Új piacon a magyar mangalicasonka

Új piacon a magyar mangalicasonka

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A napokban megkezdődött a magyar mangalicasonka forgalmazása az Amerikai Egyesült Államokban - mondta kedden Tóth Péter, az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Mangalica- tenyésztők Országos Egyesületének elnöke is. Elmondta, hogy a magyar mangalicasonkát a Monte Nevado spanyol cégen keresztül értékesítik.
Új piacon a magyar mangalicasonka

Elmondta, hogy a magyar mangalicasonkát a Monte Nevado spanyol cégen keresztül értékesítik az Egyesült Államokban, a forgalom már az idén ezres nagyságrendű lehet. Hozzátette, hogy egy négykilós, hároméves érlelésű mangalicasonka csaknem 500 dollárba, mintegy 100 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban.

Jelenleg Magyarországon mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le évente, ez a sertésállomány mintegy 2 százaléka. A vágások fele üzemi méretekben történik a Pick Szeged Zrt. vágóhídján, a másik felét pedig a házi vágás teszi ki. Az iparszerű termelést mintegy 20 vállalkozás végzi az országban.
A magyar piac legnagyobb mangalicasertés-előállítója az Olmos és Tóth Kft. A vállalat múlt évi árbevétele 1,4 milliárd forint volt. Az idén hasonló árbevételre számítanak a cégnél az árak növekedéséből adódóan, de az állatszám csökkenése mellett. Ez utóbbi azért következett be, mert a tavalyi magas takarmányárak miatt valamelyest csökkent a tartási kedv az ügyvezető igazgató szerint.
A cég termelésének 60 százaléka kerül exportra, a kivitel 90 százaléka Spanyolországba irányul. Tóth Péter jelezte: várhatóan hamarosan a Pick is megjelenik az amerikai piacon mangalicatermékeivel. Az ügyvezető igazgató szerint öt év alatt megduplázható a mangalicák száma Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

85/2006. (XII. 20.) FVM rendelet

A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

rágcsálóirtó szerek

növényvédelmi szempontból a rágcsálóirtást a mezei pocok és a hörcsög elleni védekezés... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés