Növényvédelmi elõrejelzés - Fejér megye, változékony idõjárás, növény, õszibarack levélfodrosodása , réztartalmú készítmények , sziromhullás, virágzás, permetezés, csonthéjasok,

Növényvédelmi elõrejelzés - Fejér megye

ONTSZ
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az utóbbi napokban tapasztalt változékony idõjárás és a korábbiakhoz képest hûvös idõ lassította a korán megindult növények fejlõdését. Sok károkozó és kártevõ számára ez igen kedvezõ, ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk az ellenük való védekezésre.
Növényvédelmi elõrejelzés - Fejér megye
A korábbi években nagy károkat okozó betegségrõl, a csonthéjasok virágfertõzõ moníliájáról tudni kell, hogy a kinyílt virágok bibéjén keresztül fertõzi a fákat. A védekezést tehát úgy kell idõzítenünk, hogy a kritikus idõszakban már a fákon (meggy, cseresznye, szilva, ringló) legyen a gombaölõszer, annak ellenére, hogy a betegség tüneteit ekkor még nem is látjuk. Az elsõ permetezést akkor kell elvégeznünk, amikor a virágok 3-5%-a kinyílt. A második védekezésre a teljes virágzásban (6-7 nappal késõbb) van szükség. Ha továbbra is hûvös az idõ és emiatt elhúzódik a virágzás, szükség lehet még egy kezelésre (Chorus 75 WG, Ronilan FL, Rovral 25 FW, Signum WG, Sumilex 50 WP, Topas 100 EC).
Hirdetés
Az õszibarack levélfodrosodása ellen a fák pirosbimbós állapotától kezdve, már csak szerves gombaölõszereket szabad használni, mert a réztartalmú készítmények perzselést okoznak (Bravo 500, Merpan 50 WP, Orthocid 50 WP). Virágzás után felszívódó szereket ajánlunk a betegség ellen (Folicur Solo, Score 250 EC). A sziromhullás utáni permetezést már össze kell kapcsolnunk a zöld õszibarack levéltetû elleni védekezéssel, hiszen ez a kártevõ a kis levélkéken és hajtásokon károsít. Például a Basudin 600 EW, a Chess 25 WP, a Zolone 35 EC, stb. lehet a kombinációs partner.

Forrás: ONTSZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

zsírsavak

nagy szénatomszámú telített v. telítetlen —>karbonsavak. Szabad állapotban csak kis... Tovább

ioncserélők

vízben oldhatatlan molekulavázú szerves v. szervetlen anyagok, jellemzőjük a molekulavázba... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés