Kertészeti reformok, Európai Bizottság, zöldség-gyümölcs piac, reformjavaslat, export-visszatérítési rendszer, Európai Unió, étkezde, mezőgazdasági bizottság, Kukoricaintervenció, mezőgazdaság, Brüss

Hirdetés

Kertészeti reformok

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Bizottság 2007. január 25-én elfogadta a zöldség-gyümölcs piacról szóló reformjavaslatot. Ez szorgalmazza és anyagilag is ösztönzi, hogy minél több termelő csatlakozzon a termelői értékesítő szervezetekhez (tész). A reform megszüntetné az ágazat export-visszatérítési rendszerét és a feldolgozott termékek után sem járna központi támogatás.
Kertészeti reformok, Európai Bizottság, zöldség-gyümölcs piac, reformjavaslat, export-visszatérítési rendszer, Európai Unió, étkezde,  mezőgazdasági bizottság, Kukoricaintervenció, mezőgazdaság, Brüss

Az Európai Bizottság bízik benne, hogy az Európai Tanács és az Európa Parlament 2007. közepe előtt jóváhagyja a reformot, s az így 2008-ban hatályba léphet. Az Európai Unióban egyszerre sok és kevés a gyümölcs, a zöldség. Az eladhatatlan termékből eredő veszteséget teljes egészében megtéríti Brüsszel. Ugyanakkor a legtöbb uniós tagországban az egy főre jutó napi átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás nem éri el az Egészségügyi Világszervezet által ideálisnak tekintett négyszáz grammot. Ezért a bizottság most úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy százszázalékos térítés járna azért, ha valaki ingyen szállít gyümölcsöt, zöldséget iskolai és óvodai étkezdékbe. A bizottság hatvanszázalékos támogatást helyez kilátásba olyan kedvezményes akció esetén, amely összekapcsolódna az egészségvédelmet is szolgáló bemutatóval. Az új rendszerben minden támogatás egyötödét környezetvédelmi célokra kell majd fordítani. Tabajdi Csaba, a mezőgazdasági bizottság magyar tagja kifogásolta, hogy a korábbi feldolgozási támogatások 95 százaléka - Olaszországgal az élen - három mediterrán tagállamhoz jut, ami rendkívül méltánytalan a többi zöldség- és gyümölcstermelővel, de különösen az új tagállamokkal szemben.

Hirdetés

Kukoricaintervenció
Az unió mezőgazdasági minisztereinek hét elejei ülésén a többség - 27­ből 14 ország - ellenállt Brüsszel korábbi javaslatának, miszerint még ez évben szűnjön meg a kukorica intervenciós felvásárlása. A határozat meglepte a szakértőket, ugyanis az intézkedés jóformán csak Magyarországot érintené. A hazai agrárdiplomáciának sikerült meggyőznie társai többségét, hogy a gazdák nem készülhettek fel a felvásárlás ilyen hirtelen megszüntetésére, így komoly kár érné őket.

Hirdetés

Forrás: Szabad Föld

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

D-vitamin-hiány

a mészsóforgalom zavarán (angolkór) kívül a D-vitamin-hiány a növekedés, a... Tovább

gomoly

bogas virágzatú növényekre (pl. cukorrépa, takarmányrépa) jellemző képlet. Az ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.