Százhúsz mangalicát lőttek agyon, Nógrád megye, Bér, magánfarm, disznó, vaddisznó, mezei nyulak , brucellózis, kór, sertéstelep, állatorvos, kártérítés

Százhúsz mangalicát lőttek agyon

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Százhúsz mangalicát lőttek agyon hivatásos vadászok szerdán a Nógrád megyei Béren, egy magánfarmon. Azért pusztították el az állatokat, mert a gyanú szerint egy emberre is veszélyes kórokozóval fertőződtek - tájékoztatott Imre Sándor, a Nógrád megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás helyettes vezetője.
Százhúsz mangalicát lőttek agyon, Nógrád megye, Bér, magánfarm, disznó, vaddisznó, mezei nyulak , brucellózis, kór, sertéstelep, állatorvos, kártérítés

A disznókat - egyébként szabálytalanul - szabadon tartotta a tulajdonosa, így azok bejártak a környező erdőkbe, néhány közülük vaddisznókkal párosodott. A vaddisznók - és emellett a mezei nyulak - által terjesztett kórral, az úgynevezett brucellózissal fertőződött állomány teljes megsemmisítését a Nógrád megyei főállatorvos rendelte el.


A döntésnek nincs köze ahhoz, hogy Nógrád megyében még januárban sertéspestises vaddisznókat találtak, amely miatt a megye egy részén zárlatot rendeltek el.


A brucellózis emberre is veszélyes baktérium-fertőzés, amely tünetmentes lehet, de súlyosabb esetben lázat, ingerlékenységet, idegrendszeri tüneteket okoz, a nőknél vetélés, a férfiaknál pedig heregyulladás is kialakulhat miatta. Elég egy hámsérülés ahhoz, hogy az ember az állattól elkapja a betegséget. Imre Sándor elmondta még, hogy a hetvenes években készült egy felmérés a magyar állatorvosok körében, és akkor az orvosok harminc százalékában ki lehetett mutatni a baktérium jelenlétét.

Hirdetés


A jól kezelt és gondozott sertéstelepeken nem fordulhat elő ilyen betegség. A telep tulajdonosa kap kártérítést az államtól a kilőtt állatok miatt - tette hozzá Imre Sándor.

Forrás: Figyelő

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

vemhes juhok takarmányozása

Az üresen álló és korai vemhes anyák takarmányadagját a legeltetés idején a legelő és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés