Az uniós csatlakozás nyertese a somogyi húsmarha-tartás

Az uniós csatlakozás nyertese a somogyi húsmarha-tartás

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Somogyban a legelőre alapozott minőségi vágómarha termelésre szakosodott húsmarha-tartás az uniós csatlakozást megelőzően kifejezetten veszteségtermelő ágazat volt. A húsmarha-tartók – a szerény összegű területalapú támogatás mellett – anyatehenenként mindössze 20 ezer Ft közvetlen támogatásban részesültek.
Az uniós csatlakozás nyertese a somogyi húsmarha-tartás

A csatlakozást követően a helyzet alapvetően megváltozott, mivel kedvezően alakultak a terület- (egységes területalapú, agrár-környezetgazdálkodási célú), az állatalapú (anyatehén-, hízottbika-, valamint az extenzifikációs szarvasmarha-tartás) támogatások, valamint a piaci viszonyok.

A potenciális támogatási jogcímek közül az egységes területalapú támogatás (SAPS) összege 2,2-szeresére – a 2004. évi hektáronkénti 70,22 Euróról 2009. évre 156 Euróra – nőtt. Ezzel egyidejűleg az anyatehén tartók kiegészítő nemzeti támogatása (Top-up) 40 ezer Ft-ról 48 ezer Ft-ra emelkedett.
A támogatás intenzitása mellett kedvezően alakultak a vágómarha felvásárlási árak és a közös piacra jutás lehetőségei.

Hirdetés


Amíg 2004-ben a vágómarha termelői átlagára kilogrammonként 225 Ft volt, addig 2008-ban már meghaladta a 300 Ft-ot. Az idei év I-III. negyedévében az áremelkedés mértéke az előző év azonos időszakához viszonyítva 30 Ft volt, és az átvételi ár már elérte a kilogrammonkénti 330 Ft-ot.


Az előzetes kalkulációk szerint az anyatehenenkénti jövedelem (adózás előtti eredmény) mértéke 2009-ben átlagosan 40-50 ezer Ft körül alakul. A kiváló szaporulati, felnevelési és hizlalási mutatókat elérő gazdaságokban megközelítheti akár a 70-80 ezer Ft-ot is.

Hirdetés


Mindez azért is figyelemre méltó, mert a megyében lévő közel 7 ezer hústehén és szaporulata a más célra nem használható legelőből exportképes marhahúst állított elő. Emellett a húsmarha-tartók piaci ellentételezés nélkül értéket teremtettek az általuk hasznosított területek kulturállapotban tartásával, megőrizve ezzel a táj-, a természet- és a környezet eredeti állapotát. – mondta Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

gyökérzóna (rizoszféra)

virágos növények gyökerét körülvevő talajkörzet. A gyökérzónaban a talaj... Tovább

fehérjehiány

az állatok helytelen takarmányozásából eredő hiányos fehérjeellátás különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés