Elöregedő őstermelők, több piac is kiürül

Elöregedő őstermelők, több piac is kiürül

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A bio- és helyi termékek vásárlásának leginkább a magas ár szab gátat – állapították meg a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszékének felmérésében, amely Hofmeister-Tóth Ágnes vezetésével készült. Tapasztalataikról a kutatók konferen cián tájékoztatták a szakmát.
Elöregedő őstermelők, több piac is kiürül

A harmadszor megrendezett, környezettudatos és társadalmilag felelős fogyasztói szokásokról szóló – Fenntartható fogyasztás, termelés és kommunikáció címmel rendezett – tudományos konferencia egy most induló kétéves kutatási folyamat nyitórendezvénye volt. A kutatást a Norvég Alap egymillió eurós támogatása teszi lehetővé. A konferenciát Siri Ellen Sletner norvég nagykövet nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható fogyasztás fogalma erősen kötődik Norvégiához: a fogalmat először az 1994-es oslói miniszteri kerekasztal résztvevői határozták meg. A fenntartható fogyasztás ennek értelmében „az alapvető szükségletek kielégítését és az életminőség javítását szolgáló szolgáltatások és termékek igénybevétele úgy, hogy csökken a természeti erőforrások és a mérgező anyagok használata, a hulladék és a mérgező anyagok kibocsátása, így nem fenyegeti veszély a jövő generációk szükségleteinek kielégítését.”

Hirdetés

A konferencia egyik témája a helyi termékek fogyasztása volt. A gödöllői Szent István Egyetem kutatója, Balázs Bálint és a védegyletes Kiss Csilla arra világított rá, hogy a fenntartható fogyasztás végvárainak számító piacok fennmaradását nemcsak az önkormányzati döntések fenyegetik, hanem a kistermelők elörege dése is.
A fenntarthatóságra való törekvés visszaüthet – erre hívta fel a figyelmet a BCE környezet-gazdaságtani és technológiai tanszékének a kutatója, Harangozó Gábor, aki az energiafogyasztás esetében megjelenő, úgynevezett visszacsapó hatással foglalkozott. Szerinte a növekvő fogyasztás miatt az energiahatékonyság növekedése nem csökkenti szükségsze rűen az energiafelhasználás szintjét.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés