Kertészeti reformok, Európai Bizottság, zöldség-gyümölcs piac, reformjavaslat, export-visszatérítési rendszer, Európai Unió, étkezde, mezőgazdasági bizottság, Kukoricaintervenció, mezőgazdaság, Brüss

Kertészeti reformok

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Bizottság 2007. január 25-én elfogadta a zöldség-gyümölcs piacról szóló reformjavaslatot. Ez szorgalmazza és anyagilag is ösztönzi, hogy minél több termelő csatlakozzon a termelői értékesítő szervezetekhez (tész). A reform megszüntetné az ágazat export-visszatérítési rendszerét és a feldolgozott termékek után sem járna központi támogatás.
Kertészeti reformok, Európai Bizottság, zöldség-gyümölcs piac, reformjavaslat, export-visszatérítési rendszer, Európai Unió, étkezde,  mezőgazdasági bizottság, Kukoricaintervenció, mezőgazdaság, Brüss

Az Európai Bizottság bízik benne, hogy az Európai Tanács és az Európa Parlament 2007. közepe előtt jóváhagyja a reformot, s az így 2008-ban hatályba léphet. Az Európai Unióban egyszerre sok és kevés a gyümölcs, a zöldség. Az eladhatatlan termékből eredő veszteséget teljes egészében megtéríti Brüsszel. Ugyanakkor a legtöbb uniós tagországban az egy főre jutó napi átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás nem éri el az Egészségügyi Világszervezet által ideálisnak tekintett négyszáz grammot. Ezért a bizottság most úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy százszázalékos térítés járna azért, ha valaki ingyen szállít gyümölcsöt, zöldséget iskolai és óvodai étkezdékbe. A bizottság hatvanszázalékos támogatást helyez kilátásba olyan kedvezményes akció esetén, amely összekapcsolódna az egészségvédelmet is szolgáló bemutatóval. Az új rendszerben minden támogatás egyötödét környezetvédelmi célokra kell majd fordítani. Tabajdi Csaba, a mezőgazdasági bizottság magyar tagja kifogásolta, hogy a korábbi feldolgozási támogatások 95 százaléka - Olaszországgal az élen - három mediterrán tagállamhoz jut, ami rendkívül méltánytalan a többi zöldség- és gyümölcstermelővel, de különösen az új tagállamokkal szemben.

Hirdetés

Kukoricaintervenció
Az unió mezőgazdasági minisztereinek hét elejei ülésén a többség - 27­ből 14 ország - ellenállt Brüsszel korábbi javaslatának, miszerint még ez évben szűnjön meg a kukorica intervenciós felvásárlása. A határozat meglepte a szakértőket, ugyanis az intézkedés jóformán csak Magyarországot érintené. A hazai agrárdiplomáciának sikerült meggyőznie társai többségét, hogy a gazdák nem készülhettek fel a felvásárlás ilyen hirtelen megszüntetésére, így komoly kár érné őket.

Hirdetés

Forrás: Szabad Föld

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

cukorrépafej

a cukorrépa-termelés mellékterméke, a levélből és a levágott répakoronábó áll.... Tovább

egyedfejlődés

az egy- és a többsejtű élőlények felépítés és működési változásainak az összessége,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés