a zöldség-gyümölcs ellenõrzõ hatóság kitölti az ellenõrzéseket igazoló 4. számú melléklet szerinti közös okmány A részét.
(2) Amennyiben az élelmiszer-szállítmányt nem kísérik az (1) bekezdésben elõírt bizonyítvány, illetve okmány, vagy az 5. §-ban foglalt további feltételek nem teljesülnek, a szállítmányt a vámhatóság nem léptetheti be az ország területére sem a kijelölt behozatali helyig történõ céltranzit, sem az Európai Közösségbe történõ behozatal céljából. Ebben az esetben a vámhatóság a szállítmányt a származási országba visszaküldi. Amennyiben a szállítmány a 11. § (3) bekezdésére tekintettel a származási országba nem küldhetõ vissza, a vámhatóság átadja a szállítmányt a zöldség-gyümölcs ellenõrzõ hatóságnak, amely intézkedik a megsemmisítésérõl."
4. § Az R. 9. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:
[A gyümölcs és zöldség ellenõrzésérõl szóló külön jogszabály szerinti bejelentési kötelezettség alapján számolt vizsgálati alapnak az (1) bekezdés szerinti vizsgálatához szükséges mintavételt a következõ termékeken kell elvégezni:]
"f) az Amerikai Egyesült Államokból származó, az 1. § (1) bekezdés f) és h) pontjában említett élelmiszer-szállítmányok megközelítõleg 5%-a;"
5. § Az R. 10. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
"(1) Amennyiben a szállítmányt felosztják, az 5. § (2) bekezdése szerinti egészségügyi bizonyítvány és hivatalos okmány, illetve az 5. § (3) bekezdése szerinti vizsgálati bizonyítvány másolatai a nagykereskedelmi szakasz befejezõdéséig kísérik a felosztott szállítmány valamennyi részét. E másolatokat a zöldség-gyümölcs ellenõrzõ hatóság hitelesíti, ha a szállítmány felosztására a Magyar Köztársaság területén került sor."
6. § Az R. 12. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:
"(3) Az Amerikai Egyesült Államokból származó behozatal során a szállítmányért felelõs élelmiszer-ipari vállalkozó a mintavételi és vizsgálati eredményeket is tartalmazó 5. számú mellékletben szereplõ minta szerint kiállított vizsgálati bizonyítvány bemutatásával tanúsítja, hogy a szállítmány megfelel az Európai Közösség követelményeinek."
7. § Az R. 15. §-a az alábbi e) ponttal egészül ki:
[Ez a rendelet a következõ uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:]
"e) A Bizottság 2008/47/EK (2007. december 20.) határozata a földimogyoró és a belõle készített termékek aflatoxin tartalmának kimutatására az Amerikai Egyesült Államok által végzett, kivitel elõtti ellenõrzések jóváhagyásáról."
8. § Az R. e rendelet melléklete szerinti 5. számú melléklettel egészül ki.
9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ harmadik napon lép hatályba, egyidejûleg az R.
a) 1. § (2) bekezdésben a "b)-g)" szövegrész helyébe a "b)-h)" szövegrész,
b) 11. § (1) bekezdésében és a 12. § (1) bekezdésében az "5. § (2) és (3)" szövegrész helyébe az "5. § (2) és (4)" szövegrész
lép.
(2) Ez a rendelet a hatályba lépését követõ nyolcadik napon hatályát veszti.
10. § Ez a rendelet a következõ uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2006/504/EK határozata (2006. július 12.) egyes harmadik országokból behozott bizonyos élelmiszerekre az ezen termékek aflatoxinnal való fertõzõdésének kockázata miatt vonatkozó különleges feltételekrõl, 3. cikk;
b) a Bizottság 2007/459/EK határozata (2007. június 25.) az egyes harmadik országokból behozott bizonyos élelmiszerekre az ezen termékek aflatoxinnal való fertõzõdésének kockázata miatt vonatkozó különleges feltételekrõl szóló 2006/504/EK határozat módosításáról, l. cikk;
c) a Bizottság 2007/563/EK határozata (2007. augusztus 1.) az egyes harmadik országokból behozott bizonyos élelmiszerekre az ezen termékek aflatoxinnal való fertõzõdésének kockázata miatt vonatkozó különleges feltételekrõl szóló 2006/504/EK határozatnak az Amerikai Egyesült Államokból származó vagy ott feladott mandula és mandulából készült termékek tekintetében történõ módosításáról, 1. cikk;
d) a Bizottság 2007/759/EK határozata (2007. november 19.) a Brazíliából származó vagy ott feladott földimogyoró és az abból készült termékek aflatoxinnal való szennyezettségének kockázata miatt a 2006/504/EK határozatnak az ezen termékek ellenõrzésének gyakorisága tekintetében történõ módosításáról, 1. cikk;
e) a Bizottság 2008/47/EK határozata (2007. december 20.) a földimogyoró és a belõle készített termékek afla-toxintartalmának kimutatására az Amerikai Egyesült Államok által végzett, kivitel elõtti ellenõrzések jóváhagyásáról.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden a fekete bors termesztéséről

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors (Piper nigrum) a világ egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere, amit senkinek sem kell bemutatni. A fekete borsért azonban nem muszáj mindig a boltba...

Sikeresen termeszthetünk lime-ot

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime (Citrus aurantiifolia), vagy „zöldcitrom” egy trópusi citrusféle, amely a meleg, 8-11-es USDA zónákban egyszerűen termeszthető. De mi a helyzet azokkal a hűvösebb...

Használjuk fel a fekete nadálytő teát

Fekete nadálytő tea készítése és felhasználása a kertben

Egy igazi különleges csodát mutatok most be nektek, ami nem más, mint a fekete nadálytő tea. Nézzük, hogyan és mire lehet felhasználni a kertben ezt a keveréket, tartsatok velem...

Állapítsuk meg színtévesztőként, hogy érett-e a paradicsom

Segítség színtévesztőknek – Így állapítsd meg, hogy érett-e a paradicsom!

A tapasztalat azt mutatja, hogy kevés információt lehet találni az interneten a színtévesztésről. Mostani cikkünk pontosan ezért íródott, szeretnénk egy kis segítséget...

Hasznos tanácsok a kék mézbogyó termesztéséhez

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) egy hosszúkás, kék színű gyümölcs, ami első ránézésre egy kinyújtott, lapított kék áfonyára hasonlít. A loncfélék családjának e...

Magnézium a kertben

A magnézium igazi kincs a kertben, nézzük, hogyan használhatjuk!

A magnézium egy létfontosságú elem a növények számára, amit gyökereik idővel teljesen fel is használnak a talajból. Előbb vagy utóbb tehát a te feladatod lesz pótolni ezt,...

Az ötujjas ginzeng bemutatása

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az ötujjas ginzenget (Gynostemma pentaphyllum) a „halhatatlanság növényeként” is szokás emlegetni (másik megnevezése pedig a „jiaogulan”). Ezt a...

A kutyák kiszagolják a Covid-19-et

A kutyák képesek kiszagolni a Covid-19-et? - Úgy néz ki, igen!

Finnországban már a kutyákat is bevetik a Covid-19 tesztelésében, egy állam által finanszírozott kísérleti program keretében kiderült, hogy olcsó, gyors és hatékony a...

Minden a fűszernövények szárításáról

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

Egy fűszerkert kialakítása az egyik leggazdaságosabb hosszútávú beruházás, ugyanis minimális költségekért (és persze némi munkáért) cserébe sokkal több friss fűszert...

A ciklámen növényédelméről

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

Korábbi cikkemben mindent elmondtam nektek a szobaciklámen gondozásáról, ha lemaradtatok róla, kattintsatok ide és olvassátok el mindenképp. Azt azonban érdemes tudni, hogy...

Őszi növénybetegségek és kártevők a kertben

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Miután egész évben keményen dolgoztál kerted karbantartásán és gondozásán, általában ősszel jön el a nagy szüretek és betakarítások ideje. Azonban még a szezon végén is...

Készíts télen is lekvárt

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...