Szeptember a kertben

Szeptember a kertben

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bár szeptember a betakarítás ideje, vethetünk is, gondolva a következő hónapokra, sőt évre. Laza, mélyen megforgatott, tápanyagban gazdag földbe kerülhet például a jégcsapretek magja. Ha túl meleg a szeptember, akkor nincs nagy szerencsénk, mert öntözni kell, és a retek inkább a hideget szereti.
Szeptember a kertben

Mivel a jégcsapretek rövid tenyészidejű, a vetéstől kezdve állandóan gondoskodni kell a vízutánpótlásról, de úgy, hogy a talaj a gyökér teljes hosszáig átázzon. Hasonlóan termeszthetünk piros hónapos retket is.

Ilyenkor érdemes sóskát és spenótot is vetni. Mindkét növény megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek: magas a rosttartalmuk, kevés energiát tartalmaznak, gazdagok ásványi anyagokban (vas, magnézium) és vitaminokban (C, karotin), sőt a spenót fehérjében is dús. Viszonylag igénytelen növények, talajban nem válogatósak, vízigényük sem nagy, de nagy szárazságban magszárat hoznak.
Már most eltervezhetjük, hogy ősszel milyen gyümölcsfákat fogunk ültetni, hiszen a helyüket jó előre el kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy 70-80 centiméter mélyen szükséges fellazítani a földet, sőt a gödröket már ki lehet ásni, s aljára a trágyát bedolgozni.
Ültethetünk például köszmétét vagy más néven egrest, csipkeszőlőt. Ez a gyümölcs rendkívül gazdag szerves savakban, rostban, C-vitaminban és ásványi anyagokban, de friss fogyasztásra csak a teljesen érett, beszínesedett és megédesedett bogyók alkalmasak. Mivel piacon alig kapható, érdemes házilag megtermelni ezt a mélyhűtésre, kompót- és szörpkészítésre is alkalmas finom csemegét. Régebben főleg bokorként termesztették, de az amerikai lisztharmat fertőzése miatt előtérbe került a törzses fácska művelési mód.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

iparszerű állattartás

elsősorban a baromfi- és a sertéstartásban terjedt el. Jellemzője az egész éven át... Tovább

vongálás

A lágy szövetek szerkezetének széthúzódásávsl v. folytonosságának megszakadásával járó... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés